Ιστορικές και πολύτιμες χαρακτήρισε τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

Κατά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός και ο κ. Γιάγκλαντ συζήτησαν τη συνεργασία Ελλάδας και Συμβουλίου της Ευρώπης επί του προσφυγικού ζητήματος, και ιδιαίτερα τη συμβολή του Οργανισμού στην εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κύριος Γιάγκλαντ συνεχάρη την Ελλάδα για το γεγονός ότι έχει διαχειριστεί την προσφυγική κρίση αποτελεσματικά και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε η συμμετοχή του πρωθυπουργού στην επικείμενη σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 22 Ιουνίου στην έδρα του Οργανισμού στο Στρασβούργο.

Σε ανάρτηση του στο Twitter, ο κ. Γιάγκλαντ ανέφερε ότι είχε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, προσθέτοντας ότι ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι θα πάει στο Στρασβούργο, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στις 22 Ιουνίου.

Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «οι σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και του Συμβουλίου της Ευρώπης ήταν ιστορικές και πολύτιμες, σε κρίσιμες στιγμές, γιατί το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει υπάρξει ο ισχυρότερος υποστηρικτής της χώρας μου για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα και τα κοινωνικά δικαιώματα». Τόνισε ότι «για μια ακόμη φορά, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, η συνεισφορά σας είναι πολύτιμη για την Ελλάδα. αλλά και την Ευρώπη ως σύνολο, γιατί το Συμβούλιο της Ευρώπης πρέπει να είναι οδηγός των προσπαθειών μας να βρεθούν λύσεις σε κρίσιμα προβλήματα, αλλά στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών μας αξιών και αρχών, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας σε δύσκολους καιρούς».

«Είναι αλήθεια αυτό που είπατε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης ήταν πάντα εκεί και η Ελλάδα ήταν πάντα στο Συμβούλιο της Ευρώπης από την αρχή», είπε ο κ. Γιάγκλαντ. Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι είναι πολύ σημαντικό να ειπωθεί ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η Ευρώπη, μπορούν να λυθούν μόνο τηρώντας τα πρότυπα της ευρωπαϊκής σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Ο κ. Γιάγκλαντ αναφέρθηκε και στη συνεισφορά της χώρας μας στο να δοθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο έμφαση στα κοινωνικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα, παραπέμποντας σε σχετικά πρωτόκολλα που έχει υπογράψει η ελληνική πλευρά, όπως, μεταξύ άλλων, εκείνο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.