Επίθεση φιλίας από Γιούνκερ: «Η Ελλάδα έχει σχεδόν επιτύχει τους στόχους»
<p>Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίζεται ο επικεφαλής της Κομισιόν,Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λίγες ώρες πριν το αυριανό κρίσιμο Eurogroup</p>
Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίζεται ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λίγες ώρες πριν το αυριανό κρίσιμο Eurogroup επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι η Αθήνα έχει ουσιαστικά επιτύχει τους στόχους των μεταρρυθμίσεων που απαιτούν οι δανειστές της, για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο ελάφρυνσης χρέους.
«Είμαστε τώρα στην εποχή της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος και οι στόχοι έχουν ουσιαστικά επιτευχθεί», ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν, σε συνέντευξή του, που δημοσιεύουν οι εφημερίδες της Funke Mediengruppe, στη Γερμανία.
Τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία είναι καλύτερα από ό,τι αναμενόταν, πρόσθεσε ο Γιούνκερ υπογραμμίζοντας ότι: «Με το πρόγραμμα που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι, μπήκαν τα θεμέλια για να μπει η Ελλάδα σε μακροπρόθεσμα σταθερή οικονομική ανάπτυξη... Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν ήταν επιλογή τον περσινό χρόνο και σίγουρα δεν είναι τώρα».
Οι δηλώσεις του Γιούνκερ έρχονται πριν από το αυριανό κρίσιμο Eurogroup όπου θα τεθούν επί τάπητος το πακέτο των μεταρρυθμίσεων, αλλά και το χρέος. «Θα ξεκινήσουμε τις πρώτες συζητήσεις για το πώς θα γίνει το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο μακροπρόθεσμα», ανέφερε για το θέμα ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Guardian
Η έγκριση των μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητη πριν ξεκινήσουν οι σκέψεις για ελάφρυνση χρέους, όμως παρότι γίνονται συζητήσεις επί μήνες, οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις δεν έχουν κερδίσει ακόμη την υποστήριξη όλων των δανειστών της χώρας, κυρίως εξαιτίας των διαφορών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ, που απαιτεί περισσότερα μέτρα, σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα "Guardian" αναφερόμενη στις δηλώσεις Γιούνκερ.
Οι δηλώσεις Γιούνκερ έρχονται στον απόηχο της επιστολής του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς το Eurogroup, ο οποίος κάλεσε τους Ευρωπαίους να στηρίξουν το πακέτο μεταρρυθμίσεων των 5,4 δισ. ευρώ και να αφήσουν στην άκρη τις εκκλήσεις για επιπλέον μέτρα 3,6 δισ. ευρώ.
Πριν από την επιστολή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών και η Κριστίν Λαγκάρντ είχε απευθυνθεί στο Eurogroup, με τον ίδιο τρόπο, καλώντας τα μέλη του να ασχοληθούν με την ελάφρυνση χρέους, προσθέτει το σχετικό δημοσίευμα.
Ακόμη, τόνισε την ανάγκη να αναθεωρηθεί προς τα κάτω ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ το 2018, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι είναι αντιπαραγωγικό να περιμένουν να τον πετύχει η Αθήνα.
Όμως, το ΔΝΤ ανέφερε ότι υπάρχουν σημαντικά κενά στις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η Ελλάδα.