Tη νέα του πολιτική κίνηση, που ονομάζεται "Δημοκρατική Ευθύνη" παρουσιάζει αυτή την στιγμή ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης. Η νέα αυτή κίνηση θα κινείται στον χώρο του προοδευτικού, μεταρρυθμιστικού κέντρου, και δεν θα είναι αρχηγοκεντρική.

Ο κ. Θεοχάρης δεν θα είναι ο επικεφαλής της Κίνησης, αλλά ένα από τα μέλη της προσωρινής συντονιστικής επιτροπής, η οποία θα απευθύνει πρόσκληση σε όσους συμμερίζονται τις ίδιες αξίες και αρχές και συμφωνούν με τις προτάσεις που θα δοθούν στη δημοσιότητα, ώστε το φθινόπωρο να οργανωθεί η πανελλήνια συνδιάσκεψη, που θα δώσει και οργανωτική μορφή στο εγχείρημα.

Η κίνση αναμένεται να απευθύνει πρόσκληση σε όσους συμμερίζονται τις ίδιες αξίες και αρχές και συμφωνούν με τις προτάσεις που θα δοθούν στη δημοσιότητα, ώστε το φθινόπωρο να οργανωθεί η πανελλήνια συνδιάσκεψη που θα δώσει και οργανωτική μορφή στο εγχείρημα.

Η διακήρυξη της πολιτικής κίνησης περιλαμβάνει 12 βασικούς άξονες. 

Ολόκληρη η διακήρυξη:

«1. Θέλουμε η Ελλάδα να γίνει οργανωμένο και αξιόπιστο κράτος. H κρίση στην Ελλάδα έχει οδηγήσει σε μεγάλη οικονομική, κοινωνική και ηθική καταστροφή. Το κατεστημένο που μας έφερε εδώ δεν μπορεί να αναστρέψει την πτώση. Οι δομές κοινωνικής συνοχής έχουν καταρρεύσει, ενώ βασικές υπηρεσίες και παροχές του κράτους που θεωρούνταν δεδομένες δεν υφίστανται πια. Τα πράγματα καταρρέουν, το κέντρο δεν κρατεί: σαν να άλλαξε η γη τροχιά. Ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας έχει μείνει άναυδο και δύσπιστο απ’ τις πρωτοφανείς εξελίξεις στον τόπο μας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια της σιωπής. Η σιωπή ενέχει ιστορική συνενοχή. Η χώρα μας βιώνει την επείγουσα πίεση του τώρα. Τώρα είναι η ώρα να γίνουν οι πραγματικές αλλαγές. Τώρα πρέπει να απαντήσουμε στις απαιτήσεις της ιστορίας. Γι’ αυτό κι εμείς, απλοί πολίτες από διάφορες περιοχές της χώρας, πολίτες με διαφορετικά επαγγέλματα και από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις και ηλικίες, δίνουμε το έναυσμα για να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας, για να βάλουμε τέλος στη συνεχιζόμενη κατάρρευση. Συγκροτούμε μια αυθεντικά νέα πολιτική κίνηση με σκοπό την υπεράσπιση της Ελλάδας της δημιουργίας και της παραγωγής, τη “Δημοκρατική Ευθύνη”.

