Το αποτέλεσμα υπέρ του Brexit ήταν σοκαριστικό γιατί πιστεύαμε ότι η Μ. Βρετανία που ήταν εκτός ευρώ και εκτός Σένγκεν θα έλυνε τα όποια προβλήματά της, εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζενμπεργκ, η οποία προβλέπει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ΕΕ, και στην Ελλάδα, ξεκινώντας από τον προϋπολογισμό, τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, τον τουρισμό, τη ζωή των Ελλήνων στη Βρετανία.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής απεύχεται το ενδεχόμενο ενός ντόμινο από άλλες χώρες της ΕΕ και τονίζει την ανάγκη οι ισχυρές χώρες-μέλη με πρώτη τη Γερμανία να επαναπροσδιορίσουν τις πολιτικές τους με περισσότερη αλληλεγγύη και ισομερή ανάληψη ευθυνών. Το Brexit, καταλήγει, πρέπει να γίνει «το καμπανάκι που αφυπνίζει συνειδήσεις και επαναπροσδιορίζει πολιτικές».

ΕΡ:Ένα πρώτο σχόλιο για το Brexit

ΑΠ: Η σημερινή απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας να αποχωρήσει ουσιαστικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτέλεσε ένα σοκ διότι πράγματι κανείς δεν το περίμενε. θεωρούσαμε ότι οι μετρήσεις που παρουσίαζαν ένα πραγματικό θρίλερ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Πιστεύαμε ότι τελευταία στιγμή θα πρυτανεύσει στην πλειονότητα του βρετανικού λαού η σκέψη ότι τα προβλήματα, τα όποια προβλήματα, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ευρώπης λύνονται μέσα στην οικογένεια και όχι έξω απ΄αυτή.

Η απόφαση ήταν σοκαριστική γιατί αποχωρεί μια από τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης η τρίτη κατά σειρά, μια δύναμη η οποία είχε διαχωρίσει τη θέση της από το νόμισμα και από τη ζώνη του Σένγκεν και επομένως δεν περιμέναμε ότι για λόγους καθαρά πολιτικούς θα έφευγε από την ευρωπαϊκή οικογένεια, θεωρώντας ότι μπορεί να είναι αυτάρκης εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΕΡ: Ποιες προβλέπετε να είναι οι επιπτώσεις της βρετανικής αποχώρησης

ΑΠ: Οι συνέπειες είναι οικονομικές, πολιτικές, διπλωματικές για όλη την ευρωπαϊκή οικογένεια και ιδίως για την Ελλάδα. Για την Ελλάδα οι συνέπειες της αποχωρήσεως και σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο θα είναι σημαντικές θα τις δούμε σταδιακά και όχι άμεσα, κατ' αρχάς από το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μετέχει στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό με περίπου 13 δις.

Από το γεγονός ότι υπάρχουν εμπορικές και όχι μόνο οικονομικές συμφωνίες της χώρας μας και των άλλων χωρών με το Ηνωμένο Βασίλειο και πλέον θα πρέπει να προσδιοριστούν με άλλους όρους. Από το γεγονός ότι πολλοί Έλληνες έχουν τη έδρα των επιχειρήσεών τους στην Αγγλία. Έχουμε ένα μεγάλο αριθμό Άγγλων τουριστών και αυτό επιδρά στον τουρισμό μας και βεβαίως από το γεγονός ότι υπάρχουν και πάρα πολλοί Έλληνες φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο και η οικονομική τους σχέση θα διαφοροποιηθεί σε επίπεδο ευρωπαϊκό.

Νομίζω ότι πάντα τώρα υπάρχει ο φόβος ή αν θέλετε απευχόμαστε ενδεχόμενο να συμβεί ένα ντόμινο και να ακολουθήσουν την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας και άλλες χώρες όπως η Ολλανδία ή η Γαλλία θέλουμε να μην υπάρξει αυτό το παράδειγμα.

ΕΡ: Ποιο μήνυμα παίρνει η Ευρώπη;

ΑΠ: Από την άλλη πλευρά θα σας έλεγα ότι αυτό καθαυτό το γεγονός θα πρέπει να αφυπνίσει την ΕΕ να μπει σε μια περίοδο άμεσης περισυλλογής, τι λάθη έχουν γίνει, γιατί συνέβη αυτό από ένα κράτος το οποίο δεν ήταν στην Ευρωζώνη και στη ζώνη του Σένγκεν. Η Ευρώπη που έφερε την ειρήνη και την ασφάλεια στους πολίτες της επί σειρά ετών γιατί ξαφνικά χάνει ένα σημαντικό παιδί της, να το πω έτσι, τι συνέβη; Θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν, ιδιαίτερα οι ισχυρές χώρες με πρώτη τη Γερμανία, την πολιτική τους απέναντι στην Ευρώπη να ξαναγυρίσει έμπρακτα στην αλληλεγγύη και στην ίση ανάληψη ευθυνών. Σε κάθε περίπτωση από αύριο για την ΕΕ ξεκινάει μια καινούργια μέρα.

Οι θεσμοί θα πρέπει να ξαναδούν την πολιτική τους στάση απέναντι στους γείτονες απέναντι στα κράτη μέλη και απέναντι σε αυτή καθαυτή την ευρωπαϊκή οικογένεια, η οποία θα πρέπει να αισθανθεί την επόμενη μέρα ακόμη πιο ισχυρή να μην γίνει δηλαδή η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου μια απαρχή άλλων τέτοιων κινήσεων. Αντίθετα να σκεφθούν οι λαοί της Ευρώπης ότι αυτό ήταν ένα καμπανάκι που αφυπνίζει συνειδήσεις και επαναπροσδιορίζει πολιτικές.