Κυριάκος Μητσοτάκης: “Ετσι θα κυβερνήσω”
<p>Ο κύκλος των διεθνών επαφών του προέδρου της ΝΔ ξεκινάει στις 16 Μαΐου</p>
Της Μαριάννας Πυργιώτη:- Εφημερίδα Παραπολιτικά
Με τη βεβαιότητα ότι το 2016 θα είναι τελικά μια χρονιά ραγδαίων αλλαγών στην κεντρική πολιτική σκηνή, ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυρ. Μητσοτάκης, προετοιμάζεται σε όλα τα επίπεδα για τις εξελίξεις. Πρώτο και κύριο μέλημά του είναι να συγκροτηθεί ένας διπλός άξονας με συγκεκριμένες και ρεαλιστικά εφαρμόσιμες πολιτικές προτεραιότητες και με σοβαρά και δυναμικά στελέχη, που θα κληθούν μετεκλογικά να τις υλοποιήσουν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ότι, αν αυτό το δίπολο προετοιμαστεί έγκαιρα και αντίστοιχα προβληθεί αξιόπιστα εντός και εκτός Ελλάδας, κυρίως σε ευρωπαϊκό ακροατήριο κορυφής, θα ενισχυθεί αποφασιστικά η Ν.Δ. αφενός για τη διεκδίκηση της διακυβέρνησης της χώρας και αφετέρου για την αξιοπιστία της εικόνας της διεθνώς.
Με πλήρη επίγνωση ότι οι ηγετικοί κύκλοι της Ευρώπης τον «ζυγίζουν» πλέον ως εν δυνάμει πρωθυπουργό και όχι ως τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λειτουργεί ανάλογα, έχοντας στην ατζέντα του ένα πρώτο διήμερο επαφών, στις 16-18 Μαΐου, στο Παρίσι. Εκεί θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον Ανχελ Γκουρία, πρόεδρο του ΟΟΣΑ (του οποίου την «εργαλειοθήκη» μεταρρυθμίσεων είχε παραγγείλει και παρουσιάσει ο νυν αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και τότε υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης), και με τον Νικολά Σαρκοζί.
Η πιο ενδιαφέρουσα, όμως, συνάντηση αφορά στον δημοφιλέστατο 39χρονο ΥΠ.ΟΙΚ. της κυβέρνησης Βαλς, Εμανουέλ Μακρόν. Κι αυτό διότι πριν από λίγες ημέρες δημοσίευμα του «Politico» ανέφερε τους Ματέο Ρέντσι, Εμανουέλ Μακρόν και Κυριάκο Μητσοτάκη ως τους τρεις «νέους και φιλόδοξους πολιτικούς της Ε.Ε. που έχουν ήδη επιρροή», εντάσσοντάς τους στο «ρεύμα της αναγέννησης της μεταρρυθμιστικής σκέψης και ηγεσίας που έχει ανάγκη η Ευρώπη».
«ΜΠΡΟΣΤΑ»
Με τη δημοτικότητά του να ξεπερνά το… 65%, ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας (μέχρι πρότινος ακομμάτιστος τεχνοκράτης) αποφάσισε να ιδρύσει το δικό του κόμμα, το «En Marche» (Μπροστά), με ορίζοντα τις προεδρικές εκλογές του 2017. Και, όπως είπε, το κόμμα του δεν θα εντάσσεται ούτε στην Αριστερά, ούτε στη Δεξιά… Οι δε συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ., όταν ερωτώνται αν υπάρχει κάποιο κοινό πολιτικό πεδίο μεταξύ των δύο, παραπέμπουν σε δηλώσεις του ριζοσπάστη μεταρρυθμιστή Μακρόν, όπως «Οι θεσμοί πρέπει να αλλάξουν προς την κατεύθυνση της ελευθερίας και της ευελιξίας. Τα γραφειοκρατικά απολιθώματα είναι από χέρι χαμένα. Θα περιθωριοποιηθούν από τις εξελίξεις».
