«Σήμερα που η χώρα βουλιάζει στα αδιέξοδα είναι η ώρα για ένα new deal, για μια νέα αρχή. Ένα new deal με τις ζωντανές δυνάμεις που αγωνιούν για τη χώρα και όχι για τη δική τους καριέρα. Ένα new deal με συγκεκριμένα και χειροπιαστά μέτρα που μας αλλάζουν σελίδα» ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του στο 4ο Συνέδριο της Δράσης, δίνοντας το στίγμα για τις προτεραιότητες του Ποταμιού το επόμενο διάστημα.

Ο επικεφαλής του Κινήματος τόνισε ότι η νέα αυτή συμφωνία θα «πρέπει να περιλαμβάνει μια συμφωνία με τους εταίρους μας γιατί η Ευρώπη δεν έχει πάντα και σε όλα δίκιο. Ενώ στο εσωτερικό να προϋποθέτει μια συμφωνία πολιτικών και επιχειρηματιών, μια συμφωνία εργοδοτών-εργαζομένων και μια συμφωνία γενεών, όπως αυτή που θα μπορούσε να είχε γίνει με αφορμή το ασφαλιστικό και δεν έγινε». Συνεχίζοντας υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη «να δούμε χωρίς παραμορφωτικούς φακούς την πραγματικότητα, να βάλουμε προτεραιότητες, να μεταφέρουμε «αποτελεσματικές πρακτικές» από το εξωτερικό, να δώσουμε μάχες εκεί που είμαστε πραγματικά δυνατοί: τουρισμός – γεωργία – ναυτιλία και μυαλά».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε και στις μεταρρυθμίσεις που έφεραν το Ποτάμι και τη Δράση κοντά: « Πρέπει να ξαναστήσουμε από την αρχή το ελληνικό δημόσιο. Πρέπει να εξαφανίσουμε το κομματικό κράτος. Πρέπει να προχωρήσουμε στην άρση της μονιμότητας σε αρκετούς τομείς του δημοσίου. Πρέπει να πάμε σε μια γενναία συνταγματική μεταρρύθμιση. Μη κρατικά πανεπιστήμια. Χωρισμός κράτους-εκκλησίας. Και να ανοίξει επιτέλους η κουβέντα για την αλλαγή του πολιτεύματος. Να συζητήσουμε για το Προεδρικό σύστημα -Πρόεδρος εκλεγμένος από το λαό».

Κλείνοντας την ομιλία του, επεσήμανε ότι το Ποτάμι θα συνεχίσει να ακολουθεί τον δρόμο των προτάσεων, με τις «απόλυτες προτεραιότητές του» να είναι «η αύξηση των θέσεων εργασίας, μείωση των φόρων. Σε αυτόν το δρόμο» συνέχισε «εμείς προσπαθούμε να ενισχύσουμε τη συνεννόηση των παραγωγικών δυνάμεων, να στηρίζουμε αυτούς που ξεχωρίζουν και προσφέρουν και να συμμαχήσουμε με τους νεωτεριστές στις τοπικές κοινωνίες. Πρωτοστατεί λοιπόν το Ποτάμι στον διάλογο στο κέντρο και θα συνεχίσει να το κάνει. Θα είμαστε λοιπόν μαζί σ' όλα αυτά τα σημαντικά που μας ενώνουν, θα είμαστε παρόντες σ' ένα συνεχή διάλογο για να συζητάμε και τα λίγα που μας χωρίζουν. Αλλά η πεποίθησή μας είναι κοινή: η χώρα αυτή δεν έχει άλλο χρόνο. Τα παιδιά φεύγουν, οι επιχειρήσεις φεύγουν και θα πρέπει άμεσα οι δυνάμεις της λογικής, οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας, να δώσουν όλες μαζί μια πειστική αντιπρόταση στον κουρασμένο ελληνικό λαό».