Αυτός είναι ο χάρτης του "γαλάζιου" συνεδρίου (ΟΝΟΜΑΤΑ)
<p>Oι κερδισμένοι και οι χαμένοι του συνεδρίου, τα μπρα-ντε-φερ και οι συμμαχίες που δημιουργούν το νέο τοπίο στη Συγγρού</p>
Του Θανάση Φουσκίδη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Μπορεί η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ. να συνοδεύτηκε από όρκους ενότητας μεταξύ των κορυφαίων στελεχών, ωστόσο οι εσωκομματικές διαδικασίες, με φόντο το επερχόμενο συνέδριο, έφεραν πάλι σε πρώτο πλάνο τις «γαλάζιες» ομαδοποιήσεις και τις εσωτερικές κόντρες, που μέχρι τώρα κρύβονταν κάτω από το... χαλί της ευφορίας που δημιούργησε η ανάδειξη νέου αρχηγού.
Ο πρώτος γύρος αυτού του άτυπου μπρα-ντε-φερ εκτυλίχθηκε την περασμένη εβδομάδα στις κάλπες των τοπικών οργανώσεων (από όπου προέκυψαν οι κατά τόπους σύνεδροι και τα Τοπικά Συμβούλια), που αποτελούν πρόκριμα για τις αρχαιρεσίες στις ΝΟΔΕ, που θα διεξαχθούν στις 17 του μήνα. Πάντως, κοινή διαπίστωση, με βάση τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκαν οι φατρίες του κόμματος είναι ότι τα νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά τη 10η Ιανουαρίου έχουν αλλάξει σε σημαντικό βαθμό το εσωκομματικό ανάγλυφο, καθώς πλέον έχουν προκύψει ουκ ολίγες ετερόκλητες συμμαχίες, που στο παρελθόν φάνταζαν έως και… αδιανόητες. Ακόμη ένα χαρακτηριστικό στοιχείο είναι το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έδειξαν οι «γαλάζιοι» βουλευτές και πολιτευτές να εκλεγούν στελέχη της επιρροής τους, με απώτερο στόχο, φυσικά, να δώσουν ισχυρό στίγμα στον νέο ηγετικό πυρήνα. Οπως γίνεται αντιληπτό, το… πιο χοντρό παιχνίδι παίχτηκε στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και στη Θεσσαλονίκη, όπου τα αποτελέσματα διαμορφώνουν και το γενικότερο κλίμα όσον αφορά τις ισορροπίες.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Συγγρού, προσήλθαν στις κάλπες 126.000 μέλη του κόμματος. Διάσπαση. Στην Α1, δηλαδή στο πρώτο, δεύτερο και τρίτο Διαμέρισμα στην Αθήνα, η επικράτηση του Π. Ιακωβάκη στο Κουκάκι και του Κ. Βασιλόπουλου στο Θησείo φαίνεται να ενισχύει την υποψηφιότητα στη Νομαρχιακή του «μητσοτακικού» Θ. Τσούχλου, που έχει και τη στήριξη Κικίλια, έναντι του φίλα προσκείμενου στον Αδωνι Γεωργιάδη, Π. Λυμπερόπουλου. Στη συγκεκριμένη Νομαρχιακή, καθοριστικός ήταν ο ρόλος του περιφερειακού συμβούλου Γ. Βλάχου, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι στην Α2 και ειδικά στο μεγάλο πέμπτο Διαμέρισμα υπέστη ήττα ο εκλεκτός της Ντόρας Μπακογιάννη, Τ. Κυρλόγλου, από τον αντίπαλό του, Ι. Σαλαμάνη. Η πρώην υπουργός, πάντως, ενίσχυσε καθοριστικά το σύστημα Μητσοτάκη σε πολλές Τοπικές, καθώς ο μηχανισμός της είναι σαφώς πιο μεγάλος και πιο έτοιμος από αυτόν του νεοεκλεγέντος προέδρου του κόμματος.
Στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, τη Β’ Αθήνας, στην οποία εκλέγεται τόσο ο πρόεδρος της Ν.Δ. όσο και οι δύο αντιπρόεδροι, Αδ. Γεωργιάδης και Κ. Χατζηδάκης, μία από τις πλέον βασικές παραμέτρους ήταν οι κόντρες μεταξύ του δεύτερου και του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, αλλά και ο «μητσοτακικός» εμφύλιος που ξέσπασε σε πολλές περιπτώσεις. Στη Β1, στον νότιο άξονα της Β’ Αθήνας, οριακή νίκη πέτυχε ο υποστηριζόμενος από τον Μ. Βαρβιτσιώτη, Μ. Κουμεντάκος, καθώς τα στελέχη που πρόσκεινται σε αυτόν κέρδισαν ξεκάθαρα έδαφος έναντι εκείνων που βρίσκονται στον κύκλο επιρροής του πολύπειρου «μητσοτακικού» και αντιπάλου του για την προεδρία της Νομαρχιακής, Δ. Χατζηελένη.
