Σε θολά νερά κινείται η κυβέρνηση: Κανείς δεν γνωρίζει πότε και πως θα διευθετηθεί η βιωσιμότητα του χρέους
<p>Χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την βιωσιμότητα του χρέους</p>
Της Ελένης Καλογεροπούλου
Σε μια νέα πιο πολύπλοκη φάση μπαίνει από σήμερα το θέμα της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος καθώς από χθες το βράδυ τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων και το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, χωρίς ωστόσο να μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα ποτέ θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία .
Η κυβέρνηση συνέδεε το θέμα της συζήτησης του χρέους με το τέλος της πρώτης αξιολόγησης. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε κατ επανάληψη αναφερθεί στην διαδικασία λέγοντας ότι αμέσως μετά το τέλος της πρώτης αξιολόγησης θα ξεκινούσε η συζήτηση για την απομείωση του χρέους.
Η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στις πιέσεις του ΔΝΤ για την νομοθέτηση νέου προληπτικού πακέτου μέτρων 3,6δισεκατομμυρίων ευρώ έκαναν όλες τις πλευρές να κάνουν βήματα πίσω αλλάζοντας παράλληλα και τα σχέδια που υπήρχαν για την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Έτσι όπως δείχνουν όλα η αποδοχή μιας μεσοβέζικης λύσης για το θέμα των προληπτικών μέτρων από την Ελληνική κυβέρνηση και τους ευρωπαίους συμμάχους της έφερε στο τραπέζι το θέμα των συνομιλιών της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Η συζήτηση αυτή αναμένεται να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και κάποιοι δεν αποκλείουν να φτάσει μέχρι και τα τέλη Ιουλίου. Με δεδομένο λοιπόν ότι οι θεσμοί ξεκαθάρισαν ότι για να υπάρξει εκταμίευση της δόσης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η συζήτηση για το χρέος τα πράγματα είναι μάλλον περίεργα για την κυβέρνηση.
Φυσικά από την άλλη κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι μέσα από αυτή την διαδικασία ανοίγει και η πόρτα εξόδου του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα αφού πάγια θέση του ταμείου είναι ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Αυτή η διαπίστωση έρχεται σε αντίθεση με το καταστατικό του ταμείου το οποίο αναφέρει ρητά ότι το ΔΝΤ μπορεί να προσφέρει την συνδρομή του μόνο σε χώρες που το χρέος τους είναι βιώσιμο . Υπό αυτή την σκοπιά λοιπόν όλα είναι ανοικτά….