Στο Μαξίμου σκέφτονται κυβερνητική διεύρυνση με εκπλήξεις
<p>Το σχέδιο του κυβερνητικού επιτελείου για την αξιοποίηση προσώπων της Κεντροαριστεράς στον επερχόμενο ανασχηματισμό</p>
του Γιώργου Κατσίγιαννη - Εφημερίδα Παραπολιτικά
Η έως τώρα άρνηση των κομμάτων της Κεντροαριστεράς να προσφέρουν έμπρακτη στήριξη στη διακυβέρνηση της χώρας, με προοδευτική κατεύθυνση, υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να δώσει το πολιτικό στίγμα για την εμπέδωση αυτής της προοπτικής μέσα από αλλαγές στο υφιστάμενο Υπουργικό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, όσο οι δυνάμεις του «αντιπολιτευόμενου κεντροαριστερού τόξου», δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, το «Ποτάμι» και η Ενωση Κεντρώων, αποφεύγουν να ανταποκριθούν στις επιθέσεις φιλίας του Μεγάρου Μαξίμου, τόσο ο Αλ. Τσίπρας θα επιδιώκει να υποκαταστήσει την άρνησή τους για υποστηρικτική συνεργασία σε θεσμικό επίπεδο με την αξιοποίηση μεμονωμένων προσωπικοτήτων, που έλκουν την πολιτική καταγωγή τους από τον συγκεκριμένο χώρο.
Από τη στιγμή που οι ηγεσίες των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας «παίζουν καθυστερήσεις» ή κινούνται «αμυντικά» στην πρόσκληση για συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, το σχέδιο του Μαξίμου για επίτευξη της κυβερνητικής διεύρυνσης προς την Κεντροαριστερά, με την αποτύπωση και του ανάλογου πολιτικού στίγματος, επικεντρώνεται σε πρόσωπα και όχι σε κόμματα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κυβερνητική αυτή στρατηγική, πέρα από τις παρασκηνιακές επαφές που διεξάγουν οι «ΠΑΣΟΚογενείς» υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Χρήστος Σπίρτζης και Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενεργό ανάμειξη έχει και ο διοικητής της ΕΥΠ, Γιάννης Ρουμπάτης, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και η πολιτική του σταδιοδρομία έχει ταυτιστεί με το πατριωτικό κομμάτι του Κινήματος και την οικογένεια του Ανδρέα Παπανδρέου.
Στο σχέδιο διεύρυνσης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά, μέσα από τη διαδικασία του επικείμενου ανασχηματισμού, ο Γ. Ρουμπάτης φέρεται να έχει «μεσολαβήσει» για λογαριασμό του Μαξίμου προκειμένου πρώην κορυφαίοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ να ανταποκριθούν θετικά στην ανάληψη κυβερνητικών καθηκόντων.
Μεταξύ αυτών είναι η υπουργός Υγείας της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, με την οποία ο Γ. Ρουμπάτης είχε άψογη συνεργασία όσο αυτή ήταν γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και εκείνος ήταν στην επικοινωνιακή ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη, πριν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση.
Ακόμα ένα πρόσωπο που έχει βολιδοσκοπηθεί από τον αρχηγό της ΕΥΠ, στο πλαίσιο της «παράλληλης ενασχόλησής» του για το σχέδιο διεύρυνσης προς την Κεντροαριστερά, είναι ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης, ο οποίος για όσους δεν θυμούνται είχε αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ, όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε αναλάβει την ηγεσία, και είχε ιδρύσει μαζί με τη Λούκα Κατσέλη το κόμμα της Κοινωνικής Συμφωνίας, που στο τέλος συμπορεύτηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Χ. Καστανίδης δεν συνδέεται μόνο με τη Λ. Κατσέλη, αλλά και με τον Φώτη Κουβέλη.
