Δούρου: "Οφείλουμε να αναλάβουμε την ατομική μας ευθύνη απέναντι στη συλλογική πρόκληση"
<p>Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του αντιπεριφερειάρχη Νήσων, Παναγιώτη Χατζηπέρου</p>
Στην παρουσίαση του βιβλίου του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων, Παναγιώτη Χατζηπέρου, με τίτλο "Στη Σκιά του Ποσειδώνα / Η ανταρσία του Αντιτορπιλικού «Βέλος»", που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, μετείχε η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.
Η Περιφερειάρχης αφού αναφέρθηκε στη σημασία της ανταρσίας του Βέλους, σημείωσε ότι, «τότε το ζητούμενο ήταν η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση της ξένης κοινής γνώμης, σχετικά με τον αγώνα του λαού κατά της δικτατορίας. Σήμερα, τηρουμένων των αναλογιών, ισχύει το ίδιο. Οφείλουμε να αναλάβουμε την ατομική μας ευθύνη απέναντι στη συλλογική πρόκληση. Την πρόκληση να αλλάξουμε τα δεδομένα. Υπερβαίνοντας παθογένειες δεκαετιών. Υπερβαίνοντας πολιτικά και κοινωνικά σχήματα πεπερασμένα. Επιλέγοντας να σταθούμε στο πλευρό των πολιτών και όχι των παλαιο-πολιτικών, που θεωρούν ότι με τα εργαλεία του χθες θα συνεχίσουν να καθορίζουν το σήμερα. Επιλέγοντας το πολιτικό κόστος. Και προκρίνοντας το αύριο».
Ακολουθούν βασικά σημεία του χαιρετισμού της Περιφερειάρχη:
· Η ιστορία της ανταρσίας του αντιτορπιλικού «Βέλος» στις 26 Μαΐου 1973, είναι μια σπουδαία υπόθεση στον πυρήνα της. Φιλοσοφικά ιδωμένη, έχει να κάνει με μια πράξη υπέρτατου ηρωισμού, η οποία πέτυχε το στόχο της – να πλήξει δηλαδή την καρδιά του στρατιωτικού καθεστώτος, και μάλιστα στο προνομιακό του πεδίο, εντός του στρατεύματος -, χωρίς ωστόσο αυτή να τύχει της καθολικής αναγνώρισης που της άρμοζε.
· Οι πρωταγωνιστές, ο Κυβερνήτης Παππάς, το πλήρωμα που τον ακολούθησε, όπως ο νεαρός σημαιοφόρος Χατζηπέρος, επέλεξαν να μην εξαργυρώσουν τον ηρωϊσμό τους. Επέλεξαν τη σεμνότητα και την αξιοπρέπεια, πιστοί στο πνεύμα των δημοκρατικών ιδανικών τα οποία υπερασπίστηκαν εκείνο το Μάιο του 1973.
· Επέλεξαν να αλλάξουν τη ροή της ιστορίας, αδιαφορώντας για το τίμημα. Γιατί για την πράξη τους αυτή υπήρξε ένα τίμημα διαρκείας.
· Το βιβλίο του Χατζηπέρου αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο γνώσης του χθες και πυξίδας του σήμερα. Είναι εργαλείο ιστορικό και σύγχρονο.
· Ιστορικό γιατί θωρακίζει απέναντι στους σύγχρονους αρνητές των γεγονότων, που επιδιώκουν να απομειώσουν κάθε αντιστασιακή πράξη κατά της Χούντας.
· Είναι παράλληλα σύγχρονο εργαλείο γιατί δείχνει ότι όσα θεωρούνται αδύνατα, μπορούν να γίνουν δυνατά.
· Δείχνει τη σπουδαιότητα ανάληψης της ατομικής ευθύνης στο όνομα των ιδανικών της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας.
· «Μερικοί άνθρωποι, έλεγε ο Μπέρναρ Σω, σκέφτονται τα πράγματα όπως είναι και λένε 'γιατί;', αλλά εγώ ονειρεύομαι τα πράγματα όπως θα ήθελα να είναι και λέω 'γιατί όχι;'
· Ίσχυε το Μάιο του 73. Ισχύει το 2016. Χρειάζεται απλά πίστη, δύναμη και ευθύνη.