του Σταύρου Παπαντωνίου

Η αναφορά του Κώστα Καραμανλή στην κηδεία του Γιάννη Αγγέλου ότι «το φως κερδίζει το σκοτάδι» μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε και τροφοδότησε ουκ ολίγες αναλύσεις. Το γεγονός ότι επρόκειτο για μία αμιγώς πολιτική αναφορά , η πρώτη που έκανε τα τελευταία χρόνια της σιωπής του, ενθουσίασε τους πολιτικούς φίλους του πρώην πρωθυπουργού, με πολλούς να πηγαίνουν ένα βήμα παρακάτω την συγκεκριμένη αναφορά του και να επαναφέρουν τα σενάρια νέου κόμματος.

Ο Καραμανλής άλλωστε επέλεξε για πρώτη φορά να κάνει μία τοποθέτηση με πυρήνα την βασική διαμάχη της περιόδου της διακυβέρνησης του , αλλά και μία αναφορά στο μέλλον, που χαροποίησε τους φανατικούς υποστηρικτές του. «Το φως νικάει το σκοτάδι στο τέλος». Αναφέρθηκε δηλαδή με διφορούμενο τρόπο σε μία μάχη που δεν έχει τελειώσει ακόμα.

Η αινιγματική τοποθέτηση

Η σύντομη τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή ήταν πολύ προσεκτική και διατυπωμένη με αριστοτεχνικό τρόπο. Χωρίς να αναφερθεί σε ονόματα , αλλά και χωρίς να γίνει σαφές αν το «φως που νικάει το σκοτάδι στο τέλος», το έχει ήδη κάνει ή αυτό αναμένεται στο μέλλον, θύμισε με εμφατικό τρόπο την μεγάλη μάχη της δικής του περιόδου και τον πόλεμο με την εγχώρια διαπλοκή. Η αναφορά αυτή έκανε πολλούς υποστηρικτές του να αναθαρρήσουν και να πιστέψουν πως ο άλλοτε πρόεδρος της ΝΔ ούτε έχει ξεχάσει, ούτε έχει παραιτηθεί του «πολέμου» , παρά τα όσα κατά καιρούς λέει ο ίδιος σε συνομιλητές του ότι δεν ενδιαφέρεται να εμπλακεί εκ νέου στα πολιτικά δρώμενα. 

Νέο κόμμα «ΦΩΣ»

Στο πλαίσιο αυτό πολλοί είναι αυτοί που με αφορμή την λέξη αυτή, με την ιδιαίτερη σημειολογία ξεκίνησαν εισηγήσεις ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει το όνομα ενός νέου κεντροδεξιού κόμματος. «ΦΩΣ, είναι αυτό χρειάζεται η Ελλάδα και σημειολογικά και ουσιαστικά» λένε στα Παραπολιτικά, στελέχη που έχουν γίνει κοινωνοί αυτής της πρότασης. Παράλληλα θεωρούν πως είναι μία λέξη που χαρακτηρίζει τον Καραμανλή και την διακυβέρνηση του , καθώς ο πρωθυπουργός προσπάθησε να ρίξει φως στην δημόσια ζωή, άσχετα αν στο τέλος ηττήθηκε κατά κράτος από τους αντιπάλους του. (πολιτικούς και μη πολιτικούς).

Δεν το συζητάει

Οι εισηγήσεις είναι πάντα… εισηγήσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής δεν συζητάει τέτοια ενδεχόμενα, καθώς ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι έχει αποχωρήσει πολλά χρόνια από την ηγεσία της ΝΔ και το κόμμα της κεντροδεξιάς έχει περάσει από διαφορετικές φάσεις την τελευταία 7ετία, καθώς ο μεν Αντώνης Σαμαράς έστριψε το τιμόνι δεξιά , ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης έχει άλλη φιλοσοφία, ο ίδιος αισθάνεται ακόμα ισχυρό το χρέος απέναντι στην παράταξη, το βάρος της θέσης του και το γεγονός ότι αποτελεί πάντα κομβικό συνδετικό κρίκο της συνοχής της κεντροδεξιάς. Και αυτός είναι ένας λόγος που ακόμα και όταν δεν συμφωνεί με τις επιλογές της παράταξης του, επιλέγει την σιωπή και όχι να πάρει θέση δημόσια. «Έχει βαθιά αίσθηση της ευθύνης του στο συγκεκριμένο θέμα» λέει συχνός συνομιλητής του.

Το ρητό του Εθνάρχη

«Ένας πολιτικός δεν πρέπει να μιλάει ποτέ για τον εαυτό του , αλλά να μιλάνε οι άλλοι για αυτόν» συνήθιζε να λέει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Αν και ο Κώστας Καραμανλής έχει σε πολλά θέματα εντελώς δική του φιλοσοφία, την συγκεκριμένη ρήση την ασπάζεται πλήρως. Δεν θεωρεί πως πρέπει ο ίδιος να μιλάει για τον εαυτό του , αλλά προτιμά άλλοι να υπερασπίζονται την διακυβέρνηση του. Αυτό είναι και το δόκιμο. Όσον αφορά τα σενάρια περί νέου κεντροδεξιού κόμματος, αυτά αυτή τη στιγμή είναι μόνο ευσεβείς πόθοι των φίλων του πρώην πρωθυπουργού και όχι προσωπικές του επιδιώξεις του ίδιου.