Συγκεκριμένα, όταν το κίνημα που είχε φτιάξει μαζί με τη σημερινή πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας απέτυχε να εισέλθει στη Βουλή στις εθνικές εκλογές του 2012, εκείνος μεταπήδησε στη ΔΗΜ.ΑΡ. Μάλιστα, ήταν εκ των βασικών στελεχών που πίεζαν τον τότε πρόεδρό της να τα βρει με τον Αλ. Τσίπρα και να μην υποδυθεί τον «απαθή» εταίρο στη μνημονιακή συγκυβέρνηση που είχε συγκροτηθεί υπό τον Αντώνη Σαμαρά.
Ο δοκιμασμένος σε «μνημονιακές» συνθήκες Φ. Κουβέλης είναι το τρίτο «αξιοποιήσιμο» πρόσωπο για να δώσει σοβαρό άλλοθι στη στροφή του Μεγάρου Μαξίμου στην ευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική Αριστερά. Διά της παρουσίας του στην κυβέρνηση μπορεί να ενισχύσει το σενάριο της προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας, απέναντι σε όσους επιχειρούν να υποβιβάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κατηγορία των «γραφικών» κομμάτων, που δεν ξέρουν από άσκηση εξουσίας.
Εν τω μεταξύ, όσο το θέμα του ανασχηματισμού τίθεται στη βάση της εξυπηρέτησης ιδεολογικοπολιτικών σκοπιμοτήτων, με στόχο τη δημιουργία κλίματος για την ενδυνάμωση της εικόνας του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της κοινωνικής βάσης της Κεντροαριστεράς, στο Μαξίμου εξετάζονται και οι αλλαγές στα πρόσωπα που θα κληθούν να υπηρετήσουν ένα διαφορετικό σχέδιο, με έμφαση στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων και της τεχνοκρατικής προσέγγισης των οικονομικών ζητημάτων. Δηλαδή, στο πώς θα δρομολογηθεί η οικονομική διαχείριση της διακυβέρνησης της χώρας στο επίπεδο των ευκαιριών και των δυνατοτήτων που διανοίγονται μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές και την επιτυχή αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Ηδη σε ορισμένους κρίσιμους τομείς, στους οποίους ποντάρει το Μέγαρο Μαξίμου για να δώσει τον τόνο του «μεταρρυθμιστικού» βηματισμού και της άμεσης διεκπεραίωσης των επενδυτικών στόχων, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρωταγωνιστικό ρόλο θα διαδραματίσουν πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού από τον ΣΥΡΙΖΑ ή και ο άνθρωπος που καθορίζει την πολιτική καθοδήγηση των βουλευτών του για τη διατήρηση της συνοχής της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Δηλαδή, ο Π. Καμμένος.
Με γνώμονα τα προαναφερθέντα, δεν αποκλείεται στον επικείμενο ανασχηματισμό να δούμε αλλαγές έμπιστων συνεργατών του Αλ. Τσίπρα σε «παραγωγικά υπουργεία», όπως του Νίκου Παππά από το υπουργείο Επικρατείας στο υπουργείο Ανάπτυξης ή ακόμη και του κυβερνητικού του εταίρου, Πάνου Καμμένου, από το υπουργείο Αμυνας, που απειλείται με περικοπές δαπανών, στο υπουργείο Ναυτιλίας, που θα διαθέτει βαριά οικονομική κληρονομιά να διαχειριστεί μετά τη συμφωνία με την COSCO.
Ηδη στα ενδοκυβερνητικά και εσωκομματικά παρασκήνια έχουν αρχίσει να συζητούνται οι αλλαγές στο Υπουργικό Συμβούλιο μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος της ελληνικής οικονομίας. Στο «κόκκινο» βρίσκονται πολλοί αναπληρωτές και υφυπουργοί, κάποιοι υπουργοί είναι προς αποχώρηση, όπως οι Νίκος Φίλης, Θοδωρής Δρίτσας, Αριστείδης Μπαλτάς, και κάποιοι άλλοι εντάσσονται στην κατηγορία των μετακινούμενων, μεταξύ αυτών και οι υπουργοί Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης.
Τελεί υπό αυστηρή επιτήρηση ο "τσάρος"
Υπό την αυστηρή επιτήρηση του γενικού γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, Μιχάλη Καλογήρου, και του διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Δημήτρη Τζανακόπουλου, προσέρχεται πλέον στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, η παρουσία του οποίου στην οδό Νίκης θεωρείται επισφαλής για πολλούς λόγους.
