Κατά της απλής αναλογικής ο Κουρουμπλής: "Θα κινδυνεύσουμε να συγκυβερνήσουμε με τη ΝΔ"
<p>"Δεν ξέρουμε επί της ουσίας τις επιπτώσεις", το σχόλιο του Υπουργού για το Brexit</p>
Για «κίνδυνο» συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, σε περίπτωση εφαρμογής της απλής αναλογικής χωρίς μπόνους εδρών, «προειδοποιεί» ο Παναγιώτης Κουρουμπλής τους υπέρμαχους του συγκεκριμένου εκλογικού συστήματος.
«Ο ελληνικός λαός πρέπει να κυβερνάται. Καλά είναι αυτά τα ωραία λόγια αλλά αν ο ΣΥΡΙΖΑ αύριο είναι το πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, κάτι το οποίο εγώ το πιστεύω, με ποιον θα συνεργαστεί; Κι εγώ, θα το πω και στην Κεντρική Επιτροπή αύριο, «κινδυνεύει» να συνεργαστεί με την Νέα Δημοκρατία. Ας το λάβουμε κι αυτό υπ΄ όψιν. Δεν είναι απλά τα πράγματα», τόνισε υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης σε συνέντευξή του στον Real Fm.
«Να λάβουμε υπ’ όψιν μας», πρόσθεσε, «πως δεν είμαστε το κόμμα του 4% και πως είμαστε η πρώτη πολιτική δύναμη και η πολιτική σταθερότητα πρέπει να είναι μέσα στο μυαλό μας. Τότε, με την έννοια της απλής αναλογικής, θα πρέπει να καταργήσουμε και το 3%. Σ’ ένα δημοκρατικό κόμμα, με ηρεμία και χωρίς εμμονές θα πρέπει να λέμε την άποψή μας. Όταν η Κεντρική Επιτροπή αποφασίσει, σ' αυτό οφείλουμε να πειθαρχήσουμε όλοι».
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κουρουμπλής έχει προτείνει την κατανομή 270 εδρών με αναλογική και χορήγηση των υπόλοιπων 30 εδρών ως μπόνους στο κόμμα ή συνδυασμό κομμάτων που θα λάβει ποσοστό άνω του 40%.
Για την ετυμηγορία του βρετανικού λαού υπέρ του Brexit, ο υπουργός χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ως την πιο δύσκολη στην Ευρώπη, διότι «δεν ξέρουμε επί της ουσίας τις επιπτώσεις», ενώ απέρριψε το ενδεχόμενο Grexit: «Δεν πιστεύω επ’ ουδενί, πως το Brexit σημαίνει και Grexit. Σε αυτήν την περίπτωση τότε, πάμε σε διάλυση γιατί δεν είμαστε μόνο εμείς. Υπάρχουν κι άλλοι αδύναμοι κρίκοι όπως η Ισπανία η Ιταλία και νομίζω πως πάμε σε καταστάσεις που δεν θα ήθελε να τις σκέφτεται κάποιος. Οι εθνικισμοί θα πάρουν το πάνω χέρι και τότε η Ευρώπη θα επανέλθει σε περιόδους στις ποίες έζησε και πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά. Άρα χρειάζεται ψυχραιμία και ένα νέο όραμα, θα πρέπει να αντιστραφεί αυτό το έλλειμμα εμπιστοσύνης που διευρύνεται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και πρέπει να αντιστραφεί ο ευρωσκεπτισμός», τόνισε χαρακτηριστικά.