Της Ελένης Καλογεροπούλου

Την… ανάσα της κρατάει η κυβέρνηση μέχρι την 24η Μάιου οπότε και θα συνεδριάσει το Euroghroup, προκειμένου να αποφασίσει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, αλλά και για το τι θα γίνει στο θέμα του χρέους. Καθώς, οι πληροφορίες που φτάνουν στην Αθήνα θέλουν συμφωνία στο θέμα της αξιολόγησης και διάσταση απόψεων στο θέμα του χρέους, το Μέγαρο Μαξίμου καταβάλει τις τελευταίες προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει συμφωνία και στο μεγάλο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Καθώς οι πληροφορίες λένε ότι το ΔΝΤ συνεπικουρούμενο από τη Γερμανία την Φιλανδία και την Ολλανδία, κρατάει σθεναρή θέση το θέμα του χρέους, ο υπουργός επικρατείας, Νίκος Παππάς μετέβη στην Ουάσινγκτον προκειμένου μέσα από τις επαφές που έχει με την Αμερικανική ηγεσία να καταφέρει… το ακατόρθωτο. Η Κριστίν Λαγκάρντ να υποχωρήσει στις 24 Μαΐου και να αποδεχθεί την λύση πακέτο για αξιολόγηση του χρέους.

Εάν πάντως, οι πιέσεις της ελληνικής πλευράς και των συμμάχων της δεν αποδώσουν καρπούς το επόμενο χρονικό διάστημα, όλα δείχνουν ότι η αξιολόγηση θα κλείσει στις 24 Μαΐου, η δόση θα εκταμιευτεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου και το θέμα του χρέους θα παραπεμφθεί για το Σεπτέμβριο.

Μέσα από αυτή την διαδικασία θεωρούν στελέχη της κυβέρνησης, ότι δεν αποκλείεται να δρομολογηθεί και η έξοδος του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα, παραμένοντας μόνο με το καθεστώς του τεχνικού συμβούλου.

Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν και η καλύτερη για την ελληνική κυβέρνηση, αφού όπως λένε κορυφαία στελέχη, τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά. Αναφέρονται συγκεκριμένα στην δεύτερη αξιολόγηση μέσα στην οποία υπάρχει το μεγάλο πακέτο των εργασιακών, η επιπλέον ιδιωτικοποιήσεις από τις συμφωνημένες στο τρίτο μνημόνιο, καθώς και οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας των χαμηλών εισοδημάτων.

Γι αυτά τα θέματα το ΔΝΤ έχει ιδιαίτερα σκληρές απόψεις, ανυποχώρητες, και γι’ αυτό άλλωστε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, επιθυμεί την παρουσία του Ταμείου, πάση θυσία, στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο «σκληρός» της Ευρώπης, γνωρίζει πολύ καλά, ότι χωρίς την παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ και του Πολ Τόμσεν στο ελληνικό πρόγραμμα, αυτές οι «μεταρρυθμίσεις» δεν έχουν καμία πιθανότητα να περάσουν από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Γι’ αυτό άλλωστε δίνει και τον αγώνα της παρουσίας του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Κάνοντας ακόμη και κάποιες υποχωρήσεις την συγκεκριμένη στιγμή…