«Κάθε πλακάκι και είδηση» ήταν χθες ο μητροπολιτικός Ναός του Αγ. Διονυσίου του Αρεοπαγίτη όπου  τελέστηκε η Εξόδιος Ακολουθία του Γιάννη Αγγέλου και μάλιστα από τον  Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο  παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας  Πρ. Παυλόπουλου. 

Ο Καραμανλής είχε αποφασίσει να εκφωνήσει επικήδειο - πολιτική παρέμβαση  «στη  μνήμη του Γιάννη». Ούτε καν το 2009 είχε μιλήσει, όταν έχασε τις εκλογές,  για τα όσα συνέβησαν στη διάρκεια της διακυβέρνησης του. Κι ούτε επρόκειτο ποτέ να το κάνει αν   όλοι αυτοί  που με λύσσα προσπαθούσαν να τον ρίξουν δεν υπερέβαιναν τα εσκαμμένα.  Ποια ήταν αυτά;  Ο ασθενής Γιάννης Αγγέλου τον οποίο εξουθένωσαν σωματικά  αλλά όχι  ηθικά ούτε ψυχικά. 

Ο Καραμανλής το έκανε στη μνήμη του και στη φιλία τους. Και χθες μεταξύ των  50 βουλευτών και των χιλιάδων που πέρασαν για τις συλλυπητήριες ευχές  και για να σταθούν δίπλα στον  Καραμανλή  ως   δήθεν «κλαίουσες  χήρες»  αρκετοί  ήταν εκείνοι  οι οποίοι αν και ευνοήθηκαν από τον Γιάννη, στα δύσκολα τον  … άδειασαν  μεγαλοπρεπώς. 

Δυστυχώς γι΄  αυτός δεν επετράπη στους  φωτογράφους και τους οπερατέρ  να  μπουν μέσα στην εκκλησία  ενώ στο προαύλιο ο  Καραμανλής μετά της συζύγου του χαιρετήθηκε  με  αρκετούς  αλλά  όσοι προσπάθησαν να καθίσουν δίπλα του … ατύχησαν  λόγω Γιώργου  Βλάχου ο οποίος διακριτικά τους  … απομάκρυνε. Για παράδειγμα ο υπουργός  Άμυνας   Πάνος Καμμένος που εντός του  Ιερού Ναού στάθηκε πίσω από το ζεύγος  Καραμανλή  δεν   κατάφερε να εξασφαλίσει ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο κι έξω στο προαύλιο  κατάλαβε  ότι η όποια προσέγγιση προς την πλευρά  Καραμανλή ήταν απαγορευτική. Ο δε  αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις  Γεωργιάδης σε αντίθεση με τον  ΟΝΝΕΔίτη  Κωστή Χατζηδάκη που τήρησε  το πρωτόκολλο, αναζητούσε εναγωνίως μια φωτό με τον  Καραμανλή αλλά μάταια. Πέραν της τυπικής χειραψίας στο τέλος ουδέν. 

Ο Βαγγέλης  Μεϊμαράκης και η Ντόρα  Μπακογιάννη δεν επεδίωξαν σε καμία στιγμή  την οποιαδήποτε προβολή. Ούτε ο Αντώνης  Σαμαράς, από τους πρώτους αναχωρήσαντες.

Ο Κωνσταντίνος  Μητσοτάκης όπως είναι φυσικό δεν μπορούσε να έλθει. Παρέστησαν  όμως ο  Μανούσος  Γρυλλάκης  και ο Γιάννης  Πευκιανάκης. Έμειναν μέχρι το τέλος δίπλα στην οικογένεια του  Γιάννη και στον Καραμανλή.  Η παρουσία τους σχολιάστηκε  ιδιαιτέρως συγκινητικά  από τους παλαιούς  Νεοδημοκράτες.   Άπαντες παρόντες από την πλευρά του  Κυριάκου Μητσοτάκη  καθώς  ο ίδιος έλειπε στην  Αμερική. 

Αποστάσεις κράτησε και ο Δημ.  Παπαγγελόπουλος  που έκλαιγαν με τη σύζυγό του  όταν  πέρασε  από μπροστά τους  η νεκροπομπή.  «Ήρθα για το τελευταίο αντίο στον φίλο  μου»  έλεγε. Ο αν. υπουργός  Δικαιοσύνης ήταν  μεταξύ των λίγων  που παρέμειναν στο πλευρό του Γιάννη Αγγέλου την περίοδο της σοβαρότατης  δικαστικής του δοκιμασίας.     

Αθόρυβα  ο Γιώργος Βουλγαράκης, ο Γιάννης  Ανδριανός, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος , ο  Γιώργος  Αλογοσκούφης,  ο Γιάννης  Παπαθανασίου,  ο Βαγγέλης Αντώναρος,  ο  Κωνσταντίνος   Μίχαλος , ο  Κώστας  Πουπάκης,  ο Γιώργος  Παπανικολάου,  ο  Θύμιος  Λυμπερόπουλος,   ο  Γιώργος  Μέργος,  ο  Λευτέρης  Ζαγορίτης . Μάλλον  θορυβώδης  η απουσία του Θόδωρου   Ρουσόπουλου.    

Φάνηκε ξεκάθαρα ότι ο Καραμανλής σκέφτεται  πολύ σοβαρά την  επόμενη  μέρα.   Το είπε άλλωστε αναφερόμενος  στον αγώνα του  Αγγέλου,  ότι το φως κυριάρχησε στο σκοτάδι. 

Δ Γιαννακόπουλος