2. Καλούμε τους δημοκράτες και πατριώτες εντός και εκτός Ελλάδας να βγούμε μαζί μπροστά και να αναλάβουμε την ευθύνη των πραγμάτων. Να σταματήσουμε τον κατήφορο και να αναστρέψουμε την καταστροφή της πραγματικής οικονομίας. Δεν είναι άπιαστο όνειρο η κοινωνική αλληλεγγύη, δεν είναι ουτοπία η δίκαιη αναδιανομή των αγαθών. Πετυχαίνεται με σωστή οργάνωση και εύρωστη ανάπτυξη, πετυχαίνεται με συνετή και σοβαρή δουλειά, πετυχαίνεται καταργώντας τις ατελείωτες σπατάλες και διορθώνοντας τις χρόνιες αδικίες. Καλούμε τους πολίτες να ανατάξουμε όλοι μαζί τη χώρα, να ολοκληρώσουμε το δημοκρατικό πρότυπο, να προστατεύσουμε τον πολίτη από τις αυθαιρεσίες της διοίκησης του κράτους. Να γίνει η Ελλάδα εκείνο που ξέρουμε ότι μπορεί να γίνει. Μπορεί η χώρα να είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, αλλά η τράπεζα της δικαιοσύνης έχει ακόμη πολλά να μας δανείσει. Μπορεί να μην υπάρχουν οι πόροι να επενδύσουμε στην οικονομία, αλλά έχουμε ακόμη το αστείρευτο κεφάλαιο που κάθεται ανεκμετάλλευτο στο μεγάλο θησαυροφυλάκιο ευκαιριών αυτού του έθνους. Μέσα από τον χώρο εκείνο ο οποίος προασπίστηκε τα εθνικά και ανθρωπιστικά ιδεώδη στην Ελλάδα, που έδωσε σαφή προτεραιότητα σε πολιτικές για τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και τη βελτίωση της ζωής των ασθενέστερων τάξεων του πληθυσμού. Τα ιδεώδη αυτά τα υπηρέτησε στην Ευρώπη η σοσιαλδημοκρατία και στη χώρα μας οι προοδευτικές δυνάμεις. Καλούμε όσους ξέρουν πως τα πραγματικά κινήματα δεν προκύπτουν από δημαγωγούς, αλλά γεννιόνται όταν οι πολίτες αναδείξουν τους ηγέτες τους, τους πιστέψουν και τους ακολουθήσουν σε μια συγκεκριμένη πορεία, μια πορεία αγνή και με πνευματική ουσία. Καλούμε όσους καταλαβαίνουν ότι το καινούργιο αναβλύζει από την κοινωνία και όχι από τα σχεδιαστήρια των τεχνικών της εξουσίας. Καλούμε να κινητοποιηθούν όσοι πιστεύουν ότι η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται σε καθεστώς νεκροφάνειας. Η ευθύνη για τη χώρα μας ανήκει. Η Δημοκρατική Ευθύνη σας ανήκει.

3. Ο λαϊκισμός κατέστρεψε τον ελληνικό λαό. Ο κρατισμός κατέστρεψε το ελληνικό κράτος. Η δημαγωγία και ο κομματισμός κατέστρεψαν την Ελληνική Δημοκρατία. Λεηλατήσαμε το μέλλον για να ζήσουμε στο παρελθόν και όταν φτάσαμε στο σήμερα, βρήκαμε τα ηθικά ταμεία άδεια. Ο ατομισμός - όπου ένα σύνολο ιδιοτελών ατόμων με προσωπικά συμφέροντα απαρτίζουν την κοινωνία - έχει καταστεί κυρίαρχο ιδεολόγημα της εποχής, είτε απροκάλυπτα είτε συγκεκαλυμμένα. Οι παθογένειες αυτές, οδήγησαν ένα τμήμα του λαού να συγχέει το ψεύδος με την ελπίδα. Υπάρχει ελπίδα; Ναι, υπάρχει! Είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον της πατρίδας μας. Ο δρόμος δεν είναι εύκολος Τα εύκολα τα είδαμε που μας φτάσανε. Δεν πιστεύουμε στα είδωλα του λαϊκισμού. Έμπνευσή μας η αισιοδοξία που απορρέει από την προοπτική της δημιουργίας και της σκληρής δουλειάς, που με αποφασιστικότητα και επιμονή, με πίστη και όραμα, λιθαράκι-λιθαράκι, με πυξίδα τις ηθικές αξίες, οδηγεί στην ανάπτυξη και την πρόοδο. Στηριζόμαστε στις διαχρονικές μας αξίες για να τα πάρουμε όλα από την αρχή: Αξιοπρέπεια για όλους και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους. Αξιολόγηση για δίκαιη ανταμοιβή των άξιων. Ισονομία παντού και για όλους. Κανόνες διαφανείς που εφαρμόζονται στην πραγματικότητα και δεν μένουν «στα χαρτιά».

