O Kυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζει "γαλάζιο" ανασχηματισμό στο επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ
<p>Νέες παρουσίες στον «πρωινό καφέ» της Συγγρού</p>
του Θανάση Φουσκίδη - Εφημερίδα Παραπολιτικά
Σοβαρές σκέψεις για δομικούς μετασχηματισμούς στο «γαλάζιο» επικοινωνιακό επιτελείο κάνουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο στενός πυρήνας των συνεργατών του, αφού, παρά την ευφορία που δημιουργεί το σταθερό δημοσκοπικό προβάδισμα της Ν.Δ., είναι κοινή εκτίμηση πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει να διανύσει ακόμη πολύ δρόμο μέχρι να καταστεί εφικτή η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. «Με δεδομένο ότι από το φθινόπωρο και μετά οφείλουμε να δώσουμε ακόμη πιο ισχυρό στίγμα, πρέπει οι όποιες αδυναμίες και δυσλειτουργίες να ξεπεραστούν άμεσα», σημειώνουν συνομιλητές του αρχηγού της Ν.Δ. αποτυπώνοντας το σχετικό κλίμα.
Στο πλαίσιο αυτό, πέραν της ενίσχυσης της «γαλάζιας» επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα (σ.σ.: τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» είχαν αποκαλύψει εδώ και καιρό τόσο την ενεργή εμπλοκή όσο και τη σιωπηλή αναβάθμιση, που ακολούθησε, του Τ. Θεοδωρικάκου, καθώς και την είσοδο του επικοινωνιολόγου Χρ. Βαλταδώρου στην εξίσωση), εσχάτως στη Συγγρού εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές ακόμη και στο υπάρχον σχήμα. Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, επίλεκτα μέλη της προεδρικής αυλής, αλλά και στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εκφράζουν σοβαρούς προβληματισμούς για τους χειρισμούς του εκπροσώπου του κόμματος, Γιώργου Κουμουτσάκου, αλλά και για την εν γένει -αναιμική όπως τη χαρακτηρίζουν- εικόνα της Ν.Δ. «Το briefing παραπέμπει σε άλλες εποχές, ενώ και ο δημόσιος λόγος του κόμματος είναι ξεπερασμένος και ανίσχυρος έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, σε ζητήματα που έχουν άμεσο αντίκτυπο στα Μέσα Ενημέρωσης ο εκπρόσωπος πρέπει να έχει πιο δυναμικό και ουσιαστικό ρόλο. Για παράδειγμα, δεν ήταν δυνατόν να μην παρουσιάσει τις επικοινωνιακές συνέπειες της αποχώρησης της Ν.Δ. από τη Βουλή στη συζήτηση για τις offshore, που ήταν ο ορισμός του πολιτικού αυτογκόλ», επισημαίνουν οι σφοδροί και καθημερινοί πλέον επικριτές της επικοινωνιακής ομάδας.
Παραπέμποντας μάλιστα στους προκατόχους του Γ. Κουμουτσάκου, υπενθυμίζουν πως, σε αντίθεση με τον τελευταίο, εκείνοι είχαν σαφέστατα πιο έντονη παρουσία. «Ο Σπηλιωτόπουλος και ο Ρουσόπουλος “τραβούσαν όλο το κάρο” της επικοινωνίας μόνοι τους. Μέχρι και ο Μιχελάκης και ο Παναγιωτόπουλος έβγαιναν μονίμως μπροστά. Ο εκπρόσωπος του κόμματος, ειδικά όταν είμαστε αντιπολίτευση, πρέπει να δημιουργεί την ατζέντα και να παίρνει από το χέρι ολόκληρο το σύστημα. Δεν είναι δυνατόν να καθίσταται ουρά των εξελίξεων», υποστηρίζουν.
Ωστόσο, εκτός από την παρουσία της Ν.Δ. στα Μέσα και την κριτική για τη ρητορική του κ. Κουμουτσάκου, έμπειροι κομματικοί παράγοντες έχουν θέσει ευθέως θέμα πίσω από τις κλειστές πόρτες της Συγγρού αναφορικά με τις αποκαλύψεις για τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του εκπροσώπου του κόμματος με τον προφυλακισμένο για το κύκλωμα των εκβιασμών Τ. Μουσσά. «Μπορεί βεβαίως να μην υπάρχει τίποτα το επιλήψιμο σε ό,τι αφορά το νομικό σκέλος της υπόθεσης, όμως προκύπτει ηθικό και πολιτικό ζήτημα όταν η… φωνή του κόμματος έχει έστω και κοινωνικού τύπου επαφές με πρόσωπα που υιοθετούν τέτοιου είδους πρακτικές», λένε χαρακτηριστικά οι υπέρμαχοι της συγκεκριμένης άποψης.
