"Παράθυρο" για οίκους ανοχής δίπλα σε ξενοδοχεία αφήνει ο Νίκος Παρασκευόπουλος (ΕΓΓΡΑΦΟ)
<p>“Ενδιαφέρουσα η επιχειρηματολογία σας” απαντά αν και αναρμόδιος- ο υπουργός Δικαιοσύνης σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ</p> <p> </p>
του Γιώργου Λυκουρέντζου
Παράθυρο για αλλαγή του νόμου περι εκδιδομένων προσώπων και άρση των χωροταξικών περιορισμών όσον αφορά στους οίκους ανοχής κοντά σε ξενοδοχεία άνοιξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος ο οποίος αν και αναρμόδιος , απαντώντας στη σχετική ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων οι αντιπρόεδροι της Βουλής Τάσος Κουράκης και Τασία Χριστοδουλοπούλου χαρακτήρισε το ζήτημα υπαρκτό και την επιχειρηματολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρουσα.
Στο κείμενο της ερώτησής τους οι ερωτώντες βουλευτές ζητούσαν να τροποποιηθεί το ισχύον νομικό καθεστώς, το οποίο μετά την τροποποίηση του το 2014, (άρθρο 3 παρ 4 Ν. 2734/1999), δεν επιτρέπει την εγκατάσταση των οίκων ανοχής σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων, όχι μόνο από νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς σχολεία, βιβλιοθήκες και παιδικές χαρές, όπως ίσχυε παλαιότερα, αλλά και από ξενοδοχεία κατηγορίας τριών, τεσσάρων και πέντε αστέρων.
“Η επίμαχη τροποποίηση είναι «δυσανάλογα αλυσιτελής προς τον επιδιωκόμενο σκοπό, δηλαδή την προστασία της νεότητας και, γενικότερα, των χρηστών ηθών» και δημιουργεί «σοβαρά προβλήματα σε υφιστάμενους χώρους στέγασης οίκων ανοχής». Η υπέρμετρη αυστηροποίηση του σχετικού πλαισίου χωροταξίας, ενέχει κινδύνους «γκετοποίησης» και μπορεί να οδηγήσει στα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα τη λειτουργία παράνομων οίκων ανοχής, την επίταση του πεζοδρομιακού τύπου πορνείας και το ανεξέλεγκτο trafficking» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι 17 βουλευτές οι οποίοι φαίνεται πως βρήκαν ευήκοα ώτα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
“Η προβληματική που αναπτύσσεται με την ως άνω ερώτηση θίγει ένα υπαρκτό ζήτημα με ενδιαφέρουσα επιχειρηματολογία. Οι αναλυτικές αναφορές σε δικαιοκρατικά ερείσματα συνεισφέρουν στο πλαίσιο της σχετικής συζήτησης αναδεικνύοντας επαρκώς το νομικό και πρακτικό υπόβαθρό της” αναφέρει χαρακτηριστικά στην απάντησή του ο Υπουργός Δικαιοσύνης και καθηγητής της Νομικής Νίκος Παρασκευόπουλος αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η αρμοδιότητα της νομοθετικής πρωτοβουλίας δεν ανήκει στο δικό του Υπουργείο αλλά στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Έντονες αντιδράσεις από Γυναικείες οργανώσεις
Εν τω μεταξύ, έντονες είναι οι αντιδράσεις με αφορμή την πρόθεση του υπουργού Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα σε σύσκεψη που έγινε με πρόσκληση του Γραφείου Ισότητας των Φύλων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, στην οποία μετείχαν το Λύκειο των Ελληνίδων, η Σοροπτιμιστική Ένωση Ελλάδας, το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων, η Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών «Παναθηναϊκή», η Ένωση Γυναικών Κρήτης, ο Πολιτικός Σύνδεσμος Γυναικών, η Ένωση Γυναικών Ελλάδας, ο Σύνδεσμος Ελληνίδων Επιστημόνων, ο Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αποφασίστηκαν τα παρακάτω:
- Εκφράζουμε την απόλυτη διαφωνία μας στο αίτημα των 17 του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτών προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης σχετικά με την άρση των αυστηρών χωροταξικών προϋποθέσεων για την εγκατάσταση των οίκων ανοχής.
- Η εκμετάλλευση των εκδιδόμενων ατόμων στους οίκους ανοχής αποτελεί την πιο σκληρή και απάνθρωπη μορφή βίας και στέρησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Αντί να αναζητήσουμε τρόπους για να σταματήσει η εκμετάλλευση των ατόμων αυτών, διολισθαίνουμε, εάν υιοθετηθεί η πρόταση των 17 βουλευτών, σε ακόμη χειρότερες αναχρονιστικές μεθόδους προαγωγής της πορνείας.
Θεωρούμε ότι τα προβαλλόμενα επιχειρήματα των 17 βουλευτών υπέρ της άρσης των περιορισμών για την εγκατάσταση οίκων ανοχής στερούνται βάσεως και έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα άρθρα 2, 14 παρ. 3 εδ. 4, 15 παρ. 2, 21 παρ. 3 και 22 του Συντάγματος.
Εκτός από τα ανθρώπινα δικαιώματα των εκδιδόμενων ατόμων, το ζήτημα της μείωσης της απόστασης των οίκων ανοχής από τις κοινωνικές δομές και τα ξενοδοχεία άπτεται της δημόσιας υγείας και της προστασίας της ανήλικης νεότητας".