Στο Βιετνάμ ο Δημήτρης Κουτσούμπας
<p>Επίσημη επίσκεψη για τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ</p>
Σε εξέλιξη βρίσκεται η επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί από το Σάββατο στη Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής το γγ της ΚΕ του κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα, μετά από πρόσκληση του γγ της Κεντρικής Επιτροπής και της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Βιετνάμ.
Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν επίσης ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής και ο Γιώργος Ελταχήρ, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη».
Σήμερα Δευτέρα, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις στο Ανόι, με τον γγ της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ Nguyen Phu Trong, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ Hoang Binh Quan, καθώς και με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης της χώρας Nguyen Van Huynh.
Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το ΚΚΕ, ο γγ της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ Nguyen Phu Trong, καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία, τόνισε ότι η επίσκεψή της στη χώρα αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για ανταλλαγή πληροφοριών, καθώς και για συζήτηση των ζητημάτων που απασχολούν τα δύο κόμματα και τους λαούς των δύο χωρών. Όπως σημείωσε, το Βιετνάμ πέρασε μια μεγάλη περίοδο πολέμων, ενώ σήμερα παλεύει για την εθνική οικοδόμηση.
Ο κ. Κουτσούμπας από την πλευρά του, ευχαρίστησε για την πρόσκληση και υπογράμμισε ότι η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέπτεται με ιδιαίτερη χαρά τη μεγάλη χώρα του Χο Τσι Μινχ, την οποία ο ελληνικός λαός γνώρισε μέσα από την πάλη και τους αγώνες του βιετναμέζικου λαού για την απελευθέρωσή του, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι πρέπει να τη γνωρίσουμε και μέσα από τη σύγχρονη πραγματικότητα, μέσα από τη σημερινή προσπάθεια για ανάπτυξη της χώρας και άνοδο του βιοτικού επιπέδου του λαού του Βιετνάμ, για να καλυφθούν οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.
Μιλώντας για τους ιστορικούς δεσμούς δεκαετιών ανάμεσα στα δύο κόμματα και τους λαούς των δύο χωρών, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης που πραγματοποιούνταν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της πάλης του βιετναμέζικου λαού ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ, αλλά και στον Έλληνα κομμουνιστή Κώστα Σαραντίδη -γνωστό ως Βαν Λαπ- στο Βιετνάμ, ο οποίος πολέμησε με το όπλο στο χέρι δίπλα στους βιετναμέζους αγωνιστές.
Στην βάση αυτή, τόσο των ιστορικών δεσμών, όσο και των σύγχρονων καθηκόντων, οι Δ. Κουτσούμπας, και Nguyen Phu Trong, τόνισαν την ανάγκη να ενισχυθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο κομμάτων, αλλά και συνολικότερα μεταξύ της Ελλάδας και του Βιετνάμ και των λαών τους, σε όλα τα επίπεδα.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη σημασία που έχει για τους δύο λαούς η ύπαρξη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και η λειτουργία πρεσβειών τους σε Αθήνα και Ανόι.
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ, αναφερόμενος στη 18η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, η οποία θα φιλοξενηθεί φέτος τον Οκτώβριο στο Ανόι, στάθηκε ιδιαίτερα στη συμβολή του ΚΚΕ στην πραγματοποίηση των Διεθνών Συναντήσεων, προσθέτοντας ότι στη σημερινή συγκυρία, με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, είναι σημαντικό να υπάρχουν τέτοιοι χώροι συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων.
Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε τη σημασία, κάθε Κομμουνιστικό Κόμμα, παράλληλα με την πάλη που διεξάγει στη χώρα του, να συμβάλλει στην ενίσχυση της διεθνιστικής πάλης και αλληλεγγύης, σε συνθήκες μάλιστα όξυνσης των διεθνών ανταγωνισμών, των κινδύνων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και η φετινή Διεθνής Συνάντηση που θα γίνει στο Βιετνάμ.
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη βαθιά οικονομική κρίση και τις συνέπειές της σε βάρος των εργαζομένων, αλλά και στη στενή σχέση ανάμεσα στο ενδεχόμενο μιας αναιμικής οικονομικής ανάκαμψης στην Ελλάδα και τις εξελίξεις στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην αυξανόμενη δυσαρέσκεια των λαών της Ευρώπης απέναντι στην ΕΕ, τονίζοντας παράλληλα ότι η δυσαρέσκεια αυτή συχνά οδηγείται -με την παρέμβαση αντίστοιχων τμημάτων του κεφαλαίου- στη λανθασμένη κατεύθυνση του «ευρωσκεπτικισμού», σε διάφορες εκδοχές, τόσο αντιδραστικές όσο και τυχοδιωκτικές.
Σε ό,τι αφορά τους λαούς όμως, η πάλη ενάντια στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και η αποδέσμευση από αυτές, πρέπει να συνδέεται με την πάλη για συνολικές αλλαγές στο σύστημα, για ριζική αλλαγή στην εξουσία.
Οι γενικοί γραμματείς των δύο κομμάτων αναφέρθηκαν, τέλος, και σε ζητήματα εδαφικών διαφορών μεταξύ κρατών (πχ. για τον καθορισμό Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας από άλλη κ.ο.κ. ), συμφωνώντας και οι δύο ότι με την παρέμβαση και των λαϊκών κινημάτων, οι διαφορές αυτές θα πρέπει να λύνονται ειρηνικά, με βάση το διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας, με πολυμερείς διαπραγματεύσεις και αποφάσεις.
Αύριο Τρίτη, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα καταθέσει στεφάνι στο μαυσωλείο του ιστορικού ηγέτη του Βιετνάμ Χο Τσι Μινχ, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων, μεταξύ των οποίων με αντιπροσωπεία της εφημερίδας «Ναν Ζαν» (Λαός) και με την Οργάνωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Χο Τσι Μινχ, καθώς και με τον Έλληνα πρέσβη στο Ανόι.
Την Τετάρτη και την Πέμπτη, η επίσκεψη θα συνεχιστεί στην πόλη Χο Τσι Μινχ (πρώην Σαϊγκόν), όπου η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα συναντηθεί με την ηγεσία της Κομματικής Επιτροπής της πόλης και θα επισκεφθεί μέρη που συνδέονται με την ιστορία και τους αγώνες του βιετναμέζικου λαού, αλλά και τη σύγχρονη οικονομική - κοινωνική πραγματικότητα της χώρας.