Ολα αυτά έφθασαν φυσικά στ’ αυτιά, αλλά και στο γραφείο του Κυρ.Μητσοτάκη, ο οποίος πάντως και σ’ αυτή την περίπτωση δεν ενήργησε εν θερμώ. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα πλήθαιναν οι διαρροές περί αναζήτησης αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου, ενώ εδώ και περίπου δύο εβδομάδες ακούγονται και σενάρια περί αντικατάστασής του. Για την ιστορία και μόνο, αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ των ονομάτων που ακούστηκαν για τη θέση του αναπληρωτή του κ. Κουμουτσάκου ήταν εκείνα της πρώην εκπροσώπου του κόμματος Α. Ασημακοπούλου και της πρώην κυβερνητικής εκπροσώπου Σ. Βούλτεψη, ενώ υπήρξε σκέψη αξιοποίησης νεότερων ηλικιακά βουλευτών.
Στον αντίποδα, δεν λείπουν και τα στελέχη εκείνα που υποστηρίζουν ότι η κριτική στον Γ. Κουμουτσάκο δεν αφορά τόσο τον ίδιο όσο τον στενό συνεργάτη του Κυρ. Μητσοτάκη, Τ. Θεοδωρικάκο, στον οποίο χρεώνεται το πρόωρο (με βάση τις αναλύσεις μιας σημαντικής μερίδας βουλευτών της Ν.Δ.) αίτημα για εθνικές εκλογές που διατύπωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και -το σημαντικότερο- μερίδιο ευθύνης για τους χειρισμούς στο μέτωπο των offshore. «Είναι κοινό μυστικό ότι η άποψη του Θεοδωρικάκου για την επικοινωνιακή στρατηγική βαραίνει όσο κανενός άλλου. Απλώς ο Κουμουτσάκος είναι πιο εύκολος στόχος από τον άνθρωπο που συζητά κατ’ ιδίαν σε καθημερινή βάση με τον πρόεδρο», σημειώνουν οι εν λόγω κύκλοι.
Νέες παρουσίες στον «πρωινό καφέ» της Συγγρού
Πλήρως επιβεβαιώνεται το προ δύο εβδομάδων ρεπορτάζ των «Π» για την εν τοις πράγμασι κατάργηση του «πρωινού καφέ» του Κυριάκου Μητσοτάκη, τουλάχιστον με τη μορφή που είχε μέχρι πριν από λίγο καιρό, και τη μετεξέλιξή του σε ένα εκτελεστικών αρμοδιοτήτων, άτυπο όργανο, που θα υλοποιεί τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο ανώτατο επίπεδο (πέραν του προέδρου της Ν.Δ. συμμετείχαν οι διευθυντές του γραφείου του και της Ν.Δ., Μιχάλης Μπεκίρης και Νίκος Παπαθανάσης αντίστοιχα, ο Τ. Θεοδωρικάκος, ο διευθυντής του «γαλάζιου» γραφείου Τύπου Μακάριος Λαζαρίδης και οι Κωνσταντίνος Κυρανάκης και Θανάσης Μπακόλας). Ενδεικτικό των προθέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το γεγονός ότι αυτή η μέχρι πρότινος κλειστή ομάδα συνεργατών, όχι μόνο αραίωσε τις συναντήσεις της, αλλά ταυτόχρονα έπαψε να… συνιστά άβατο. Βλέπετε, στην προσπάθεια του ανοίγματος που επιχειρείται από τη Συγγρού στο επικοινωνιακό πεδίο, προκειμένου να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα, κλήθηκαν να δώσουν τα φώτα τους στα μέλη του «καφέ» γνωστοί δημοσιογράφοι με πορεία στο ρεπορτάζ της Ν.Δ. (και όχι μόνο), ανάμεσα στους οποίους ο Θανάσης Μαυρίδης του liberal.gr. Η παρουσία του τελευταίου δεν ήταν δυνατόν να μη δημιουργήσει νέους συνειρμούς για τις κοινές αναφορές των συστημάτων Σαμαρά-Μητσοτάκη, καθώς στον ιστότοπο που φέρει την υπογραφή του συμμετέχει ως κομβικό στέλεχος το alter ego του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργος Μουρούτης.