Συνεχίζει το κυβερνητικό επιτελείο την μάχη ακόμη και σε επικοινωνιακό επίπεδο διαρρέοντας ότι υπάρχει αισιοδοξία γύρω από την συμφωνία και την λήψη των προληπτικών μέτρων που ζητά το ΔΝΤ.

Στο πλαίσιο αυτό μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με την συμμετοχή του Γιάννη Δραγασάκη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου η κυβέρνηση εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τις ανακοινώσεις της Eurostat, που κατά την εκτίμησή της επιβεβαιώνουν τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή στην ανάκαμψη το β' εξάμηνο τους 2016. Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι “οι ανακοινώσεις αυτές αποτελούν ισχυρό όπλο στα χέρια της Ελλάδας εν όψει της τελικής διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης”. Η κυβέρνηση επίσης θεωρεί “εξαιρετικά θετικές τις δηλώσεις Μοσκοβισί και Τουσκ, αλλά και την πορεία των συζητήσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων”.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι “ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν κατανοήσει πλήρως ότι δεν είναι δυνατόν να νομοθετηθούν πρόσθετα προληπτικά μέτρα και έχουν θέσει ως βάση συζήτησης τον αυτόματο μηχανισμό που προτείνει η ελληνική πλευρά”.

Παρά την αισιοδοξία της κυβέρνησης όμως προς δημιουργία εντυπώσεων και την ανακάλυψη εχθρών στην προσπάθειά της να αναγκάσει τους βουλευτές της να ψηφίσουν τα 9 δις αντιλαϊκών μέτρων τα πράγματα το μέτωπο της διαπραγμάτευσης μόνο ρόδινα δεν είναι. Το ΔΝΤ επιμένει στην θέση του για καθορισμό και συγκεκριμενοποίηση των επιπλέον προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δις ευρώ ενώ η ελληνική κυβέρνηση προτείνει αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών. Στην πραγματικότητα πίσω από το προπέτασμα της σκληρής διαπραγμάτευσης η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ήδη σημαντική υποχώρηση και σε αυτό το πεδίο. Προτείνει όταν διαπιστωθούν αποκλίσεις σε πιστοποιημένα στοιχεία τότε να ενεργοποιείται ένας θεσμοθετημένος αυτόματος μηχανισμός περικοπών δαπανών από κωδικούς της Γενικής Κυβέρνησης που θα έχουν εκ των προτέρων προσδιοριστεί με βάση τις "απαιτήσεις" των θεσμών και με τελικό εγγυητή την Eurostat. Η διαφωνία είναι στο ποιοί κωδικοί τελικά θα συμπεριληφθούν. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι σε συναντίληψη με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ενάντι του ΔΝΤ κάτι όμως που δεν επιβεβαιώνεται από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, αφού και μόνο η συζήτηση για τα προληπτικά μέτρα των 3,6 δις αποδεικνύει ότι το αίτημα του Ταμείου υιοθετήθηκε από το τελευταίο Eurogroup. Η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει μία πρώτη προσέγγιση πριν το Eurogroup της 9ης Μαΐου αλλά φαίνεται ότι είναι η μόνη που επείγεται.  Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο συνάντησης των Ντάισενμπλουμ, Τσακαλώτου, Σόιμπλε και Σαπέν με τους επικεφαλής των τριών ευρωπαϊκών θεσμών. Το ραντεβού για το οποίο υπάρχουν πληροφορίες από την περασμένη εβδομάδα δεν επιβεβαιώνεται αλλά ούτε και διαψεύδεται.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι σε περίπτωση αποτυχίας του Eurogroup ο πρωθυπουργός θα επαναφέρει το αίτημα για σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής, το οποίο του απέρριψε την περασμένη εβδομάδα ο Ντόναλντ Τουσκ.