Παρασκευόπουλος: "Η Δικαιοσύνη είναι αναρμόδια να παρέμβει στις καταλήψεις ξενοδοχείων"
<p>Ο υπουργός επισημαίνει ότι "η Δικαιοσύνη δεν έχει αστυνόμους για να κάνουν παρεμβάσεις"</p> <p> </p>
Στην έλλειψη μεγάλων χώρων, στον μεγάλο αριθμό μαρτύρων, στα μεγέθη της δίκης αλλά και στην αποχή των δικηγόρων απέδωσε την καθυστέρηση της δίκης της Χρυσής Αυγής ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκος Παρασκευόπουλος.
Aπαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την επίσκεψη του στο χώρο της Θεραπευτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ Προμηθέας στις φυλακές Διαβατών ο κ. Παρασκευόπουλος αναφορικά με το θέμα της ΧΑ πως «το υπουργείο Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση και γενικά η εκτελεστική εξουσία δεν έχει καμιά αρμοδιότητα να καθορίζει τον τόπο και τον χρόνο της διεξαγωγής της δίκης», υπογραμμίζοντας ότι «αυτό είναι δουλειά της δικαιοσύνης».
Την ίδια ώρα, όμως, ερωτηθείς γιατί δεν παρεμβαίνει η Δικαιοσύνη στις καταλήψεις ξενοδοχείων στην Αθήνα από αλληλέγγυους προκειμένου να στεγαστούν πρόσφυγες, απάντησε λέγοντας πως «η δικαιοσύνη δεν παρεμβαίνει γιατί είναι αναρμόδια».
Όπως εξήγησε, «οι αρμόδιοι να παρέμβουν, αν γίνεται μία παράνομη πράξη είναι οι διωκτικές αρχές, η αστυνομία. Η δικαιοσύνη δεν έχει αστυνόμους για να κάνουν παρεμβάσεις».
Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο, «ακόμη και η εισαγγελία, όταν υπάρχει μια παράνομη πράξη που πρέπει να παρέμβει ενεργεί χωρίς υποδείξεις και εντολές από την κυβέρνηση, η οποία δεν δικαιούται να παρεμβαίνει στο έργο της δικαιοσύνης όπως βεβαίως δεν έχει αρμοδιότητα να παρεμβαίνει στο έργο της αστυνομίας».
Υπενθυμίζεται πως τους τελευταίες μήνες είναι γνωστό ότι ομάδες ατόμων ψάχνουν και εντοπίζουν δημόσια και ιδιωτικά κτίρια που είναι σφραγισμένα και με ειδικά εργαλεία σπάνε τα λουκέτα. Μετά μεταφέρουν νύχτα τους πρόσφυγες, δημιουργούν ομάδες περιφρούρησης, μέχρι και γραφείο Τύπου στήνουν, όπως και στην περίπτωση του «City Plaza», για να εξετάζουν τα δεκάδες αιτήματα για αφιερώματα και συνεντεύξεις, ενώ σχεδόν παράλληλα ΜΚΟ-γίγαντες από το εξωτερικό αναλαμβάνουν την οικονομική ενίσχυση των καταλήψεων και ποιος ξέρει τι άλλο.
Η αρχή έγινε με το «City Plaza», με 400 περίπου τυχερούς πρόσφυγες και μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων να απολαμβάνουν ξεχωριστά προνόμια σε σχέση με χιλιάδες άλλους που φιλοξενούνται σε κοντέινερ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπό άθλιες συνθήκες. Για να ακολουθήσει πριν από λίγες ημέρες η κατάληψη του «Oniro Hotel» επί της οδού Σπυρίδωνος Τρικούπη, με τους αλληλέγγυους να παρουσιάζονται αρχικά στους περίοικους ως ιδιοκτήτες του ακινήτου και με ψαλίδια μπετόν να σπάζουν τα ατσάλινα λουκέτα στοιβάζοντας 120 ανθρώπινες ψυχές σε ξενοδοχείο που, βάσει της άδειας λειτουργίας του, παρέχει δυνατότητα φιλοξενίας μόλις σε 43 άτομα, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος τόσο για την ασφάλεια και υγιεινή όσων παραμένουν μέσα στο κτίριο, όσο και γενικά για τη δημόσια υγεία.