Αναζητώντας τους «200» ο Τσίπρας πάει στον «πόλεμο» της απλής αναλογικής
<p>Η επόμενη ημέρα των συμμαχιών-Την Παρασκευή η κατάθεση του νομοσχεδίου για τον εκλογικό νόμο</p>
Ακόμη και από τις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας δεν σταματά να εξετάζει όλα τα σενάρια για την επόμενη ημέρα των πολιτικών συμμαχιών που θα μπορούν να σχηματιστούν μετά την πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου προς την απλή αναλογική.
Πυρετωδώς στο Μαξίμου επεξεργάζονται οι προτάσεις και τις επόμενες ώρα θα υπάρχει η τελική τοποθέτηση και εισήγηση προς τον πρωθυπουργό. Το χρονοδιάγραμμα του Μαξίμου είναι αρκετά σφιχτό και ως την Παρασκευή στοχεύουν να έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο για το εκλογικό νόμο. Ωστόσο λόγο της απουσίας του πρωθυπουργού στο εξωτερικό η συζήτηση και η ψηφοφορία μετατίθεται περί τις 10 Ιουλίου.
Πέρα από τις αρχικές τοποθετήσεις των υπόλοιπων κομμάτων η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να μην μετακινηθεί από το θέμα του πλαφόν του 3% για την είσοδο των κομμάτων στην Βουλή.
Στην περίπτωση πάντως που επιτευχθεί η δυναμική της συναίνεσης των 200, ο εκλογικός νόμος θα εφαρμοστεί από τις αμέσως επόμενες εκλογές ενώ γίνεται ολοφάνερο ότι Μαξίμου επιθυμεί να έχει την πολιτική μπάλα στα πόδια του.
Έτσι, μπροστά στην κριτική που δέχονται αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει παρατεταμένη ακυβερνησία στον τόπο, κυβερνητικά στελέχη απαντούν με νόημα πως «έτσι κι αλλιώς ήρθε ο καιρός για ευρύτερες προοδευτικές συγκλίσεις».
Ενδεικτικές ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτη στα Παραπολιτικά 90,1: «η απλή αναλογική είναι ένα εκλογικό σύστημα που ευνοεί συνεργασίες σε μια στέρεη προγραμματική βάση, και όχι σε μία βάση εντελώς τακτικισμού», δήλωσε.
Μέχρι στιγμής, πιο κοντά στην υπερψήφιση της πρότασης (πέρα από τους ΑΝΕΛ 9 ) είναι η Ένωση Κεντρώων(9 βουλευτές) και το ΠΑΣΟΚ (16 βουλευτές). Η εκτίμηση είναι πως και το ΚΚΕ (15 βουλευτές) στο τέλος, δύσκολα θα γυρίσει την πλάτη σε ένα πάγιο αίτημα της Αριστεράς, ανεξάρτητα από την κριτική που κάνει στην κυβέρνηση. Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται Νέα Δημοκρατία (75 βουλευτές) και Ποτάμι (10 βουλευτές) . Αν συνυπολογίσει πάντως κανείς και τις ψήφους της Χρυσής Αυγής (18 βουλευτές) δεν αποκλείεται να επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης.