Ενα ευρύ σχέδιο ανοίγματος της Νέας Δημοκρατίας στην κοινωνία, με συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες, υλοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα ότι η διεύρυνση του κόμματος μπορεί να γίνει με όρους μόνο κοινωνίας και όχι (φθαρμένων) πολιτικών προσώπων. Σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα σειρά δράσεων υπό τον τίτλο «Κανένας στο περιθώριο», που θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα του, με την ευθύνη και τον συντονισμό του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, Λευτέρη Αυγενάκη.

Στόχος είναι να αναγνωριστεί η προσφορά των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης και να βοηθηθούν έμπρακτα, ενώ επιδιώκεται να χτιστούν γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας των φορέων αυτών με όλα τα επίπεδα δημόσιας διοίκησης και λήψης πολιτικών αποφάσεων. Στην κατεύθυνση αυτή, προγραμματίζονται οργανωμένες επισκέψεις κλιμακίων του κόμματος σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και, κυρίως, οργανώσεις που υποστηρίζονται από μη κρατικούς ή ιδιωτικούς φορείς, όπως η Εκκλησία, φιλανθρωπικά σωματεία, ΜΚΟ κ.ά., σε όλους τους νομούς της Επικράτειας. Τα κλιμάκια αυτά θα αποτελούνται από βουλευτές, μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, γραμματείς και στελέχη του κόμματος. Παράλληλα, συγκροτούνται κλιμάκια και από υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη που θα πραγματοποιούν τις συναντήσεις-επισκέψεις ταυτόχρονα σε όλη την επικράτεια με τους φορείς, προκειμένου να δημιουργηθεί μια χάρτα αλληλεγγύης.

Εκτός από την καταγραφή των προβλημάτων και τη διαπίστωση πεδίων δράσης ή διαμεσολάβησης για την αντιμετώπισή τους, θα εξετάζεται -ανά περίπτωση- και το ενδεχόμενο πρωτοβουλιών σε κεντρικό επίπεδο με όλα τα επίπεδα διοίκησης και λήψης πολιτικών αποφάσεων (δήμοι, περιφέρειες, υπουργεία, εθνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), αλλά και δράσεις στήριξης. Ταυτόχρονα, η Ν.Δ. επεξεργάζεται το πρόγραμμά της για όλους τους άξονες της κοινωνικής πολιτικής, ώστε να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κοινωνικής πολιτικής για τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής.

Στο σχέδιο του κόμματος περιλαμβάνονται πολιτικές καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, η στήριξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες, η ολοκληρωμένη εφαρμογή της πολιτικής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που πιλοτικά είχε ξεκινήσει το 2014, η προώθηση ενεργητικών προνοιακών πολιτικών κ.λπ. Υπολογίζεται ότι οι μη κρατικές-εθελοντικές δομές κοινωνικής αλληλεγγύης ανέρχονται πανελλαδικά στις 2.500. Στόχος της Συγγρού είναι έως τα τέλη Σεπτεμβρίου κλιμάκια της παράταξης να έχουν επισκεφθεί περίπου 800-1.000 δομές κοινωνικής αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα.