Tο ζητούμενο είναι να υπάρξει η καλύτερη δυνατή λύση για την Ελλάδα έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία για την αναδιάρθρωση του χρέους, τονίζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup της 24ης Μαΐου, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό "Action 24".

Σχετικά με την αύξηση φόρων, η κ. Σβίγκου εξήγησε εκτενώς τα δεδομένα των επιλογών, αλλά και το τι θα σήμαινε η άλλη επιλογή περί "περικοπής δημόσιων δαπανών", κατηγορώντας επ' αυτού και τη ΝΔ ως "κλασικό παράδειγμα" εκείνων που συνειδητά αποφεύγουν να πουν ότι θα επρόκειτο για περικοπή μισθών και συντάξεων: "Σε μια χώρα που έχουν ήδη μειωθεί πάρα πολύ οι δημόσιες δαπάνες, τι άλλο σημαίνει η μείωση δαπανών εκτός από περικοπή των μισθών και των συντάξεων;". Ερωτηθείσα σχετικά, ανέφερε ότι δεν θεωρεί πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη χώρα μας δημόσιοι οργανισμοί που είναι άχρηστοι και πως "εάν υπάρχουν και τους γνωρίζει η ΝΔ καλό θα είναι να τους ονοματίσει". Επισήμανε δε ότι και στην τελευταία συζήτηση που έγινε στη Βουλή με τον κ. Μητσοτάκη, "ο οποίος και τότε μιλούσε για μείωση των δαπανών, σε καμιά περίπτωση δεν ονομάτισε ποιοι είναι αυτοί οι δημόσιοι οργανισμοί που θα έκλειναν και πως μέσα από αυτό τον τρόπο θα γινόταν η εξοικονόμηση του 1,8 δισ.".

"Σε κάθε περίπτωση", σημείωσε η κ. Σβίγκου, "εμείς δεν πανηγυρίζουμε για την αύξηση των έμμεσων φόρων", και υπογράμμισε ότι όμως "θα προσπαθήσουμε μέσα από την συμφωνία να πληγούν όσο το δυνατόν λιγότερο οι κοινωνικά αδύναμοι και να πληγεί όσο το δυνατόν λιγότερο η οικονομία για την οποία θα πρέπει άμεσα να υπάρξουν μέτρα για την επανεκκίνηση της". Παρέπεμψε επ' αυτού στον νέο αναπτυξιακό νόμο, την εκταμίευση της δόσης από όπου θα υπάρξουν και χρήματα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που θα δώσουν αρκετή ρευστότητα στην οικονομία, για να προσθέσει ότι "δεν πρέπει να μείνουμε απλώς και μόνο στην υλοποίηση της συμφωνίας, αλλά πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο θα υπάρξει ανάταξη της οικονομίας και με ποιο τρόπο ακόμα καλύτερα θα προστατευτούν τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα".

Ανέφερε ότι οι έμμεσοι φόροι είναι κοινωνικά άδικοι φόροι, για να τονίσει όμως ότι θα πρέπει να ξέρουμε και για ποιο λόγο τελικά επιλέχτηκε η αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Εξήγησε ότι οι δανειστές ήθελαν να αυξηθεί ο ΦΠΑ της ηλεκτρικής ενέργειας από το 13% στο 23%, όπως και ο ΦΠΑ στο νερό να πάει στο 23% και πως "αντί γι΄ αυτή τη λύση μιας τέτοια εξωφρενικής αύξησης στα τιμολόγια της ΔΕΗ και του νερού που θα έπληττε τους πιο αδύναμους, όπως και αντί μιας αύξησης του μειωμένου συντελεστή για τα βιβλία, επιλέχτηκε η αύξηση του υψηλού συντελεστή από το 23% στο 24%. Ακριβώς ώστε να είναι μικρότερες οι επιβαρύνσεις".

Ερωτηθείσα για το εάν θα επιδιωχθεί, όποτε κι αν γίνει ένας ανασχηματισμός, ένα άνοιγμα προς το κέντρο με αξιοποίηση πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ, η κ. Σβίγκου επισήμανε ότι "κάθε φορά που υπάρχει μια συζήτηση για τον ανασχηματισμό ακούγονται πάρα πολλά πρόσωπα", όπως έγινε και τον Γενάρη, τον Ιούλιο και μετά τον Σεπτέμβρη "και δεν νομίζω ότι αυτά τα ονόματα εντέλει έγιναν υπουργοί"."Πρέπει να κρατήσουμε την ουσία και η ουσία έχει να κάνει με το πολιτικό σχέδιο που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση", τόνισε. Μεταξύ άλλων, είπε ότι θα πρέπει να γίνει σοβαρός απολογισμός της δουλειάς όλων των υπουργείων, μια αξιολόγηση των πεπραγμένων αλλά και ένας σχεδιασμός αυτών που πρέπει να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα και πως "πάνω σ' αυτό τον απολογισμό και στο κυβερνητικό σχέδιο θα πρέπει να γίνει επιλογή και των προσώπων, τα οποία και θα υπηρετούν αυτό το σκοπό".

Κληθείσα να σχολιάσει το θέμα με τον τότε πρέσβη της Βενεζουέλας και την επιστολή του Αλ. Τσίπρα στον Ν. Μαδούρο το 2013, η Ρ. Σβίγκου σημείωσε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρενέβη για την απομάκρυνση του πρέσβη, κάτι που "η ΝΔ συστηματικά αποσιωπά". Επισήμανε ότι η επιστολή Τσίπρα έγινε το χρόνο που κυβέρνηση ήταν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και ο πρέσβης απομακρύνθηκε μετά την επιστολή Τσίπρα. Πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει ποιες ήταν οι ενέργειες του ΥΠΕΞ της τότε κυβέρνησης και ότι "σε κάθε περίπτωση είναι το τι έκανε εκείνη η κυβέρνηση το ερώτημα το οποίο θα πρέπει να μας απασχολήσει". Τόνισε ακόμη ότι "ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε μια διπλωματική γλώσσα ακριβώς για να πετύχει την απομάκρυνση του πρέσβη, πράγμα το οποίο έκανε" και ότι "παρόλο που ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτός παρενέβη, ενώ θα μπορούσε να μην κάνει τίποτα". "Και το έκανε ακριβώς για να δοθεί λύση στο ζήτημα", σημείωσε.

Σε σχετικό ερώτημα, απάντησε ότι θα φοβόταν να έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ ή οποιαδήποτε άλλου κόμματος ο ΣΥΡΙΖΑ "στο βαθμό τον οποίο θα έχανε την επαφή του με την κοινωνία και στο βαθμό που θα απομακρυνόταν από τις ιδρυτικές του αρχές". "Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μέσα στις κοινωνίες, ακούει τα προβλήματά τους, ακούει και συμμερίζεται τις αγωνίες των τοπικών κοινωνιών, των κοινωνικών ομάδων που εκπροσωπεί και όσο προσπαθεί να βρει λύσεις μέσα σ' ένα πολύ ασφυκτικό πλαίσιο δημοσιονομικής προσαρμογής, λύσεις που θα ελαφρύνουν το κόστος για την κοινωνία, δεν το φοβάμαι αυτό", τόνισε.