Κρίσιμη για την εν λόγω αναμέτρηση θα είναι η στάση που θα κρατήσει ο νέος επικεφαλής της Τοπικής Οργάνωσης Καλλιθέας, γυναικολόγος Γ. Καλαμπαλίκης, ο οποίος βοήθησε τα μέγιστα στην εξέλιξη αυτή. Στη Β2, ο Μ. Βαρβιτσιώτης κατήγαγε μεγάλη νίκη στη Γλυφάδα με την επικράτηση του αντιδημάρχου Ι. Τζούβελη στην Τοπική (ο οποίος κέρδισε τον επίλεκτο της ομάδας Μητσοτάκη, Ν. Παπάζογλου), αλλά υπέστη και εμφατική ήττα στου Ζωγράφου, όπου επικράτησε ο προερχόμενος από την ΟΝΝΕΔ Δ. Δήμας έναντι του εκλεκτού του, Δ. Μπίτσικα, τον οποίο παραδόξως στήριξε ανοικτά και ο Ζωγραφιώτης αδερφός του Αδωνι Γεωργιάδη. Μεγάλη αναμένεται η μάχη και στην αντίστοιχη Νομαρχιακή, μεταξύ του άλλοτε κορυφαίου ΟΝΝΕΔίτη Α. Σπύρου, που υποστηρίζεται από τη γενιά των 40άρηδων, οι οποίοι έλεγξαν τις μισές περίπου Τοπικές της Νομαρχιακής, και του Γ. Αραμπατζή, που όμως υπέστη οριακή ήττα στην Τοπική Ηλιούπολης. Στη Β3, στον βόρειο άξονα της Β’ Αθηνών, διασταύρωσαν τα ξίφη τους ο νέος επικεφαλής της Γραμματείας Οργανωτικού, Βασίλης Σπανάκης, και ο πρώην δήμαρχος Μελισσίων, Μ. Γραφάκος (επίσης του «μητσοτακικού» περιβάλλοντος). Ο πρώτος πέτυχε οριακή νίκη έναντι του δεύτερου στην Τοπική της Πεντέλης, γεγονός που φέρνει ως αδιαφιλονίκητο φαβορί για τη Νομαρχιακή την Α. Ζέρβα έναντι του Η. Ζαχαρόπουλου. Στη Β4, στον βορειοανατολικό άξονα, υπήρξαν οι λιγότερες εντάσεις, με τη «μητσοτακική» κυριαρχία να είναι αδιαμφισβήτητη. Ως εκ τούτου, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η επικράτηση στη Νομαρχιακή του «μητσοτακικού» Ν. Αδαμόπουλου. Αίσθηση πάντως προκάλεσε η επικράτηση στη Ν. Φιλαδέλφεια της Β. Φιλιππάτου, που υποστηρίχθηκε από τη συμμαχία Γεωργιάδη - Τομπούλογλου.
Τα «μέτωπα» της Νεολαίας
Στο μέτωπο της ΟΝΝΕΔ, ξεκάθαρη είναι η κυριαρχία της ομάδας του Α. Παπαμιμίκου και του νέου επικεφαλής της Οργάνωσης, Β. Γεωργιάδη (φωτ.). Παράλληλα κάθε άλλο παρά απαρατήρητη θα πρέπει να περάσει η συμμαχία του εν λόγω πυρήνα με τον Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος για πρώτη φορά κατέγραψε σημαντική εσωκομματική δυναμική, την οποία είναι βέβαιο πως θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει ενόψει του συνεδρίου. Ισχυρή επιρροή εξακολουθεί να έχει στη «γαλάζια» Νεολαία η πλευρά Καραγιάννη-Τσώκου-Μεντή. Σε ό,τι αφορά τον πρώην πρόεδρο της Οργάνωσης, Σ. Ιωαννίδη, κατάφερε να κερδίσει μεμονωμένες μάχες στη Β’ Αθήνας. Στο μεγάλο λιμάνι, ο Κώστας Κατσαφάδος διατήρησε, όπως αναμενόταν, υπό τον έλεγχό του την πλειονότητα των τοπικών γραφείων, ωστόσο υπέστη ήττα στην ιδιαίτερα κομβική Τοπική Οργάνωση των Καμινίων, η οποία κατέληξε στα χέρια ΟΝΝΕΔιτών, που πρόσκεινται στον νεαρό αντιδήμαρχο και πολιτευτή της Ν.Δ., Γ. Μελά.
