Χάος με το υλικό της εξεταστικής της Βουλής
<p>- Αμφισβητεί τη δυνατότητα της Επιτροπής να εκδώσει πόρισμα η Αντιπολίτευση</p> <p>- Τις δανειακές συμβάσεις από τα 8 κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας ζητά η Βουλή</p>
Τεράστια προβλήματα με το "καλημέρα" αντιμετωπίζει η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων λόγω του όγκου των στοιχείων που έχει παραληφθεί από τις τράπεζες με αποτέλεσμα ήδη , από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση να αμφισβητείται η δυνατότητα της Επιτροπής να εκδώσει πόρισμα όχι απλώς εμπρόθεσμα -η εξεταστική έχει προθεσμία μέχρι τις 20 Ιουνίου- αλλά γενικώς.
Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες στη Βουλή έχουν φτάσει ήδη 70 κούτες με έγγραφα από τις τράπεζες χωρίς μάλιστα να έχει συμπληρωθεί το υλικό. Ενδεικτικό του όγκου του υλικού που έχει συγκεντρωθεί είναι ότι τα έγγραφα δεν χώρεσαν στα γραφεία των επιτροπών και η Βουλή αναγκάστηκε να παραχωρήσει άλλο γραφείο εντός του Κοινοβουλίου προκειμένου το υλικό να είναι συγκεντρωμένο και να μπορούν οι βουλευτές να το επεξεργαστούν. Στη Νέα Δημοκρατία πάντως εκτιμούν ότι το συνολικό υλικό θα ξεπεράσει τις 170.000 σελίδες θεωρώντας αδύνατο να μπορέσει η Επιτροπή να επεξεργαστεί το υλικό από τις τράπεζες πριν περάσουν αρκετοί μήνες.
Σε αυτό το κλίμα η εξεταστική συνεδρίασε σήεμρα το απόγευμα αποφασίζοντας κατά πλειοψηφία την κατά προτεραιότητα εξέταση των δανείων των 8 τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας. Η Ν.Δ αντέδρασε κάνοντας λόγο για επιχείρηση «στοχοποίησης» συγκεκριμένων ΜΜΕ, αντίδραση η οποία έγινε εντονότερη όταν η κυβερνητική πλειοψηφία δεν αποδέχθηκε το αίτημα της αντιπολίτευσης να ερευνηθούν άμεσα και οι εφημερίδες πανελλαδικής εμβέλειας, με αποτέλεσμα από τη Νέα Δημοκρατία να αφήνονται σαφείς υπαινιγμοί περί απόπειρας προστασίας εφημερίδων φίλα προσκείμενων στην κυβέρνηση.
Απαντώντας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σωκράτης Φάμελλος παραδέχθηκε ότι η απόφαση για κατά προτεραιότητα έλεγχο των καναλιών είναι πολιτική επιλογή καθώς όπως είπε αυτό συζητάει η κοινωνία: «Ο κόσμος το’ χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι» είπε χαρακτηριστικά. Η εξεταστική μάλιστα παρά το γεγονός ότι έχει στοιχεία από τις τράπεζες αποφάσισε έπειτα από πρόταση της πλειοψηφίας να ζητήσει και από τα κανάλια τις δανειακές συμβασεις προκειμένου να γίνει σύγκριση με τα αντίστοιχα στοιχεία που έχουν αποστείλει οι τράπεζες. Το ίδιο θα ζητηθεί κι από τα κόμματα εντός κι εκτός Βουλής και Ευρωβουλής από το 2010 και μετέπειτα.
Η εξεταστική , έπειτα από πρόταση της Αννέτας Καββαδία αποφάσισε να ζητήσει στοιχεία και για τη διαφημιστική δαπάνη των τραπεζών στα ΜΜΕ για την τελευταία 10ετία. Και εκεί η αντίδραση της Ν.Δ υπήρξε έντονη υποστηρίζοντας ότι παραβιάζεται η εντολή της Ολομέλειας.