Νέα Δημοκρατία: Το πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών
<p>Ο Κωστής Χατζηδάκης, και οι συνεργάτες του έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να είναι έτοιμο στα τέλη Μαΐου</p>
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΝΙΑ dimitriskounias@yahoo.com
Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου η διαμόρφωση του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας έχει επιδοθεί ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος έχει την υψηλή εποπτεία της σχετικής διαδικασίας, μαζί με τον επικεφαλής της αρμόδιας γραμματείας, Γιώργο Στεργίου, που συντονίζει μια μεγάλη ομάδα τεχνοκρατών. Με τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες να δίνουν και να παίρνουν, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο. Γι’ αυτό, ύστερα και από εντολή του κ. Χατζηδάκη, ο οποίος σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του εμφανίζεται ανήσυχος για τα πολιτικά μελλούμενα, έχουν εντατικοποιηθεί οι σχετικές διεργασίες (συναντήσεις των ομάδων της Γραμματείας Προγράμματος, κατάθεση εισηγήσεων και συνολικών προτάσεων από τους επικεφαλής ανά τομέα κ.ά.), προκειμένου η Ν.Δ. να είναι έτοιμη σε περίπτωση εκλογών. Παράλληλα, μέχρι τα τέλη Μαΐου έχει προγραμματιστεί να έχει υλοποιηθεί μια σειρά από δράσεις που θα συμβάλουν στην κατεύθυνση αυτή.
Συγκεκριμένα, αμέσως μετά το Πάσχα, την εβδομάδα της Διακαινησίμου, αναμένεται να παρουσιαστεί η πλήρης πρόταση της Ν.Δ. για το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό, την οποία επιμελείται ο αρμόδιος τομεάρχης, Βασίλης Κικίλιας. Επίσης, ξεκινά ανοιχτή διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς και τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, η οποία θα έχει την καινοτομία της παράλληλης ηλεκτρονικής μορφής, για να είναι ανοιχτή σε όσους έχουν κάτι διαφορετικό να εισφέρουν στον διάλογο. Κομματικές πηγές αναφέρουν ότι θα ενεργοποιηθεί στην ιστοσελίδα της Νέας Δημοκρατίας και η διαδικασία ηλεκτρονικής διαβούλευσης, υλοποιώντας έναν σχεδιασμό e-δημοψηφισμάτων για ορισμένες από τις σημαντικές προτάσεις. ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ. Ετσι, υπολογίζεται πως στις αρχές Ιουνίου θα είναι έτοιμο το πρόγραμμα διακυβέρνησης, ενώ θα έχει εξειδικευτεί πλήρως και θα έχει πάρει την οριστική του μορφή μέχρι τα τέλη του ίδιου μήνα. Επίσης, θα έχει μεσολαβήσει μια καινοτόμος πρωτοβουλία, μια διάσκεψη με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, δηλαδή τα αδελφά ευρωπαϊκά κόμματα (με έμφαση σε Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Κύπρο, Ιρλανδία κ.λπ.), με στόχο να αναζητηθούν βέλτιστες πρακτικές για προβλήματα που εκεί έχουν ήδη αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Οπως έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ., «Δεν είναι δυνατόν να μην εκμεταλλευόμαστε προς όφελός μας την εμπειρία των άλλων, προσαρμόζοντάς τη φυσικά στην ελληνική πραγματικότητα».