Οι «μητσοτακικοί» της Θεσσαλονίκης και το παιχνίδι του Απόστολου Τζιτζικώστα
Η Βόρεια Ελλάδα αποτέλεσε ένα εκτός έδρας crash test για τον νέο πρόεδρο της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη. Βλέπετε, μπορεί η Θεσσαλονίκη να του έδωσε τη νίκη τον Ιανουάριο, ωστόσο ουδέποτε το «μητσοτακικό» στοιχείο ήταν έντονο στη συμπρωτεύουσα, ακόμη και την περίοδο που η Ντόρα Μπακογιάννη είχε καταφέρει να συγκροτήσει εκεί κάποιους ισχυρούς πυρήνες. Στο πλαίσιο αυτό, μόνο έκπληξη δεν αποτέλεσε το γεγονός ότι τα στελέχη της επιρροής του διδύμου Τζιτζικώστα - Παπαμιμίκου κατάφεραν να κερδίσουν τη μερίδα του λέοντος τόσο στην Α’ όσο και στη Β’ Θεσσαλονίκης. Το κλίμα πάντως ήταν ιδιαίτερα πολωμένο, καθώς διαμορφώθηκαν δύο βασικά στρατόπεδα, με το πάντα ισχυρό στον βορρά «καραμανλικό» στοιχείο να παίζει ρόλο καταλύτη σε ουκ ολίγες περιπτώσεις. Από τη μια μεριά, υπήρχε η συμμαχία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, με τον απερχόμενο γραμματέα, ένα μεγάλο κομμάτι της ΟΝΝΕΔ, αλλά και αρκετοί «καραμανλικοί» - «μεϊμαρακικοί». Το κουμάντο εκεί έκανε ο ίδιος ο κ. Παπαμιμίκος, ο στενός του συνεργάτης και πολιτικός φίλος του κ. Τζιτζικώστα, Θόδωρος Μητράκας, ενώ συνεπικουρούνταν τόσο από τον πρόεδρο της Διοικούσας της Ν.Δ. Θεσσαλονίκης, Μηνά Σαμαντζίδη, όσο και από όλη την αυτοδιοικητική ομάδα που στήριξε τον Τζιτζικώστα στις πρόσφατες εκλογές. ΠΥΡΗΝΕΣ. Από την άλλη, ήταν οι φίλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη, που δειλά-δειλά δημιούργησαν άκρως υπολογίσιμους πυρήνες στη Βόρεια Ελλάδα.
Κεντρικοί παίκτες ήταν πρώην γενική γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας και γνωστή, παλιά «σαμαρική» Β. Ευταξά, ο νέος αναπληρωτής διευθυντής της τοπικής Διοικούσας της Ν.Δ., Β. Ξενιτόπουλος, η πολιτεύτρια Β. Νάκου και ο Κ. Φωτίου στη Β’ Θεσσαλονίκης. Η εν λόγω διελκυστίνδα ήταν σκληρή σε επίπεδο τόσο προέδρων των Τ.Ο. όσο και συνέδρων. Στη Θεσσαλονίκη εκλέχτηκαν 19 πρόεδροι Τοπικών, 235 σύνεδροι για το συνέδριο και κάτι παραπάνω από 40 εκπρόσωποι θεματικών οργανώσεων. Η μάχη μάλιστα αφορούσε δύο επίπεδα. Το ένα είχε φόντο το συνέδριο και τους συνέδρους και το άλλο τα νέα κομματικά όργανα, δηλαδή τους προέδρους και τα Δ.Σ. των Τ.Ο., τις νέες Νομαρχιακές και τους προέδρους τους, που θα αναδειχτούν την άλλη Κυριακή. Εκεί θα γίνει και η μεγάλη μάχη, καθώς σε καθεμία από τις τέσσερις Νομαρχιακές της Θεσσαλονίκης κατεβαίνουν δύο υποψήφιοι και οι κόντρες είναι δεδομένες. Ο ένας υποστηρίζεται από το στρατόπεδο Τζιτζικώστα - Παπαμιμίκου και ο άλλος από την ομάδα Μητσοτάκη και κάποιες άλλες επιμέρους συμμαχίες! Η ομάδα του περιφερειάρχη φαίνεται να πέτυχε την Κυριακή σημαντική εσωκομματική νίκη, μια και στήριξε τους περισσότερους από τους 19 προέδρους των Τ.