«Η διαφωνία με την ΕΕ για τις βίζες έρχεται σε πολύ επικίνδυνες στιγμές» δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ, απαντώντας στη δήλωση του προέδρου Μάρτιν Σουλτς, ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σταματά τη διαδικασία για την κατάργηση των θεωρήσεων.

«Έρχομαι εδώ σε μια πολύ δύσκολη στιγμή», αναγνώρισε ο υπουργός. «Όλες οι συμφωνίες που έχουμε πετύχει έως τα τώρα, με καλή τη πίστη, καλή θέληση, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες μας και παίρνοντας πολιτικά ρίσκα, βρίσκονται σήμερα σε πολύ επικίνδυνες στιγμές» τόνισε.

Η επίσκεψή μου σήμερα εδώ είναι για να δούμε τις δυσκολίες, εάν υπάρχουν τρόποι να εξέλθουμε από αυτές και να πετύχουμε το πιο σημαντικό θέμα για τις βίζες.

Για τον Τούρκο υπουργό υπάρχει ένα θέμα «παρανόησης» σε ότι αφορά στις υποχρεώσεις της Τουρκίας.

«Η Τουρκία εργάσθηκε πολύ σκληρά για να καταφέρει να πληροί τις προϋποθέσεις. Τα προβλήματα είναι πολιτικά και όχι μαθηματικά» υπογράμμισε υπονοώντας ότι δεν είναι θέμα 72 προϋποθέσεων αλλά των 5 που απομένουν.

Σύμφωνα με τον υπουργό, υπάρχουν «πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να ερμηνευθούν οι προσδοκίες». Στο δε θέμα για τις βίζες, κατά την άποψή του είναι η πολιτική ερμηνεία η πιο σημαντική και σύμφωνα με αυτήν την ερμηνεία, «η Τουρκία πληροί επαρκώς τις προϋποθέσεις ώστε να προχωρήσει το Κοινοβούλιο τη διαδικασία».

Σε ό,τι αφορά στο θέμα αλλαγής της νομοθεσίας για την τρομοκρατία, ο υπουργός υποστήριξε ότι δεδομένων των τρομοκρατικών επιθέσεων που έχουν γίνει τελευταία στη χώρα, «είναι εντελώς αδύνατες οι όποιες αλλαγές στον αντιτρομοκρατικό νόμο», γιατί η Τουρκία έχει ανάγκη ασφάλειας για τους πολίτες της.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο υπουργό, ο Μάρτιν Σουλτς είπε ότι οι διεθνείς συμφωνίες δεν καταρρέουν τόσο εύκολα και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Τουρκία δεν θα αφήσει και πάλι πρόσφυγες να διασχίσουν το Αιγαίο.

Πάντως την Τρίτη, ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, Μπουρχάν Κουτσού, έγραψε στο Τwitter ότι το Ευρωκοινοβούλιο βρίσκεται ενώπιον μιας πολύ σημαντικής απόφασης. «Αν αύριο πάρει τη λάθος απόφαση, θα στείλουμε όλους τους πρόσφυγες», έγραψε ο Κουτσού.

Η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας προβλέπει κατάργηση της βίζας εισόδου στη Ζώνη Σένγκεν για Τούρκους υπηκόους το αργότερο στις 30 Ιουνίου. «Για την ώρα, δεν μπορούμε να αρχίσουμε», δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς, επισημαίνοντας ότι η κατάργηση της βίζας δεν θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει το σύνολο των 72 προϋποθέσεων στις οποίες έχει συμφωνήσει. Ο κ. Σουλτς επανέλαβε ότι η αντιτρομοκρατική νομοθεσία στην Τουρκία «έχει τόσο πλατύ πεδίο εφαρμογής, που θεωρούμε ότι κάποιες διατάξεις δεν αφορούν τη μάχη κατά της τρομοκρατίας αλλά, παραδείγματος χάριν, την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου».