Ολοκληρώθηκε η συνέντεξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα και του Βλάντιμιρ Πούτιν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιδιαίτερα επιτυχημένο το Έτος Ελλάδας-Ρωσίας. "Πραγματοποιήθηκαν πολιτιστικές εκδηλώσεις που ενισχύουν τις σχέσεις των λαών μας". Τόνισε επίσης πως η συνεργασία με τη Ρωσία θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο στο άμεσο μέλλον, μετά την υπογραφή των συμφώνων σήμερα.

Tσίπρας: "Λύση είναι ο διάλογος" 

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως ο ρόλος της Ελλάδας είναι να μεσολαβήσει για τη συμφιλίωση της ΕΕ με την Ρωσία. "Η λύση είναι ο διάλογος", τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι πρέπει να μετέχει και η Ρωσία σε μία "αρχιτεκτονική ασφαλείας" της ΕΕ. 

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως θέλει η Ελλάδα να αναχθεί σε ενεργειακός κόμβος της περιοχής, αναφερόμενος στην συμφωνία του αγωγού TAP. Επίσης, αναφέρθηκε στον ρόλο του ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως θέλει να μεσολαβήσει στη σχέση της Ρωσίας με την ΕΕ.

Στην τοποθέτησή του για το ενεργειακό, ο Βλάντιμιρ Πούτιν άφησε αιχμές για την ΕΕ και τις ΗΠΑ τονίζοντας πως "εμείς θέλαμε να επενδύσουμε και στον νότιο ενεργειακό τομέα (South Stream), αλλά ΗΠΑ και ΕΕ πίεσαν τη Βουλγαρία να μην προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας".

"Στη Συρία όλος ο κόσμος παρατήρησε τις δυνατότητες μας", σχολίασε ο Ρώσος πρόεδρος για τη θέση της Ρωσίας στον πόλεμο. "Το ζήτημα της Κριμαίας έκλεισε για πάντα", ξεκαθάρισε ερωτηθείς σχετικα"

Πούτιν: "Θέλουμε να συμφιλιωθούμε με την Τουρκία, περιμένουμε ακόμα εξηγήσεις"

"Ποτέ δεν σκεφτήκαμε πως οι Τούρκοι θα έριχναν το δικό μας αεροσκάφος. Πυροβόλισαν και τον πιλότο μας, έγκλημα πολέμου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δεν ακούσαμε όμως πρόθεση αποζημίωσης. Ακούσαμε την επιθυμία τους να αποκαταστήσουν τις σχέσεις, κάτι που θέλουμε και εμείς. Δεν μπορώ να καταλάβω μέχρι σήμερα γιατί έριξαν το αεροσκάφος. Είμαστε σε επαφή με τους εταίρους μας και περιμένουμε.

Όσο για το Κουρδικό, δεν μας αφορά, είναι θέμα  του κουρδικού λαού. Εμείς θέλουμε την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων και τη διατήρηση των νόμιμων εξουσιών".

Τσίπρας: "Η σχέσεις μας με τη Ρωσία θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο"

"Θέσαμε τις βάσεις για την ενίσίσχυση της πολυεπίπεδης συνεργασίας μας, η οποία αποτελεί στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα. Έχουμε σταθερές συμμαχίες στη Δύση, αλλά ταυτόχρονα δεν φοβόμαστε να ανοίγουμε τα κλαδιά μας στον Βορρά, τον Νότο και τη Μέση Ανατολή. 

Η επίσκεψη του προέδρου Πούτιν πραγματοποιείται σε μία πολύ σημαντική συγκυρία. Μετά την αξιολόγηση, έκλεισε η περίοδος της αβεβαιότητας και εγκαινιάστηκε μία περίοδος επενδύσεων και οικονομικών ευκαιριών.

Τονίσαμε τη σημασία που έχει το σημερινό μνημόνιο συνεργασίας με τη Ρωσία, ενώ συζητήσαμε και για τις προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας. Εκφράσαμε στο πνεύμα αυτό την ικανοποίησή μας για το μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα αυτό.

Στον τουρισμό, συζητήσαμε για εναλλακτικές μορφές του στην ρωσική αγορά. Προχωράμε συντονισμένα στην προώθηση της Ελλάδας ως προορισμό για τους Ρώσους. Τέλος συζητήσαμε για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αξιοποιήσουμε την δυναμική σε πολιτισμό και παιδεία.

Είχαμε και μία εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για τις διεθνείς εξελίξεις. Υιοθετήσαμε κείμενο πολιτικής διακήρυξης για τον πολιτικό διάλογο Ελλάδας Ρωσίας. Η αναβάθμισή του μπορεί να συμβάλλει σε μία δύσκολη περίοδο στν προώθηση των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας και ΝΑΤΟ. Παράλληλα, συζητήσαμε για το Κυπριακό, όπου είναι σταθερή η στάση της Ρωσίας για επίλυση με βάση το διεθνές δίκαιο. 

Όσον αφορά για τη Συρία, που αποτελεί πηγή των πρωτοφανών προσφυγικών ροών, αλλά και σημαντική περιοχή για τις γεωστρατηγικές εξελίξεις. Στηρίζουμε τις προσπάθειες του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός και επίλυση του πολέμου. 

Εκφράσαμε τη στήριξη στην εξασφάλιση της ειρήνης στην Κριμαία, δεδομένων και των πολλών Ουκρανών ελληνικής καταγωγής που βρίσκονται στην περιοχή".

Πούτιν: "Θέλουμε να συνεργαστούμε σε όλους τους τομείς με την Ελλάδα"

"Εξετάσαμε ένα ευρύ φάσμα των διμερών και διεθνών ζητημάτων. Παρά τις αρνητικές επιδράσεις, οι ελληνορωσικές σχέσεις συνεχίζουν την προοδευτική τάση τους. 

Yπάρχει περιθώριο για δουλειά στον τομέα του εμπορίου. Καλύπτουμε κατά 60% τις ανάγκες αερίου και 15% στο πετρέλαιο και θέλουμε να αναπτύξουμε το ενεργειακό και τις επενδύσεις. Υπάρχουν περιθώρια και τον τομέα των μεταφορών. Μας ενδιαφέρει η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΟΛΘ, αλλά και των ελικοπτέρων και των ενεργειακών εξοπλισμών.

Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο αδελφοποίησης του Σότσι και της Αθήνας. Ο τουρισμός αυξήθηκε κατά 523% από τους Ρώσους στην Ελλάδα, στην οποία αναμένονται 1 εκατ. Ρώσων το καλοκαίρι. 

Σε πολλά γεωπολιτικά ζητήματα οι σχέσεις μας συμπίπτουν, αν και υπάρχουν προβλήματα για τα οποία θέλουμε να συνεργαστούμε".