«Οταν υποβάλω την παραίτησή μου θα το μάθετε από εμένα και όχι από την “Bild”» είναι η απάντηση που δίνει ο ίδιος στις πληροφορίες που εδώ και αρκετές ημέρες τον φέρουν να είναι έτοιμος να αποχωρήσει από την κυβέρνηση αμέσως μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Ωστόσο, σχετικά με τις επίμαχες διαρροές περί παραίτησης του υπουργού Οικονομικών υπάρχει έντονο παρασκήνιο, που αν μη τι άλλο επιβεβαιώνει το γεγονός ότι οι σχέσεις του με το πρωθυπουργικό περιβάλλον βρίσκονται σε διαρκή δοκιμασία, με χαρακτηριστικά «λυκοφιλίας».
Συγκεκριμένα πρόσωπα εκ του στενού περιβάλλοντος του Αλ. Τσίπρα «χρεώνουν» τη διάδοση των σχετικών πληροφοριών στον ίδιο τον Ευ. Τσακαλώτο, σε μια προσπάθεια με διπλή στόχευση. Από τη μία, να καθησυχάσει τους ομοϊδεάτες συντρόφους του από την ομάδα των «53» και, από την άλλη, να δράσει προληπτικά σε επικοινωνιακό επίπεδο, ώστε σε περίπτωση ανασχηματισμού η αντικατάστασή του να παρουσιαστεί από τον ίδιο ως αποτέλεσμα των επιφυλάξεων που είχε σε σχέση με το περιεχόμενο των όρων για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Δεν είναι τυχαίο ότι το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, που εκδίδει ανακοινώσεις για ψύλλου πήδημα, στην περίπτωση των πληροφοριών για παραίτηση του «τσάρου» της ελληνικής οικονομίας αρκέστηκε σε ανεπίσημες διαψεύσεις από την κυβερνητική εκπρόσωπο, Ολγα Γεροβασίλη. Από την άλλη, στενοί συνεργάτες του Ευ. Τσακαλώτου αντιπαρέρχονταν αυτές τις «εικασίες» των έμπιστων κύκλων του Αλ. Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι στο παρά πέντε της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, που ο ίδιος πέτυχε, κάποιοι προετοίμαζαν το έδαφος για να τον θέσουν εκτός παιχνιδιού στην επόμενη κυβερνητική φάση.
Με βάση τα παραπάνω, είναι προφανές ότι και από τις δύο πλευρές παίζεται ένα επικοινωνιακό κρυφτούλι απέναντι στις κυοφορούμενες εξελίξεις σε κυβερνητικό και κομματικό επίπεδο, καθώς ο μεν Ευ. Τσακαλώτος επιδιώκει να αποχωρήσει με ηρωικό τρόπο από την κυβέρνηση, επειδή υποψιάζεται ότι μπορεί να μην είναι ξανά στο ίδιο πόστο, ο δε Αλ. Τσίπρας δεν θέλει να του προσφέρει αυτό το άλλοθι. Ετσι, θέτοντάς τον στο «κάδρο» της παραίτησης πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μπορεί να του «χρεώσει» τις αρνητικές προεκτάσεις της συμφωνίας, με τη δικαιολογία ότι δεν εργάστηκε αποτελεσματικά μέχρι τέλους.
Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός, που με την παρουσία του Ευ. Τσακαλώτου στο κρίσιμο πόστο του υπουργείου Οικονομικών βιώνει τον «εκβιασμό» της ομάδας των «53», από την οποία προέρχεται ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας, εξετάζει το ενδεχόμενο να βρει άλλο πρόσωπο που θα τον διαδεχθεί στον ανασχηματισμό. Ηδη στο παρασκήνιο κυκλοφορούν τα ονόματα των εν δυνάμει αντικαταστατών του. Μεταξύ άλλων, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, του πρώην διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλου, αλλά και της σημερινής προέδρου της Εθνικής Τράπεζας, Λ. Κατσέλη.