Γιάννης Δραγασάκης: Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μπήκε στο μάτι του Μεγάρου Μαξίμου
<p>Το πρωθυπουργικό περιβάλλον "βλέπει" κρυφή ατζέντα πίσω από τις τελευταίες δηλώσεις του</p>
Του Γιώργου Κατσίγιαννη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Σε νέα φάση δοκιμασίας εισέρχονται οι σχέσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, με το στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον. Αυτή τη φορά, με αφορμή την εκτίμηση που έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ότι θα υπάρξει πολιτικό πρόβλημα στη χώρα εφόσον η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς δεν ολοκληρωθεί στη βάση των συμφωνηθέντων το περασμένο καλοκαίρι. Οι επίμαχες προβλέψεις του, οι οποίες έγιναν τη Δευτέρα το βράδυ ενώπιον υπερκομματικού ακροατηρίου, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο επικεφαλής της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, με θέμα την πορεία της ελληνικής οικονομίας, προκάλεσαν την έντονη ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου.
Αυτό γιατί τροφοδότησαν εκ νέου τα σενάρια περί πολιτικής αστάθειας, τα οποία μόλις την προηγούμενη ημέρα το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού είχε επιχειρήσει να αποκηρύξει με επίσημη ανακοίνωση. «Ο τόπος έχει πρόσφατα εκλεγμένη κυβέρνηση, με ορίζοντα τετραετίας και στόχο να απαλλάξει την κοινωνία και την οικονομία από την επιτήρηση. Οσοι ακόμα ονειρεύονται παρενθέσεις, με ατυχήματα, τρικλοποδιές και, εσχάτως, παραιτήσεις, ας το πάρουν απόφαση ότι θα μείνουν με την όρεξη», ήταν η απάντηση του Μαξίμου στις πληροφορίες που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας όλο το Σαββατοκύριακο και εμφάνιζαν τον Αλ. Τσίπρα να είναι έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλίες υψηλού ρίσκου. Αυτές ξεκινούσαν από το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και έφταναν μέχρι την απειλή για παραίτησή του, με σκοπό τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης και την εκλογή νέου πρωθυπουργού από την παρούσα Βουλή. Η παρέμβαση του Γ. Δραγασάκη αποδοκιμάστηκε με κομψό τρόπο και από την κυβερνητική εκπρόσωπο, Ολγα Γεροβασίλη, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Τρίτη το μεσημέρι.
Στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις που δέχτηκε από τους δημοσιογράφους για να σχολιάσει το περιεχόμενο της παρέμβασης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, η κ. Γεροβασίλη έδειξε να μη συμμερίζεται την αρνητική εκδοχή των εξελίξεων στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, που θα οδηγούσε σε πολιτικό πρόβλημα. Εξάλλου, την ίδια ημέρα κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Δραγασάκης τροφοδοτεί συζητήσεις με τις «εκτός γραμμής» παρεμβάσεις του, κυρίως σε ζητήματα που αφορούν την πολιτική σταθερότητα της χώρας. Η υποψία ότι μπορεί να προωθεί «παράλληλη» ατζέντα, σε ό,τι αφορά την τύχη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να εκπέμπονται μηνύματα αποδυνάμωσης του Αλ. Τσίπρα, εντός και εκτός συνόρων, είναι διάχυτη στο Μαξίμου από το δημοψήφισμα.
Τότε είχε κρατήσει αποστάσεις από τη συγκεκριμένη επιλογή και το όνομά του εμπλεκόταν σε σενάρια οικουμενικής κυβέρνησης, εάν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν αρνητικό για τον πρωθυπουργό. παρασκηνιο. Ωστόσο, παρά τις «θεωρίες συνωμοσίας» στις οποίες κατά καιρούς επιδίδονται οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού για να δικαιολογήσουν με βολικούς όρους ακόμη και τις πιο δυσάρεστες εξελίξεις, που μπορεί να είναι αποτέλεσμα δικών τους επιλογών ή εισηγήσεων, η αλήθεια είναι πως εδώ και αρκετές ημέρες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει αναπτύξει έντονη κινητικότητα στο παρασκήνιο, επειδή γνωρίζει από πρώτο χέρι τις επιδιώξεις των ξένων για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.
Οι πληροφορίες φέρουν τον ίδιο να έχει αναφερθεί σε συζητήσεις του με μέλη του Κοινοβουλίου στις πιέσεις που ασκούνται από τους εταίρους προκειμένου στην Ελλάδα να βρει πρόσφορο έδαφος η λύση του «μεγάλου συνασπισμού», με τη συμμετοχή σε αυτόν όλων των πολιτικών δυνάμεων, εξαιρουμένης της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα, ο κ. Δραγασάκης φέρεται να υποστηρίζει ότι, εάν μέσα από έκτακτα γεγονότα διαμορφωθούν συνθήκες για κάτι τέτοιο, ο ίδιος δεν βλέπει άλλη διέξοδο από τις εκλογές, ακόμη και αν δεν τον βρίσκει σύμφωνο μια τέτοια ριψοκίνδυνη επιλογή. Τις εκμυστηρεύσεις αυτές, που φέρεται να έχει κάνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε συνομιλητές του από τον χώρο της πολιτικής –και όχι μόνο–, τις έχουν πληροφορηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Επειδή όμως τις «διαβάζουν» ανάποδα και διαφορετικά οι στενοί συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα, έτσι εξηγείται και η επιθετική ανακοίνωση της περασμένης Κυριακής απέναντι σε όσους «ονειρεύονται ατυχήματα ή παραιτήσεις».
Οι «θερμές» σχέσεις με Κυριάκο
Η συζήτηση που διεξάγεται στην αθέατη πλευρά των πολιτικών και οικονομικών κύκλων της χώρας αναδεικνύει τις προκλήσεις των επερχόμενων εξελίξεων πάνω στο δίλημμα «οικουμενική κυβέρνηση ή πρόωρες εκλογές», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περαιτέρω οικονομική αποσταθεροποίηση της χώρας. Στη συζήτηση αυτή εμπλέκεται και η Νέα Δημοκρατία, υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, παρά τις δημόσιες διακηρύξεις του για απομάκρυνση της παρούσας κυβέρνησης με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, δεν είναι βέβαιο ότι θέλει να λάβει τον δυσβάσταχτο λογαριασμό της αριστερής διαπραγμάτευσης - επιτρέποντας στον Αλ. Τσίπρα να «δραπετεύσει» στην ασφάλεια της αντιπολίτευσης, χωρίς προηγουμένως να έχει πληρώσει τα χρέη του απέναντι στην κοινωνία μέχρι δεκάρας. Σε μια τέτοια περίπτωση, μπροστά στην εθνική ανάγκη να μην εκτεθεί η χώρα σε κινδύνους μέσα από την περιπέτεια των πρόωρων εκλογών, η συζήτηση αναπόφευκτα θα μετατοπιστεί στην αλλαγή της φυσιογνωμίας της παρούσας κυβέρνησης και, επομένως, των προσώπων που μετέχουν σε αυτή, από τον τελευταίο υφυπουργό μέχρι και τον πρωθυπουργό. Τότε, τα κόμματα, με προεξάρχουσα τη Ν.Δ., θα κληθούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Σε ό,τι αφορά τον Κ. Μητσοτάκη, οι καλές σχέσεις που διατηρεί παραδοσιακά τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, προϊδεάζουν για το ποια μπορεί να είναι η στάση του την κρίσιμη ώρα.