Συνάντηση Μητσοτάκη-Αβραμόπουλου για το προσφυγικό στη Συγγρού
<p>Στο επίκεντρο της συζήτησης η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας</p>
Κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο είχε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού.
Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν πρωτίστως για την συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για την μείωση των προσφυγικών ροών, για την οποία αμφότεροι τόνισαν πως πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως και χωρίς προβλήματα.
Αναλυτικά ο διάλογος των δύο ανδρών:
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ευχαριστώ, αγαπητέ Δημήτρη, και για τη συνάντηση, αλλά και για όλη την υπηρεσία που έχεις προσφέρει σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο χαρτοφυλάκιο. Όπως είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, πολλές φορές, το προσφυγικό – μεταναστευτικό, δοκίμασε και τις αξίες και τη συνοχή της Ευρώπης. Και, δυστυχώς, γίναμε μάρτυρες και εθνικών στρατηγικών, αλλά και φωνών που δυστυχώς δεν συμβαδίζουν με τις αξίες της Ευρώπης, τις αξίες της αλληλεγγύης και τις αξίες, βέβαια, της υποστήριξης κρατών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της μεγάλης κρίσης.
Εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, από την πρώτη στιγμή, αναζητήσαμε κοινό τόπο για να διαμορφώσουμε μια εθνική στρατηγική για το προσφυγικό και αποφύγαμε να χρησιμοποιήσουμε το ζήτημα αυτό στο πλαίσιο της κλασικής και τυπικής κομματικής αντιπαράθεσης.
Είπαμε, από την πρώτη στιγμή, ότι η συμφωνία με την Τουρκία, εκεί που είχαμε φτάσει, ήταν απαραίτητη και πρέπει να υλοποιηθεί σε βάθος χρόνου. Υπάρχει, ήδη, μια μείωση των ροών, η οποία είναι ενθαρρυντική, αλλά είναι βέβαιον, ότι η συμφωνία θα δοκιμαστεί σε βάθος χρόνου.
Εξίσου βέβαιο, είναι ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα - τα οποία ξεφεύγουν από τις δικές σου αρμοδιότητες - που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση της πραγματικότητας εντός των ελληνικών συνόρων.
Η Ειδομένη εκκενώθηκε, τελικά με πολύ μεγαλύτερη ευκολία απ’ ό,τι κάποιοι πίστευαν, αλλά με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Εμείς είχαμε επισημάνει, από την πρώτη στιγμή, ότι έπρεπε να υπάρχει μια προσπάθεια εκκένωσης της Ειδομένης. Αυτό πραγματοποιείται, αλλά με πάρα πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Είναι αδιανόητο σε μια ευνομούμενη ευρωπαϊκή χώρα, η κεντρική σιδηροδρομική γραμμή, που συνδέει την Ελλάδα με το Βορρά, να παραμένει κλειστή για παραπάνω από 60 μέρες. Αλλά πάλι, το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται. Υπάρχουν άλλες εστίες προβληματικές, όπως το Ελληνικό, και η Κυβέρνηση θα πρέπει τάχιστα να εκπονήσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο προσωρινής φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων σε συνθήκες που να είναι αξιοπρεπείς. Και βέβαια, με σωστό γεωγραφικό επιμερισμό σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.
Εμείς, λοιπόν, θα είμαστε αρωγοί σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή προσπάθεια τοποθετεί το πρόβλημα στην ευρωπαϊκή του διάσταση. Με απώτερο σκοπό - και ίσως ένα πρώτο βήμα σε μια σημαντική προσπάθεια θεσμικής εμβάθυνσης της Ευρώπης - τη δημιουργία μιας ενιαίας δύναμης φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης. Κάτι για το οποίο ξέρω ότι και εσύ αγωνίζεσαι. Κάτι το οποίο είναι απολύτως ευθυγραμμισμένο με τα ελληνικά συμφέροντα, καθώς τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης. Τα σύνορα της Ευρώπης είναι και σύνορα της Ελλάδας. Τα σύνορα της Ευρώπης είναι στο Αιγαίο και όχι στα βόρεια σύνορα της χώρας».
Δημήτρης Αβραμόπουλος : «Από την τελευταία φορά που βρεθήκαμε έχουν συμβεί πολλά ενδιάμεσα. Έχει τρέξει πάρα πολύ νερό στα θέματα που διαχειρίζομαι στην Ευρώπη. Για όλα αυτά είσαι τόσο ενήμερος που δεν χρειάζεται να μπω σε λεπτομέρειες. Εκείνο που μπορώ να πω μονάχα, είναι ότι οι βασικές αξίες της Ευρώπης, που είναι η αλληλεγγύη και η υπευθυνότητα, αυτόν τον καιρό δοκιμάζονται. Και φαίνεται τελικά ότι είναι η προσφυγική κρίση, η οποία θέτει την Ευρώπη μπροστά σε προβληματισμό και σε μεγάλες ευθύνες.
Η Ελλάδα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα. Δέχθηκε μεγάλη πίεση. Δεν παύει από το να είναι ένας ακρίτας της Ευρώπης. Χάρη στη βοήθεια της Ευρώπης, τα πράγματα σταδιακά πλέον βελτιώνονται.
Η συνεργασία που ξεκίνησε, όχι υπό μορφήν συμφωνίας, αλλά μιας συνεννόησης με την Τουρκία, έχει αρχίσει να δίνει αποτελέσματα. Ήδη, οι ροές έχουν πέσει κάθετα, αλλά αυτό πρέπει να συνεχισθεί πάση θυσία. Να μην είναι, δηλαδή, ένα τεστ, αλλά να συνοδευτεί από μια τελική συμφωνία, η οποία αντιμετωπίζει - είναι αλήθεια - κάποιες δυσκολίες. Και θέλω να πιστεύω ότι ο πρώτος που θα επωφεληθεί θα είναι η Ελλάδα. Γιατί, τούτη την ώρα, στο σταυροδρόμι που βρίσκεται, με τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης να περνάει σε μια καινούρια φάση - πάντοτε προκλητική και δύσκολη, κυρίως για τον ελληνικό λαό, αλλά και για το ίδιο το σύστημα, το οποίο δεν πρέπει να παραιτηθεί των γεωπολιτικών του πλεονεκτημάτων - η Ελλάδα παρέμενε για πολύ καιρό και πρέπει να συνεχίσει να είναι ένας παράγοντας σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή. Και το προσφυγικό προσφέρεται για να αναδείξει αυτό το πλεονέκτημα.
Είμαι βέβαιος ότι όλα αυτά αποτελούν μέρος και του δικού σου προβληματισμού. Βλέπω με ιδιαίτερη ικανοποίηση την εξέλιξη τον τελευταίο καιρό στο χώρο της παράταξής μας. Δεν παύω να ανήκω σε αυτή τη μεγάλη οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου έξω με πολύ ενδιαφέρον παρατηρούν τις εξελίξεις στη χώρα. Και απ’ ό,τι πληροφορούμαι στο Λουξεμβούργο μεθαύριο, θα έχεις και μια σειρά από πολύ σημαντικές επαφές. Τις περιμένουν αυτές τις συναντήσεις οι ηγέτες της Ευρώπης και υπολογίζουν πάρα πολύ σε αυτήν τη συνεργασία».