Αποκλιμακώθηκε η ένταση Ελλάδας-Αυστρίας: Συνάντηση Κοτζιά-Κουρτς σε καλό κλίμα
<p>Για "χαλάρωση των πνευμάτων" μίλησε ο Έλληνας ΥΠΕΞ</p>
Την χαλάρωση των πνευμάτων, μετά την "ειλικρινή, όπως πάντα, και με ευθύτητα συζήτηση" που έκανε σήμερα στη Βιέννη με τον Αυστριακό ομόλογό του, Σεμπάστιαν Κουρτς, επισημαίνει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στην αυστριακή πρωτεύουσα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας. Ο κ. Κοτζιάς βρίσκεται στη Βιέννη, σε μία προσπάθεια "επανασυγκόλλησης", θετικής επαναπροώθησης των διμερών σχέσεων και αποκατάστασης των διαύλων επικοινωνίας. "Νομίζω πως είναι ένα ταξίδι που συμβάλλει στην καλή συνεννόηση και αλληλοκατανόηση ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αυστρία, δύο χώρες οι οποίες έχουν πάρα πολλές παλιές φιλίες,και κοινές στιγμές στην ιστορία", προσθέτει.
Όπως τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, από τον οποίο έγινε δεκτός το απόγευμα, είναι "ένας φίλος της Ελλάδας, είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να σας απαγγέλει απ’ έξω τον Όμηρο, και την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, είναι ένας άνθρωπος με μεγάλες ευαισθησίες που πάντα έχει βαθιά στην καρδιά του το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μητέρα της Δημοκρατίας και δεν ξεχνάει ποτέ να το λέει".
"Θέλω να θυμίσω πως ο πρόεδρος Χάιντς Φίσερ, στις πιο δύσκολες στιγμές στη διάρκεια της οικονομικής και της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα, στάθηκε πάντα στο πλευρό της χώρας, με δηλώσεις του, με σπάνια αγάπη, κατανόηση και αλληλεγγύη για την Ελλάδα", επισημαίνει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Κοτζιάς.
Στις συνομιλίες του με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, συζήτησαν τις διαφορετικές εμπειρίες και αντιλήψεις που έχουν για το προσφυγικό ζήτημα και συμφώνησαν ότι "πάντα πρέπει να αναζητούνται ευρωπαϊκές λύσεις, λύσεις δημοκρατικές, με κοινωνική ευαισθησία", αναφέρει ο κ. Κοτζιάς. Κάλεσε δε, τον Αυστριακό ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα, όπως επίσης και να πραγματοποιήσουν μαζί στην Αθήνα μέσα στο 2017 την Δεύτερη Διεθνή Συνάντηση για την Προστασία των Πολιτιστικών και Θρησκευτικών Κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή, όπως επίσης και να συνεργαστούν στο Κέντρο που έχει δημιουργηθεί από τη χώρα μας για την προστασία αυτών των πληθυσμών.
Ο ίδιος παραπέμπει στο γεγονός ότι μαζί του στην ελληνική αντιπροσωπεία, ήλθε στη Βιέννη η πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αυστρία, Χρυσούλα Αλιφέρη, η οποία είχε ανακληθεί από τον ίδιο στην Αθήνα για διαβουλεύσεις στα τέλη Φεβρουαρίου.
Όπως τέλος, τονίζει ο κ. Κοτζιάς στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, ο ίδιος εξήγησε και στον αυστριακό Τύπο ότι "καλά κάναμε και είχαμε φέρει την πρέσβη στην Αθήνα, όταν κόντευαν να χαλάσουν οι σχέσεις μας από την πλειάδα των δηλώσεων που υπήρχαν από την πλευρά Αυστριακών προσωπικοτήτων, οι οποίες μετά καταλάγιασαν και σταμάτησε να υπάρχει αυτό το όχι δημιουργικό κλίμα – και νομίζω ότι ήλθε πια η στιγμή να το κάνουμε παραγωγικό".