Καμμένος: "Να συνεχιστεί η πετυχημένη παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο"
<p>Αντιρρήσεις από την Τουρκία που θέλει να διακοπεί</p>
Την πεποίθησή του ότι η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την αποτροπή των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησί του Ανατολικού Αιγαίου, και κατ’ επέκταση προς την Ευρώπη, έχει πετύχει πλήρως την αποστολή της και γι’ αυτό η εκεί παρουσία της πρέπει να συνεχιστεί, εξέφρασε με δηλώσεις του ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Πάνος Καμμένος, μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου των ομολόγων του της Συμμαχίας, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Ο ίδιος υποστήριξε επίσης ότι η Τουρκία είναι η μόνη που έχει διαφορετική άποψη και θέλει η παρουσία αυτή να περατωθεί μετά το πέρας της προσεχούς συνόδου κορυφής της Συμμαχίας στη Βαρσοβία, καθώς και ότι αποδεικνύεται εμπράκτως ότι η απόφαση της ελληνικής πλευράς να τεθεί το όλο θέμα υπό την «αιγίδα» του ΝΑΤΟ ήταν σωστή.
Βεβαίως στις δηλώσεις του κ. Υπουργού δεν διευκρινίζεται αν αυτή η διατύπωση άλλης απόψεως από την Τουρκία, έστω και αν αυτή είναι μόνη και όλες οι άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν την άλλη άποψη, ενέχει τη θέση «δικαιώματος αρνησικυρίας» (veto) από μέρους της κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής και έτσι εμμέσως πλην σαφώς περάσει η θέση της. Ασφαλώς το επόμενο διάστημα οι απορίες αυτά θα διευκρινισθούν.
Τέλος, υποστήριξε ότι η θέση της Ελλάδος και της Κύπρου έχει αναβαθμιστεί στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, στο πλαίσιο των διμερών και τριμερών συνεργασιών που αναπτύσσονται στην περιοχή με πρωτοβουλία της χώρας μας.
Η δήλωση του κ.Καμμένου έχει ως εξής:
«Κατά τη σύνοδο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η δραστηριότητα στο Αιγαίο. Υπάρχει γενική αποδοχή, ότι η δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, μεταξύ των ελληνικών νησιών και των ακτών της Μικράς Ασίας, έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, μειώνοντας τις μεταναστευτικές ροές από 5.000-8.000 μετανάστες και πρόσφυγες την ημέρα σε 0-25 μετανάστες και πρόσφυγες, με ορισμένες εξαιρέσεις. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι η παρουσία πρέπει να συνεχιστεί.
Από την πλευρά της Τουρκίας υπήρχε η εκτίμηση, σε αντίθεση με όλους τους υπολοίπους συμμάχους, ότι θα πρέπει να σταματήσει η δραστηριότητα μετά τη σύνοδο της Βαρσοβίας. Είναι, λοιπόν, απόλυτα σαφές ότι η απόφαση της Ελλάδας να στηρίξει από την πρώτη στιγμή αυτή τη συμφωνία είχε από τη μία πλευρά το στόχο που επετεύχθη, δηλαδή να σταματήσουν οι μεταναστευτικές ροές και από την άλλη πλευρά, οι ίδιοι οι σύμμαχοι να έχουν «ιδίοις όμμασι» άποψη για το τι συμβαίνει στο Αιγαίο, ιδιαίτερα με τις παραβιάσεις, τις παραβάσεις, τις υπερπτήσεις και την εν γένει συμπεριφορά της Τουρκίας ως συμμάχου έναντι ενός άλλου συμμάχου, της Ελλάδας.
Αυτό ισχυροποιεί τις ελληνικές θέσεις και δικαιώνει την Ελλάδα. Ελπίζω, εύχομαι και είμαι σίγουρος ότι η παρουσία θα συνεχιστεί προς όφελος όλης της Ευρώπης, για να σταματήσουν οι μεταναστευτικές ροές, που ούτως ή άλλως δεν οδηγούν πουθενά. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο.
Όσον αφορά τα θέματα της Μεσογείου, η ελληνική προσπάθεια εδώ και 17 μήνες να χτίσουμε έναν άξονα σταθερότητας με σύμμαχες χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία στα βόρεια, αλλά και χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ, όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία στα νότια, αναβαθμίζει το ρόλο της Ελλάδος ως δύναμη σταθερότητας στη Μεσόγειο. Αναβαθμίζει, ακόμα, το ρόλο της Κύπρου, που συμμετέχει σε διμερείς και τριμερείς συμφωνίες στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής».
Λ.Σ.Μ