Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει τον εκλογικό νόμο ο Τσίπρας - Τα συμπεράσματα από τις επαφές με τα άλλα κόμματα
<p>Ομιλία του πρωθυπουργού και "αντιπολίτευση" από τους "53"</p>
Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, στη σκιά του Brexit, ο κύκλος επαφών του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για τον εκλογικό νόμο. Το πρωθυπουργικό επιτελείο συνεδρίασε το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζοντας τα συμπεράσματα από τις επαφές με τα άλλα κόμματα, ενώ ο πρωθυπουργός ετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις του.
Σήμερα και την Κυριακή συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναμένεται να μετατραπεί σε εσωκομματική "αρένα" για τις προτάσεις του τελικού νόμου. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει την πρόταση για απλή αναλογική χωρίς το μπόνους των 50 εδρών, ψήφο από τα 17 και διατήρηση του ορίου του 3% για είσοδο στη Βουλή.
Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής όμως, αναμένεται "αντιπολίτευση" από την τάση των "53", η οποία σκοπεύει να εκφράσει την αντίθεσή της για κάποια μνημονιακά μέτρα και τον χειρισμό του μεταναστευτικού. Μάλιστα, έλαβαν την απόφαση να παρουσιάσουν τροπολογίες για την απόφαση Μουζάλα για τις απελάσεις προσφύγων, αλλά και για το πακέτο μέτρων, το οποίο κατά τους "53" πρέπει να ξεκαθαριστεί πως επιβάλλεται από τους δανειστές στην Ελλάδα.
Πού συμφωνούν και πού διαφωνούν με τα άλλα κόμματα
Όσον αφορά στις επαφές με τα κόμματα, δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για 200 ψήφους ώστε ο εκλογικός νόμος να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές, εξέλιξη που δεν εξέπληξε το Μαξίμου.
Εκτός από τους ΑΝΕΛ, με τους οποίους υπάρχει συμφωνία, τα άλλα κόμματα, πλην της ΝΔ, επιθυμούν μεν αλλαγές στον εκλογικό νόμο, αλλά όχι συγκεκριμένα αυτές που προωθεί ο Αλέξης Τσίπρας.
ΠΑΣΟΚ και Ένωση Κεντρώων συμφωνούν στην απλή αναλογική και την κατάργηση του μπόνους, ωστόσο η Χαριλάου Τρικούπη επιθυμεί την διάσπαση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, κάτι με το οποίο διαφωνεί το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη.
Από την άλλη, το Ποτάμι ζητά διατήρηση ενός μικρότερου μπόνους για το πρώτο κόμμα, ενώ το ΚΚΕ ζητά απλή αναλογικη χωρίς όριο εισόδου στη Βουλή.