Του Σταύρου Παπαντωνίου


Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση έλαβε χώρα στα πλαίσια του γάμου του υιού Σαββίδη, το Σάββατο το βράδυ στην συμπρωτεύουσα. Ανάμεσα στους υψηλούς προσκεκλημένους βρέθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με την σύζυγο του Νατάσα. Ο κ. Καραμανλής προτίμησε, όπως συνηθίζει σε αυτές τις περιπτώσεις, να είναι απόλυτα διακριτικός και να ανταλλάξει τις απολύτως απαραίτητες κουβέντες με τους άλλους προσκεκλημένους. Στο ίδιο κοινωνικό γεγονός βρέθηκαν και δύο ακόμα πολιτικοί που τα τελευταία χρόνια έχουν παίξει ο καθένας τον δικό του ξεχωριστό ρόλο στο κεντροδεξιό παζλ και στην ευρύτερη πολιτική σκηνή. Ο Πάνος Καμμένος και ο Απόστολος Τζιτζικώστας μετά των συζύγων τους ήταν παρόντες και η κοινή παρουσία τους στο κοινωνικό γεγονός, δεν άργησε να αποκτήσει και πολιτικό ενδιαφέρον, καθώς κατά την διάρκεια της βραδιάς ο Κώστας Καραμανλής, ο ΥΕΘΑ και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας συζήτησαν για πολύ ώρα οι τρεις τους.

Το ζεστό, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, τετ- α-τετ, των τριών ανδρών εκπέμπει και πολιτικά μηνύματα. Το καλό κλίμα μεταξύ του Κώστα Καραμανλή και του Απόστολου Τζιτζικώστα, επιβεβαιώνει πως μετά από μία μακρά περίοδο που οι σχέσεις τους είχαν μπει στον πάγο, ο νεαρός περιφερειάρχης έχει επιστρέψει στις πολιτικές του ρίζες, που ο ίδιος διατείνεται με κάθε ευκαιρία είναι ο «καραμανλισμός». Δεν είναι άλλωστε μυστικό πως ο 38χρονος πολιτικός το τελευταίο διάστημα έχει επιχειρήσει και το έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να ρίξει εκ νέου γέφυρες στο καραμανλικό στρατόπεδο και να γεφυρωθεί το χάσμα που δημιουργήθηκε στις εσωκομματικές εκλογές.

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η θερμή συνομιλία του Κώστα Καραμανλή με τον Πάνο Καμμένο. Ο ΥΕΘΑ παρά την στενή συνεργασία του με τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά με τον Αλέξη Τσίπρα, δεν χάνει ευκαιρία να υπενθυμίζει τις πολιτικές του καταβολές και να εξαίρει τον Κώστα Καραμανλή προσωπικά, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα εθνικό κεφάλαιο και μία εξέχουσα πολιτική προσωπικότητα της χώρας. Ο Καραμανλής από την πλευρά του ουδέποτε καταφέρθηκε εναντίον του Πάνου Καμμένου – ούτε και υπέρ του- κρατώντας σαφείς αποστάσεις από τα «χαρακώματα» στα οποία βρέθηκαν οι σχέσεις του σημερινού ΥΕΘΑ με τις τελευταίες ηγεσίες της ΝΔ, τόσο τον Αντώνη Σαμαρά όσο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επιβεβαιώνοντας όσους λένε πως ο Καραμανλής δεν μπαίνει πλέον σε κομματικές διαμάχες , δεν βάζει κομματικές ταμπέλες και είναι στην πολιτική του φύση του να λειτουργεί ενωτικά, ανάμεσα σε αντίθετες πλευρές.
Ο Καραμανλής με το συγκεκριμένο θερμό τετ-α-τετ - άσχετα αν αυτό έγινε στα πλαίσια μίας κοινωνικής εκδήλωσης που υπάρχει και ο παράγων στης αστικής ευγένειας-έδειξε με την στάση του απέναντι στον Καμμένο ότι διατηρεί αδιατάραχτη την σχέση μαζί του.

Κώστας Καραμανλής: «Είκοσι χρόνια έδωσα μάχη για την Θράκη»

Η συνάντηση των τριών είχε από μόνη της πολιτικό μήνυμα. Επί της ουσίας όμως έγινε και πολιτική κουβέντα, καθώς οι τρεις άνδρες συνομιλούσαν για πολύ ώρα. Η κουβέντα είχε μενού και τα όσα συμβαίνουν στην κεντροδεξιά, αλλά πολύ περισσότερο τα εθνικά θέματα, στα οποία ο Καραμανλής πάει την κουβέντα με κάθε ευκαιρία.

Ο πρώην πρωθυπουργός άλλωστε είναι – συνειδητά όπως λένε συνεργάτες του- ακόμα πιο αποστασιοποιημένος το τελευταίο διάστημα από τα τεκταινόμενα σε κυβερνητικό και κομματικό επίπεδο. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις και τα εθνικά θέματα. Ψηλά στην ιεραρχία του είναι τα όσα συμβαίνουν τελευταία στην Θράκη, όπου τον ανησυχούν πολύ. «Είκοσι χρόνια πάλευα για την Θράκη» λέει χαρακτηριστικά στους συνομιλητές του και βλέπει πολύ ανησυχητικά σημάδια, στο πως εξελίσσεται η σχέση Ελλάδος – Τουρκίας. Η άποψη του Κώστα Καραμανλή είναι ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί ανά πάσα στιγμή, καθώς η Τουρκία αποτελεί διαχρονική απειλή για την Ελλάδα, ενώ βλέπει με ιδιαίτερη ανησυχία μια σταδιακή διολίσθηση της χώρας.