Τι σχεδιάζουν για την επόμενη ημέρα της «γαλάζιας» Νεολαίας Μητσοτάκης-Αυγενάκης

ΟΝΝΕΔ από την αρχή

Του Σταύρου Παπαντωνίου - Εφημερίδα Παραπολιτικά

Μετά το συνέδριο του κόμματος, σειρά παίρνει η ΟΝΝΕΔ. Στα άμεσα σχέδια του μηχανισμού της Ν.Δ. και του νέου γραμματέα της, Λευτέρη Αυγενάκη, είναι η πλήρης αναδιοργάνωση της Νεολαίας πάνω στη λογική του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επιζητά να δημιουργήσει έναν σημαντικό βραχίονα για την επόμενη ημέρα, που θα συμβάλλει ενεργά στη διαμόρφωση πολιτικής με νέες ιδέες και δεν θα αποτελεί «ουρά» του κόμματος, έχοντας μόνο τον ρόλο του χειροκροτητή. Το συνέδριο επανεκκίνησης της «γαλάζιας» Νεολαίας έχει προσδιοριστεί για τον Ιούλιο, εκτός αν οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα είναι τέτοιες που θα το μεταθέσουν για το ερχόμενο φθινόπωρο.

ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ

Το βασικό που θέλει να κάνει ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι να δώσει το στίγμα ότι φυσά νέος αέρας και στη Νεολαία. Η λογική των κομματαρχών και του ελέγχου από ομαδάρχες θα λάβει τέλος. Οι πληροφορίες λένε πως ήδη υπάρχει το πρώτο πλάνο, το οποίο μελετάται και περιμένει το «πράσινο φως» από τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το επερχόμενο συνέδριο θα σηματοδοτήσει, όπως λένε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» οι καλά γνωρίζοντες, το άνοιγμα στη νέα γενιά και θα ενσαρκώσει τη νέα λογική του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένονται εκπλήξεις και τίποτα από το παρελθόν δεν θα ληφθεί ως δεδομένο. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως δεν θα υπάρξει η κατάλληλη «δοσολογία» παλιού και νέου, καθώς είναι δεδομένο πως πολλά έμπειρα και καλά στελέχη θα βοηθήσουν στο νέο ξεκίνημα. Το συνέδριο θα περιλαμβάνει ένα κάλεσμα από τον πρόεδρο της Ν.Δ. προς τη νέα γενιά, ανεξαρτήτως αν ανήκει κάπου ή όχι.

Οσον αφορά τη δομή, μελετάται να δημιουργηθεί ένα Εθνικό Συμβούλιο, με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά, αφού επιθυμία είναι να υπάρξει γεωγραφική αντιπροσώπευση. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει πως στο ίδιο τραπέζι θα κάθονται νέοι άνθρωποι από όλες τις περιοχές της Ελλάδας και θα γίνεται πολιτική ζύμωση και καταγραφή των προβλημάτων ανά περιοχή, κάτι που μπορεί ακολούθως να χρησιμοποιηθεί και από τους τομείς του κόμματος. Στη νέα δομή θα υπάρχει και κάτι αντίστοιχο με την Εκτελεστική Γραμματεία και το Πολιτικό Συμβούλιο, με κυριότερο κριτήριο την παραγωγή πολιτικής και προτάσεων.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

Ολα όσα θα συμβούν στο συνέδριο, το οποίο θα αποφασίσει και για όλα τα ανωτέρω, θα τα προετοιμάσει μια διοικούσα επιτροπή, τα μέλη της οποίας δεν θα είναι υποψήφιοι πρόεδροι και θα επωμιστούν το βάρος οι διαδικασίες να είναι ανοιχτές προς όλη τη νέα γενιά. Αυτό το τελευταίο, το οποίο υψηλόβαθμοι παράγοντες της Συγγρού υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους, μπορεί να είναι και το σημείο-κλειδί για τον νέο πρόεδρο της οργάνωσης. Οι πληροφορίες λένε πως δεν αποκλείεται να είναι και ένα πρόσωπο χωρίς «προϋπηρεσία» στα κομματικά φυτώρια της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της παλιάς ΟΝΝΕΔ, καθώς με την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη πολλά τέτοια νέα πρόσωπα μπήκαν στο κόμμα. Δεν είναι άλλωστε αμελητέο πως ο πρόεδρος του κόμματος είχε κάνει πρόσφατα συνάντηση με νέους ανθρώπους που έχουν βγει στην αγορά εργασίας και διαθέτουν πανεπιστημιακή μόρφωση. «Είναι στοιχεία που θέλουμε να συμβολίσουν τη δημιουργική νέα ελληνική γενιά», λένε σε όλους τους τόνους συνεργάτες του, που θέλουν να εφαρμόσουν ένα νέο μοντέλο και στη νουβέλ βαγκ της Ν.Δ. Το προφίλ εξάλλου του Κ. Μητσοτάκη εστιάζει στην αγορά εργασίας και στον ιδιωτικό τομέα και αυτό είναι κάτι που θεωρεί απαραίτητο να αποτυπωθεί στη νέα ΟΝΝΕΔ.

Τα πρόσωπα που «παίζουν» για την προεδρία της οργάνωσης

Μία περίπτωση για την προεδρία της ΟΝΝΕΔ είναι ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Ηδη πρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, έχει πολύ καλή γνώση της Ευρώπης, έχει περάσει από την ΟΝΝΕΔ και τη ΔΑΠ, ενώ διαθέτει εργασιακή εμπειρία. Το βέβαιο είναι πως το νεαρό στέλεχος θα παίξει κομβικό ρόλο στο πλάνο της νέας ΟΝΝΕΔ, καθώς γνωρίζει και την παλιά δομή, αλλά και όσα θέλει να υλοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Καλό στέλεχος που πληροί αυτές τις προϋποθέσεις είναι και ο Γιώργος Κοκόλης. Πολιτικός επιστήμονας, διδάσκει Ιστορία του Εθνικισμού στο London School of Economics, ενώ έκανε μετεκπαίδευση σε θέματα ηγεσίας στο Πανεπιστήμιο Harvard. Εχει εργαστεί σε μέσα ενημέρωσης, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2014 είναι αντιδήμαρχος Παιδείας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου. Δεν είχε μέχρι σήμερα σχέση με τη Ν.Δ. και δεν έχει υπάρξει μέλος της ΔΑΠ και της ΟΝΝΕΔ, κάτι που μπορεί να αποτελεί και πλεονέκτημα.

Παρόμοια χαρακτηριστικά διαθέτει και ένα άλλο πρόσωπο που μπορεί να παίξει ρόλο. Πρόκειται για τον Ομηρο Τσάπαλο, επίσης πολιτικό επιστήμονα, σύμβουλο Στρατηγικής και συνεργάτη εδώ και χρόνια του Ελληνα επιτρόπου στην Ε.Ε., Δημήτρη Αβραμόπουλου. Εχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επικοινωνία στο London School of Economics και μπορεί να αποτελέσει μια λύση για την ηγεσία της νέας ΟΝΝΕΔ. Τέλος, ακούγεται το όνομα του δικηγόρου Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος έχει περάσει από τη ΔΑΠ και την ΟΝΝΕΔ, ενώ σήμερα δικηγορεί και έχει βγει στην αγορά εργασίας.