Πέραν των επαφών στο Παρίσι και των προγραμματισμένων συνεντεύξεων σε τουλάχιστον δύο γαλλικά ΜΜΕ, η επόμενη παρουσία του προέδρου της Ν.Δ. θα είναι στις 30 Μαΐου στο Λουξεμβούργο, στην επετειακή εκδήλωση κορυφής για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Εκεί θα βρίσκονται όλοι οι ηγέτες των «αδελφών» με τη Ν.Δ. κομμάτων, ενώ θα μιλήσουν οι Αγκελα Μέρκελ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Ντόναλντ Τουσκ, Χέρμαν βαν Ρομπάι, Ζοζέφ Νταλ, Μάνφρεντ Βέμπερ κ.ά.
Να σημειωθεί, επίσης, ότι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του κ. Χατζηδάκη, από τη Ν.Δ. προγραμματίζεται διάσκεψη με το ΕΛΚ, με στόχο να αναζητηθούν βέλτιστες πρακτικές για προβλήματα που έχουν ήδη αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά σε άλλες χώρες. Αυτή η διάσκεψη, όπως τονίζουν στη Συγγρού, θα θεμελιώσει άλλου είδους συμμαχίες στο κρίσιμο κομμάτι της μεσαίας ιεραρχικά πολιτικής τάξης στο ΕΛΚ και, κατ’ επέκταση, σε σημαντικό τμήμα των κέντρων λήψης αποφάσεων εντός της Ε.Ε. Να σημειωθεί, τέλος, ότι οι σχέσεις του κ. Μητσοτάκη με το ΕΛΚ ήταν ήδη πολύ καλές, καθώς το καλοκαίρι του 2015 και πριν από την εξέλιξη των εκλογών είχε προταθεί από τον τότε πρόεδρο της παράταξης, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, για την αντιπροεδρία του ΕΛΚ, κίνηση που ματαιώθηκε τελικά από τις εσωτερικές εξελίξεις.
Η αδιαμεσολάβητη επαφή με την κοινωνία
Αν αυτό είναι το άμεσο πρόγραμμα του Κυρ. Μητσοτάκη εκτός Ελλάδος, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Συγγρού, με τη συμμετοχή των στενών συνεργατών του (Γιώργος Κουμουτσάκος, Μακάριος Λαζαρίδης, Μιχάλης Μπεκίρης, Γιάννης Οικονόμου, Τάκης Θεοδωρικάκος, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Κατερίνα Κάπου και Χρήστος Βαλταδώρος), συζητήθηκε το άλλο σημαντικό σκέλος, που αφορά στις περιοδείες εντός Ελλάδος. Το διάστημα 15 Μαΐου-15 Ιουλίου ο Κ. Μητσοτάκης θα γυρίσει σχεδόν όλη τη χώρα, έχοντας τελειώσει με το σημαντικό θέμα της εσωκομματικής αναδιάρθρωσης, με στόχο να συνομιλήσει και, κυρίως, «να ακούσει αδιαμεσολάβητα την κοινωνία», όπως τονίζουν στη Συγγρού.
Στο συγκεκριμένο θέμα, όπως υπενθύμισε συνεργάτης του, ακολουθεί τα βήματα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος στα τέλη της δεκαετίας του ’80 είχε γυρίσει δυο-τρεις φορές όλη την Ελλάδα, δημιουργώντας θετικό κοινωνικό ρεύμα. Στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. εκτιμούν ότι παράλληλα με το μείζον θέμα της οικονομίας, η καθημερινότητα του πολίτη σε μια σειρά άλλων τομέων είναι αυτή που συνδιαμορφώνει τις πολιτικές τάσεις. Από την Παιδεία και την Υγεία έως τη γραφειοκρατία και τα καθημερινά μικρά αδιέξοδα, όπως λένε, πρέπει να υπάρξει μια συστηματική καταγραφή, που θα συμπεριληφθεί στην τελική διαμόρφωση της κυβερνητικής πρότασης της Ν.Δ.
Επίσης, είναι σημαντικό στις περιοδείες αυτές να γίνεται «ουσιαστικός διάλογος, αντί μονολόγων και τυπικών χαιρετισμών, και να σημειώνονται οι σημαντικές παρατηρήσεις». Με άλλα λόγια, θα επιχειρηθεί μια κάθοδος προς την κοινωνία με τους όρους του νέου προέδρου, φυσικά, και προφανή στόχο να υπάρξει περαιτέρω εξοικείωση του κόσμου με τον μέχρι πριν από λίγους μήνες επικοινωνιακά «μακρινό» ως πολιτική φιγούρα καινούργιο αρχηγό της Ν.Δ.