Ο Θεοδωράκης προτείνει τη δημιουργία προοδευτικού πόλου με εκλογή προέδρου από τη βάση
<p>Δεν θα συνυπογράψουμε το σύμφωνο ακυβερνησίας του Αλέξη Τσίπρα, επεσήμανε ο Επικεφαλής του Ποταμιού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος</p>
«Όλοι εμείς που κατοικούμε στη γειτονιά των αλλαγών, οι ριζοσπάστες, οι μεταρρυθμιστές, οι εκσυγχρονιστές, οι νεωτεριστές. Δεν θέλουμε να μεταναστεύσουμε ούτε δεξιά – ούτε αριστερά. Θέλουμε από εδώ, από τον δικό μας χώρο να καθορίσουμε τις εξελίξεις» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της ανοιχτής ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού.
Ο επικεφαλής του Κινήματος κατέθεσε αναλυτικά την πρόταση του για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού μεταρρυθμιστικού φορέα λέγοντας: «Τολμάμε και προτείνουμε: Ανοιχτή εκλογή αρχηγού με κάλπες σε όλη την Ελλάδα στην οποία πρέπει να πάρουν μέρος τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι! Αυτό είναι το στοίχημά μας». Στη συνέχεια είπε: «Δεν θα αφήσουμε τους μηχανισμούς να επιβάλουν τους κανόνες τους. Ο λαός είναι αυτός που πρέπει να αποφασίσει. Ο κάθε υποψήφιος να παρουσιάσει στους πολίτες τις θέσεις του για τις μεγάλες αλλαγές».
Σε ότι αφορά τον αρχηγό που θα εκλεγεί ανέφερε ότι αυτός θα οδηγήσει άμεσα την προοδευτική παράταξη σε συνέδριο και ότι τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτή την διαδικασία θα συνεχίσουν να υπάρχουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος της παρούσας Βουλής καθώς αυτά ψήφισε ο κόσμος και αυτά θα τον εκπροσωπούν. Στη συνέχεια ανέφερε χαρακτηριστικά: «Και καθώς η νέα παράταξη αποκτά σάρκα και οστά οι κινήσεις, τα κόμματα, οι συλλογικότητες θα αποφασίσουν αν θα διαλυθούν ή αν διατηρήσουν τις ξεχωριστές τους δομές. Όμως το καινούργιο θα είναι καινούργιο. Δεν θα είναι συνασπισμός κομμάτων. Δεν θα είναι ομοσπονδία».
Και στη συνέχεια αποσαφήνισε ακόμη περισσότερο την πρόταση του αναφέροντας: «Εμείς δε μιλάμε για συνένωση με το ΠΑΣΟΚ. Δεν μιλάμε για ένταξη στην Δημοκρατική Συμπαράταξη. Με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχουμε πολλές διαφορές. Γι’ αυτό ακριβώς θέλουμε την αναμέτρηση στην κοινωνία. Να κατέβουμε στον λαό να αναμετρηθούμε. Όχι με λάβαρα αλλά με θέσεις! Γιατί στην κορυφή μπορεί να υπάρχουν διαφορές αλλά στην βάση οι προοδευτικοί πολίτες δεν ζουν επαναπαυμένοι στις δάφνες του παρελθόντος. Πρέπει να πούμε όλη την αλήθεια».
Κλείνοντας την πολιτική πρόταση του, ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε: «Οι δημαγωγοί πουλάνε στον κόσμο ένα ψεύτικο όνειρο και εμείς πρέπει εκτός από το να διαλύσουμε τα σύννεφα των δημαγωγών, να δείξουμε ότι η πολιτική μας δεν είναι μόνο ένα όνειρο» και επανέλαβε ότι: «Σύνθημά μας είναι και παραμένει να τα αλλάξουμε όλα, χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα. Να τα αλλάξουμε όλα και στον πολιτικό χάρτη».
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε στην αποτυχία του φορολογικού μοντέλου που ακολουθούν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και περιλαμβάνει μόνο φόρους λέγοντας: «Οι τσέπες των ανθρώπων όμως όσο βαθιές και να είναι δεν αρκούν για να συντηρήσουν μια τρύπια κρατική οικονομία. Καμία νίκη επί της φοροδιαφυγής. Το λαθρεμπόριο καυσίμων, αυξήθηκε. Το Κίνημα «Δεν πληρώνω» έχει δώσει τη θέση του στο Κίνημα “Δεν δηλώνω” αφού με τις αποφάσεις της κυβέρνησης δίνονται κίνητρα για την φοροδιαφυγή» και κατέληξε λέγοντας: «Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μπορεί να μην είναι με τον καπιταλισμό είναι όμως με τους λούμπεν καπιταλιστές».
Μιλώντας εκλογικό νόμο ήταν ξεκάθαρος ότι το Ποτάμι δεν θα συνυπογράψει το σύμφωνο ακυβερνησίας που προτείνει ο κ. Τσίπρας στους αρχηγούς της αντιπολίτευσης και έκανε έκκληση στα άλλα κόμματα να αναλογισθούν τις ευθύνες τους και ταυτόχρονα κάλεσε τη ΝΔ να αποδεχθεί την πρόταση του Κινήματος για αναλογικό μπόνους αλλά και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να μη στηρίξει την πρόταση Τσίπρα, αναφέροντας: «Κάποιοι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μας κατηγορούν γιατί παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας. Στην πραγματικότητα μας κατηγορούν γιατί έχουμε αρχές, πράγμα άγνωστο για αυτούς. "Πρώτη φορά αριστερά – πρώτη φορά απλή αναλογική" είναι το σύνθημά τους. Κάποιος πρέπει να τους πληροφορήσει ότι τα ίδια έκανε και ο Τσοχατζόπουλος το 1989. Θα σας κάνω μια πρόβλεψη. Αν πάμε σε απλή αναλογική, όπως πήγαμε με το νόμο Τσοχατζόπουλου το 1989, ύστερα από λίγο θα πάμε σε σούπερ ενισχυμένη, λόγω της πολιτικής αστάθειας που θα έχει μεσολαβήσει».