Αυτή η διάσκεψη θα έχει όμως και ένα πολιτικής και όχι τεχνοκρατικής υφής πλεονέκτημα: Θα θεμελιώσει άλλου είδους συμμαχίες στο κρίσιμο -και όχι ιδιαίτερα αναγνωρισμένο σε εμάς- κομμάτι της μεσαίας, ιεραρχικά, πολιτικής τάξης μέσα στο ΕΛΚ και κατ’ επέκταση σε σημαντικό τμήμα των κέντρων λήψης αποφάσεων εντός της Ε.Ε. Την περίοδο αυτή, θα πραγματοποιηθούν και ημερίδες ανά θεματική ενότητα, με συμμετοχή των μελών των ομάδων εργασίας της Γραμματείας Προγράμματος, αλλά και όσων λαμβάνουν μέρος στη διαβούλευση, που προετοιμάζονται υπό την επίβλεψη της διευθύντριας της Γραμματείας Κυβερνητικού Προγράμματος της Ν.Δ., Σοφίας Ζαχαράκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σχέδια της ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι και η διαμόρφωση του «Προγράμματος των 100 πρώτων ημερών της κυβέρνησης Ν.Δ.», με παρεμβάσεις, μέτρα και πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να προωθηθούν τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ., δίνοντας συμβολικά το στίγμα της Ανάπτυξης, της Αξιοκρατίας, της Αλληλεγγύης, της Αριστείας και της Αξιοπιστίας, των «5 Α», δηλαδή των αρχών πάνω στις οποίες στηρίζεται το «γαλάζιο» πρόγραμμα. Η ιδέα αυτή παραπέμπει και στις δεσμεύσεις που είχε διατυπώσει ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής προεκλογικής περιόδου για τις δράσεις που θα υλοποιήσει τις 111 πρώτες ημέρες της ηγεσίας του στη Ν.Δ. Οπως είναι φυσικό, το εν λόγω πρόγραμμα θα αποτελέσει μέρος της προεκλογικής καμπάνιας της Ν.Δ. σε περίπτωση εκλογών. ΣΤΗ ΔΕΘ. Αν δεν υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε πρόωρες κάλπες, στόχος των επιτελών της Συγγρού είναι να παρουσιαστεί από τον κ. Μητσοτάκη το οικονομικό πρόγραμμα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο, σε μια πανηγυρική εκδήλωση.
Ωστόσο, αν τους προλάβουν τα γεγονότα, αυτό θα προηγηθεί. Επιπλέον, όπως αναφέρουν στελέχη της Ν.Δ. που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις σχετικές διεργασίες, αν προκύψουν εκλογές, το πρόγραμμα θα παρουσιάζεται κομμάτι-κομμάτι ανά θεματική ενότητα. «Το πρόγραμμα θα είναι η ρεαλιστική εναλλακτική μας πρόταση. Πηγαίνουμε πολύ πέρα από τις δεσμεύσεις του Μνημονίου. Γράφουμε το δικό μας σχέδιο ανασυγκρότησης της πατρίδας. Με μεταρρυθμίσεις που δεν θα επιβάλλονται απλά από τους πιστωτές μας, αλλά θα αποτελούν δικό μας κτήμα. Πιστεύουμε στη δύναμη της ελεύθερης οικονομίας. Ξέρουμε πώς να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα και να προσελκύσουμε επενδύσεις», αναφέρει σε συζητήσεις του ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης. Από την πλευρά του ο Κ. Χατζηδάκης υπογραμμίζει ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος θα περιλαμβάνει προτάσεις «που δεν χρειάζονται κατά βάση χρήματα, αλλά φέρνουν χρήματα, προσελκύουν επενδύσεις, αυξάνουν τον εθνικό πλούτο, κάνουν πιο αποτελεσματικό το Δημόσιο, απλώνουν ένα δίκτυ προστασίας για τους ασθενέστερους, χτίζουν μια σύγχρονη Εκπαίδευση και καθιστούν την Ελλάδα πιο αξιόπιστη και δυνατή».
Οι ιδέες που αντλούνται και οι πρώτες προτάσεις
Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», για τη διαμόρφωση του κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ. αντλούνται ιδέες όχι μόνο από τις προτάσεις των εμπειρογνωμόνων και των ομάδων εργασίας, αλλά και από διάφορες επιστημονικές μελέτες, οι οποίες προέρχονται από φορείς, οργανισμούς και εταιρείες, όπως είναι η Τράπεζα της Ελλάδος, η Παγκόσμια Τράπεζα, ο ΟΟΣΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΙΟΒΕ, ο ΣΕΒ, η ΓΣΕΕ και άλλοι εγχώριοι, ευρωπαϊκοί και παγκόσμιοι φορείς, think tanks, όπως η «Διανέοσις», αλλά και μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες ή επενδυτικοί οίκοι, όπως η McKinsey, η Boston Consulting Group (BCG), η Deloitte, η Octane, η PricewaterhouseCoopers και άλλες. Οι μελέτες αυτές αφορούν αναπτυξιακά ζητήματα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή αποτελούν σχέδια για τη βελτίωση διάφορων τομέων, έχουν καταρτιστεί και δημοσιευθεί εδώ και χρόνια και αποτελούν σημαντικά εργαλεία για τη συγκρότηση του προγράμματος.
