Η συνεδρίαση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ξεκίνησε με τον υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα να παίρνει εκ νέου το λόγο. Σύμφωνα με τον κ. Δρίτσα "η διακοπή ήταν αναγκαία και ελπίζω έτσι να αξιολογηθεί. Είναι ένα νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να φτιάξει νέους κανόνες για την ανάπτυξη της χώρας".

Ακόμη πρόσθεσε πως "είχαμε πει εξ αρχής ότι δεν ήμασταν υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων στο λιμάνι του Πειραιά. Αυτό το όραμα η κυβέρνησή μας δεν μπόρεσε να το υλοποιήσει εξαιτίας των εξελίξεων του 2015. Εξαιτίας ενός συμβιβασμού που είχε και επώδυνες λύσεις αλλά και επιλογές όπως αυτή που δεν ήταν συμβατές με τις προγραμματικές μας διακηρύξεις. Δεν είναι υπαναχώρηση αλλά αλλαγή πλεύσης σε επιλογή σχεδόν καταναγκαστική". "Είναι άβολες οι καρέκλες της εξουσίας για εμάς. Ο λαός μας έδωσε την εντολή να παραμείνουμε" πρόσθεσε ο υπουργός Ναυτιλίας. 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε ότι "η φασαρία, η αναταραχή που έγινε μετά από την επιστολή της ΚΟΣΚΟ και που έτυχε τόσο μεγάλης δημοσιότητας, οφείλω να σας βεβαιώσω ότι δεν είχε καμία ουσιώδη βάση, Δεν αποτελούν οι αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση κι εγώ προσωπικά παραβίαση συμφωνημένων. Όμως αυτή ήταν η άποψη παραχωρησιούχου. Δεν ασπάζομαι τις νομικές εισηγήσεις που δέχθηκε ο παραχωρησιούχος. Εισηγήσεις υπερβολικής κάλυψης και εξασφάλισης. γεννήθηκε ζήτημα εκ του μη όντος".

Παράλληλα, επεσήμανε ότι "από τη στιγμή που γεννήθηκε και το αναδείξατε τα κόμματα της αντιπολίτευσης μιλώντας για πονηριά και αναξιοπιστίας της κυβέρνησης που υπονομεύει τη διεθνή θέση της χώρας , ενώ θα έπρεπε πολύ προσεκτικά να δείτε τα κείμενα , να δείτε ότι είναι θέματα που δεν είναι άσπρο -μαύρο, σεβόμαστε και τον παραχωρησιούχο και τη φίλη χώρα της Κίνας, της στιγμή που η συγκεκριμένη εταιρεία έχει κρατική υπόσταση. Προς αυτή την κατεύθυνση δεν έχουμε καμία ένσταση να εξαντλήσουμε όλη την καλή πίστη προκειμένου να μη μείνει η παραμικρή υποψία ότι η χώρα μας και η κυβέρνηση είναι συνεπής με τις συμφωνίες που κάνει".

"Με αυτό το πνεύμα παρακαλώ, να βρούμε λύσεις που να βοηθούν στην υπέρβαση κάθε επιφύλαξης, κάθε νομικά ανασφαλούς προσέγγισης εμείς το εξαντλήσαμε" είπε ακόμα ο κ. Δρίτσας. 

"Δεν υπήρχε κανένας λόγος για να προκληθεί όλη αυτή η αντίδραση και η αναταραχή. Τις αλλαγές τις κάναμε όχι μόνο για το δημόσιο συμφέρον αλλά και για το συμφέρον του παραχωρησιούχου για να μην υπάρξουν νομικά κενά που θα εμποδίξουν την αναπτυξιακή προοπτική.Η πρωτοβουλία των αλλαγών ήταν μια πρωτοβουλία γενικότερη της γενικής γραμματείας της κυβέρνησης. Αναλαμβάνω την ευθύνη. Αν τώρα πιέζεται ο Δρίτσας ή ο ΣΥΡΙΖΑ , μην ανέχεστε την αγυρτεία.Μην αφήνουμε σε άλλα συστήματα να καθορίσουν τη λειτουργία του πολιτικούν συστήματος στην Ελλάδα και να δημιουργήσουν κλίμα απογοήτευσης στους πολίτες" κατέληξε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Η συμφωνία κυρώθηκε με 223 ψήφους το βράδυ της Πέμπτης.

 

Δείτε τις αλλαγές στο νομοσχέδιο