Το ηγετικό του προφίλ επιχειρεί να δημιουργήσει και να ενισχύσει στο εξωτερικό ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας σειρά επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες, οικοδομώντας τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τον ξένο παράγοντα.

Η αρχή θα γίνει την προσεχή Τρίτη στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με το Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία στην έδρα του Οργανισμού στη γαλλική πρωτεύουσα.

Με το πέρας της ιδιωτικής συνάντησης των δύο αντρών θα γίνει δίωρη συνάντηση εργασίας μεταξύ των αντιπροσωπιών της Ν.Δ. και του ΟΟΣΑ, παρουσία Μητσοτάκη και Γκουρία, αντίστοιχα.

Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας αυτής η αντιπροσωπεία την Ν.Δ. θα ενημερωθεί για την παρούσα κατάσταση όσον αφόρα το «Κοινό Έγγραφο Συνεργασίας» μεταξύ ΟΟΣΑ και Ελλάδος που υπογράφηκε το Μάρτιο του 2015. Ειδικότερα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αντιπροσωπεία της Ν.Δ. αποτελεί η όποια πρόοδος έχει συντελεστεί μέχρι σήμερα και τα επόμενα βήματα που σχεδιάζονται όσον αφορά την αξιολόγηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, όπως επίσης για την όποια συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΟΟΣΑ στα θέματα διαφάνειας και στα θέματα αξιολόγησης του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον πρόεδρο της Ν.Δ. αποτελεί η παρουσίαση από πλευράς ΟΟΣΑ του προγράμματος «New Approaches του Economic Challenges». Ως παγκόσμιος οργανισμός, ο ΟΟΣΑ θεωρεί πως πρέπει να αντλήσει μαθήματα από τη διαχείριση της παγκόσμιας κρίσης τα τελευταία χρόνια και να δει ξανά από μηδενική βάση το  αναλυτικό πλαίσιο και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για το πώς μια χώρα μπορεί να επιτύχει βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία θα επιφέρει πρόοδο για τους πολίτες της.

Σύμφωνα με την ηγεσία της Ν.Δ. είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η νέα προσέγγιση του ΟΟΣΑ, η οποία θεωρεί ότι απαιτείται μια ευρύτερη θεώρηση της σχέσης της οικονομίας μιας χώρας με τους θεσμούς που διαμορφώνονται από την ιστορία, τις κοινωνικές τάσεις και τις πολιτικές επιλογές. «Μια τέτοια θεώρηση, μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές ειδικά διαμορφωμένες για τις  ανάγκες μιας χώρας και τις δυνατότητες που αυτή έχει» λένε στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη.

Η αποστολή της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αποτελείται από τον πρόεδρο του κόμματος, τον αντιπρόεδρο Κωστή Χατζηδάκη και τον καθηγητή  Γιώργο Πρεβελάκη, μέλος της Επιτροπής Προγράμματος της Ν.Δ. και πρώην Πρέσβη της Ελλάδας στον Διεθνή Οργανισμό.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Παρίσι, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα έχει επίσης κατ’ ιδίαν  συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν που δημιούργησε ένα κόμμα μεταξύ της δεξιάς και της αριστεράς με κεντρώα και μεταρρυθμιστικά χαρακτηριστικά, αλλά και με τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και Πρόεδρο του  Ρεπουμπλικανικού κόμματος Νικολά Σαρκοζί.

Στον απόηχο της ψήφισης των νέων μέτρων και αφού έχει κλείσει η αξιολόγηση της κυβέρνησης με τους πιστωτές, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στις 30 Μαΐου στο Λουξεμβούργο, όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με αφορμή τα 40 χρόνια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μέλος του οποίου είναι και η ΝΔ.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, σχεδιάζεται να έχει πολλές συναντήσεις, ανάμεσα στις οποίες και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μάρκελ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που θα δώσουν επίσης το παρών στην εκδήλωση.

Αντίστοιχες συναντήσεις ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει και μέσα στον Ιούνιο, όταν θα επισκεφθεί δύο τουλάχιστον φορές τις Βρυξέλλες, με βάση τον σημερινό προγραμματισμό, ενώ προετοιμάζεται και επίσκεψή του στη Μόσχα.

Αυτή την περίοδο, καταβάλλεται προσπάθεια από την ηγεσία της Ν.Δ. να εξηγήσουν στους κεντρικούς παράγοντες του ΕΛΚ τη στάση του κόμματος στα κρίσιμα νομοσχέδια, καθώς σε Βρυξέλλες και Βερολίνο δεν κατανοούν πλήρως τους λόγους που η αξιωματική αντιπολίτευση αντιτάσσεται στη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές. Σε μεγάλο βαθμό ο Κυρ. Μητσοτάκης και κεντρικά πρόσωπα της Ν.Δ. όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Κ. Χατζηδάκης έχουν ενημερώσει σχετικά την ηγεσία του ΕΛΚ, αλλά υπάρχει και μεγάλη συζήτηση για την κίνηση του κόμματος να ζητήσει εκλογές.