Το επιτελείο του κ. Κωστή Χατζηδάκη, μάλιστα, έχει δημιουργήσει μια εύχρηστη ηλεκτρονική βιβλιοθήκη, όπου έχει καταχωρίσει όλες αυτές τις μελέτες (περί τις 100). Από εκεί αντλεί ιδέες για τη βελτίωση και την τεκμηρίωση των προγραμματικών προτάσεων. Ενδεικτικές του έργου που έχει γίνει μέχρι στιγμής στη Γραμματεία Προγράμματος της Ν.Δ. είναι οι 25 προτάσεις που παρουσιάστηκαν την τελευταία ημέρα του «γαλάζιου» συνεδρίου και τέθηκαν σε διαβούλευση. Πρόκειται για προτάσεις «που δεν χρειάζονται κατά βάση χρήματα, αλλά φέρνουν χρήματα, προσελκύουν επενδύσεις και αυξάνουν τον εθνικό πλούτο», αναφέρουν στη Ν.Δ.
Μεταξύ άλλων, στη «συμφωνία αλήθειας» που παρουσιάστηκε περιλαμβάνονται οι εξής προτάσεις:
1. Παροχή φορολογικών κινήτρων για εμβληματικές παραγωγικές επενδύσεις,
2. Δημιουργία ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού διασταυρώσεων των συναλλαγών, των εισοδημάτων, των περιουσιακών στοιχείων και του τρόπου διαβίωσης
3. Δραστική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), με εισαγωγή κινήτρων και κυρώσεων
4. Εφαρμογή του νόμου-πλαισίου για την απλοποίηση στις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων
5. Ενεργοποίηση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου κεφαλαιακών συμμετοχών (IfG, Greek SME Equity)
6. Γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού πριν από νομοσχέδια και τροπολογίες που αφορούν την αγορά
7. Προσέλκυση συνταξιούχων από άλλες χώρες της Ε.Ε. για αγορά κατοικίας
8. Επανεκκίνηση του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»,
9. Αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων από το ΑΣΕΠ, 10. Καθιέρωση της ένστολης αστυνόμευσης, πεζή και εποχούμενης, ημέρα και νύχτα, με ενδυνάμωση της ομάδας «Δίας», ενεργοποίηση εκ νέου της ομάδας «Δέλτα» και ενίσχυση των ομάδων πρόληψης και καταστολής της εγκληματικότητας
11. Επαναδημιουργία ολοκληρωμένων προγραμμάτων προπτυχιακών σπουδών σε ξένη γλώσσα (σε πρώτο χρόνο αγγλικά), με δυνατότητα καταβολής διδάκτρων
12. Αμεση προώθηση της λειτουργίας θερινών σχολείων (summer schools) στα ελληνικά πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, με γλώσσα τα αγγλικά και χρέωση διδάκτρων
13. Ραντεβού με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ εντός 24 ωρών για ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού
14. Κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων υψηλού κόστους
15. Επέκταση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε όλη τη χώρα. Για τις προτάσεις αυτές εργάστηκαν επί δύο μήνες δεκάδες τεχνοκράτες και έγινε μια επιλογή μεταξύ τουλάχιστον 400 προτάσεων που κατατέθηκαν αυτό το διάστημα.
Σενάρια επιλογών προσώπων
ΤΗΝ ΙΔΙΑ ώρα, στη διαδικασία να προετοιμάσουν ένα πιθανό κυβερνητικό σχήμα έχουν μπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ομάδα των στενών επιτελών του, στην περίπτωση που γίνει εκλογικός αιφνιδιασμός, μιας και θεωρούν δεδομένο ότι η Ν.Δ. θα κόψει πρώτη το νήμα. «Δεν θα υπάρχει χρόνος για χάσιμο», επισημαίνουν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους καθημερινοί συνομιλητές της ηγετικής ομάδας, αποτυπώνοντας τους ακριβείς σχεδιασμούς της. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως τα «γαλάζια» κυβερνητικά στελέχη που θα κληθούν να αναλάβουν χαρτοφυλάκια θα προέρχονται από τη δεξαμενή των συντονιστών και των τομεαρχών του κόμματος, οι οποίοι και θα αξιοποιηθούν σε αντικείμενο που έχει να κάνει με τον τομέα ευθύνης που διαχειρίζονται σήμερα. Φυσικά, πολλά θα εξαρτηθούν και από τις απαιτήσεις των κυβερνητικών συμμάχων που θα ανέβουν μετεκλογικά στο άρμα της εξουσίας μαζί με τη Ν.Δ., ενώ στις κλειστές συσκέψεις ήδη έχουν κατατεθεί προτάσεις για αξιοποίηση εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων σε ένα μελλοντικό σχήμα.