Ανελέητο "σφυροκόπημα" των φορέων στο ασφαλιστικό
<p>Ούτε έναν σύμμαχο δεν βρήκε η κυβέρνηση</p> <p> </p>
Σε ένα ανελέητο συφροκόπημα κατά της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο εξελίσσεται η σημερινή συνεδρίαση ακρόασης φορέων στη Βουλή για το ασφαλιστικό με την κυβέρνηση έπειτα από τέσσερις ώρες συνεδρίασης να μην έχει βρει ούτε έναν σύμμαχο μεταξύ των 25 εκπροσώπων φορέων που τοποθετήθηκαν στη Βουλή.
Οι εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων και επαγγελματικών ομάδων ακύρωσαν ένα προς ένα τα επιχειρήματα του Γιώργου Κατρούγκαλου, με χαρακτηριστικότερο ότι θα υπάρξουν μειώσεις και στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις
Μεταξύ των τοποθετήσεων που ξεχώρισαν αυτή του πρώην Υπουργού Εργασίας Τάσου Γιαννίτση ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του με τις επιχειρούμενες αλλαγές : «Το ασφαλιστικό δεν μπορεί να λύνεται με επιμέρους λύσεις που κρατούν ελάχιστα και δημιουργούν αναταραχή στην κοινωνία» είπε ο κ. Γιαννίτσης και πρόσθεσε ότι οι αλλαγές πρέπει να έχουν βάθος 25ετίας διαφορετικά το μόνο που γίνεται είναι η συνεχής μείωση συντάξεων και μισθών. Ο κ. Γιαννίτσης κατέληξε πάντως ζητώντας συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων για το ασφαλιστικό.
Ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ Σταύρος Κουτσουμπέλης υποστήριξε ότι το «να τα παίρνετε από τους μεσαίους και να τα δίνετε στους πιο χαμηλοσυνταξιούχους δεν είναι ούτε αριστερό ούτε δίκαιο». Επισήμανε δε ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις επιφέρουν σε βάθος χρόνου μείωση κατά 25% στις συντάξεις.
Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας Βασίλης Αλεξανδρής έκανε λόγο για εξόντωση των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιστημόνων, ενώ χαρακτήρισε ως "κατάφωρα αντισυνταγματικό" το νομοσχέδιο λόγω απουσίας αναλογιστικών μελετών.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο πετυχαίνει την πλήρη φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης» ενώ ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης ειπε ότι «οι ασφαλιστικές εισφορές μετατρέπονται σε ασφαλιστική φορολογία» αν και ο ίδιος τον περασμένο Ιανουάριο σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό είχε συμφωνήσει για την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Ο πρόεδρος του ΔΣΑ Βασίλης Αλεξανδρής επισήμανε ότι «επιβάλλονται φορολογικές επιβαρύνσεις με απροκάλυπτα δημευτικό χαρακτήρα» ενώ εξήγησε ότι το συνολικό ύψος των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες φθάνει στο 37,95%.
Αίσθηση πάντως προκάλεσε η τοποθέτηση του γνωστού αγροτοσυνδικαλιστή Βαγγέλη Μπούτα ο οποίος προειδοποίησε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο ειδάλλως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσουν να πατήσουν στα χωριά τους το Πάσχα.