Ο., που τελικά εκλέχτηκαν, αλλά και τους περισσότερους συνέδρους. Σε επίπεδο συνέδρων, το ποσοστό πλησιάζει (και, κατά κάποιους, ξεπερνά) το 65%. ΟΙ αριθμοι. Σε επίπεδο συνέδρων, η κολεγιά Τζιτζικώστα - Παπαμιμίκου φέρεται να εξασφάλισε περίπου 47 με 48 σε σύνολο 65 στον Ανατολικό Τομέα, στον Δυτικό Τομέα 40 σε σύνολο 65 και στη Β’ Θεσσαλονίκης 30 στους 41. Συνολικά, γίνεται λόγος για περίπου 170 συνέδρους σε σύνολο 235 από τη Θεσσαλονίκη. Ανάμεσά τους και οι πρωτεύσαντες στις εκλογές Κ. Γιουτίκας (Β’ Θεσσαλονίκης), Ε. Κυριζίδης (Ανατολικός Τομέας), Χ. Μήττας (Δυτικός), αλλά και οι Αντ. Γυφτόπουλος, Στ. Αβραμίδης, Δ. Χατζηβρέττας, Ν. Αντωνάκης, Στ. Γκρομπανόπουλος και Δ. Τσάμης.
Στην πλευρά Μητσοτάκη χρεώνονται οι Κ. Χατζής (εκλέχτηκε δεύτερος σε σταυρούς), Γκάμπριελ Μανσούρ στον Κεντρικό Τομέα, καθώς και οι Μ. Αβραμίδης και Π. Χατζηλαζαρίδης στον Δυτικό Τομέα. Οριακά εκλέχτηκε στον Ανατολικό Τομέα ένας από τους βασικούς οργανωτικούς βραχίονες της ομάδας στη Θεσσαλονίκη, ο Β. Ξενιτόπουλος. Αντίθετα, ο Κ. Φωτίου (επίσης ισχυρός παίκτης στην ομάδα Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη) βρέθηκε εκτός συνεδρίου! Αν όλα αυτά επιβεβαιωθούν και στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών, που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή, είναι πολύ πιθανό η ομάδα Τζιτζικώστα να υπερισχύσει και στη μάχη για τους τέσσερις προέδρους των ΝΟΔΕ. Εκεί οι συμμαχίες είναι δεδομένες: Οι «τζιτζικωστικοί» στηρίζουν τον Τ. Εμμανουηλίδη (Κεντρικός Τομέας), τον Ηλ. Ζάχαρη (Δυτικός), την Π. Ράλλη (Ανατολικός) και τον Θ. Βράνο στη Β’ Θεσσαλονίκης. Το στρατόπεδο Μητσοτάκη υποστηρίζει αντίστοιχα τους Κ. Χατζή, Κ. Τσιλόνη, Δρ. Τσαυλή και Στ. Τσομαρίδη. Στη Β’ Θεσσαλονίκης υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο κ. Τσομαρίδης είναι επιλογή του Θ. Καράογλου, τον οποίο στηρίζει το στρατόπεδο Μητσοτάκη, ενώ έχει απέναντί του όλους τους άλλους. Δηλαδή, την ομάδα Τζιτζικώστα - Παπαμιμίκου, τον βουλευτή Σάββα Αναστασιάδη και τον πολιτευτή Δημήτρη Βαρτζόπουλο.
Διπλή εκλογή για τους... «Ποταμίσιους»
Από τις εκλογές της Θεσσαλονίκης δεν έλειψαν και μερικά νέα εσωκομματικά στοιχεία. Ενδεικτικό παράδειγμα, η εμφάνιση των «Ποταμίσιων» της Ν.Δ., που κατάφεραν να εκλέξουν τόσο τη Β. Τερκενλή όσο και τον Φ. Ουγγρίνη, οι οποίοι εντάχθηκαν πρόσφατα στη Ν.Δ. από το «Ποτάμι». Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις έσπασαν οι γραμμές, όπως συνέβη με τον Β. Γάκη, που, αν και δεν εντάχθηκε σε κάποια ομάδα, βγήκε καθαρά πρώτος στον Κεντρικό Τομέα. Επίσης, προέκυψαν εσωτερικές αντιπαλότητες στα διάφορα στρατόπεδα, με πιο χαρακτηριστική αυτή των παλιών και των νέων «μητσοτακικών».