4. Οι σαρωτικοί άνεμοι της τεχνολογικής επανάστασης επιβάλλουν αλλαγές συθέμελες, επιβάλλουν ρήξεις σε όλο το φάσμα του δημόσιου βίου. Η καθημερινότητα των πολιτών θα βελτιωθεί όταν ο δημόσιος βίος ενσωματώσει τις ευκαιρίες που μας προτείνει η τεχνολογία του 21ου αιώνα, όταν επιτέλους εφαρμόσουμε στο δημόσιο πρακτικές κοινής λογικής. Οι αλλαγές πρέπει να γίνουν με ευελιξία αλλά και μέριμνα για τους θιγόμενους. Μπροστά σε αυτή την ευθύνη απέναντι στις νεώτερες γενιές, τίποτε δεν πρέπει να μας σταματήσει. Οι νέοι πάντα, θέλουν να ζουν αυθεντικά νέα πολιτικά προτάγματα. - Δεν θέλουν να συνυπάρχουν με τη δήθεν «αγωνία» για το μέλλον τους που εμπορεύεται το σημερινό κατεστημένο. Είναι αυτή η δήθεν αγωνία, που στην ουσία προβάλλει μόνο τον ατομισμό του ανίκανου, το αίσθημα ανασφάλειας του λιπόψυχου, τη διατήρηση των συμφερόντων και των προνομίων των βολεμένων, τον τρόμο ορισμένων για την ετοιμόρροπη καλοπέραση τους και τον φόβο του καιροσκόπου – εξουσιαστή μπροστά στην πραγματικότητα. Η προσπάθεια ανανέωσης της κοινωνίας δεν σταματάει ποτέ. Κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα η προσπάθεια να κτίσουμε ένα έθνος κοινωνικά και οικονομικά δίκαιο συνεχίζεται. Τα κινήματα των νέων, των γυναικών, των οικολόγων, των περιβαλλοντολόγων κλπ, άλλα και οι νέες μορφές δράσης μέσω του διαδικτύου υπέρ συγκεκριμένων σκοπών αποτελεί το ελπιδοφόρο και πολύχρωμο ύφασμα που θα ντύσει την νέα εποχή που πρεσβεύουμε.

5. Τίποτα δεν μπορεί να παραμείνει όπως παλιά. Νέο κράτος, νέα διοίκηση, νέα θεσμική οργάνωση της Ελληνικής Πολιτείας. Με θεσμικές αλλαγές στο Σύνταγμα. Με νέους πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς θεσμούς. Σας προσκαλούμε να δημιουργήσουμε από την αρχή ένα κράτος αρωγό, υπηρέτη και προστάτη του πολίτη. Να δημιουργήσουμε μια νέα διοίκηση η οποία να μην υπηρετεί τον εαυτό της και τα προνόμιά της, αλλά να προωθήσει και να στηρίξει την ανάπτυξη της χώρας. Να τη στελεχώσουμε από νέους εντός και εκτός Ελλάδος που διαθέτουν εξειδικευμένη γνώση και προσόντα. Να δώσουμε ένα οριστικό τέλος στη σημερινή μετριοκρατία. Το παλιό και σκεβρωμένο θα δώσει μάχη για τα προνόμιά του. Όμως το νέο θα κερδίσει και θα παρασύρει μαζί του και το παλιό.

6. Η Ελλάδα ανήκει και θα παραμείνει στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη σημερινή εποχή γεωπολιτικής αποσταθεροποίησης διεθνώς, και ιδιαίτερα στην περιοχή μας, δεν έχουμε το δικαίωμα να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε ευάλωτη χώρα. Αντίθετα μπορεί να είναι παράγων σταθερότητας μόνο μέσα σε μια ισχυρή Ευρώπη. Σας προσκαλούμε να αμυνθούμε σε κάθε προσπάθεια του λαϊκισμού και των μετρίων που θέλουν να μετατρέψουν το έθνος σε τριτευρωπαϊκό κράτος. Επιζητούμε τη δημιουργία της Ομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Λαών, μια Ευρώπη προοδευτική και αλληλέγγυα προς όλα τα μέλη της. Στις μέρες τις κρίσης βιώνουμε την πικρή αλήθεια πως εθνική κυριαρχία χωρίς ισχυρή και αξιόπιστη οικονομία δεν δύναται να υπάρχει. Για ορισμένους, αυτό το μεγάλο δίδαγμα αυτογνωσίας εφτά ολόκληρα χρόνια μετά την κρίση αποτελεί ακόμη εθνικό ζητούμενο.

7. Σας προσκαλούμε να σταματήσουμε την εμμονική και καταστροφική εχθρότητα απέναντι στην επιχειρηματικότητα. Να σταματήσουμε τους πωλητές και κομπάρσους του λαϊκισμού να εμπορεύονται την κοινωνική ευαισθησία και να λεηλατούν τους κοινωνικούς πόρους εν ονόματι της δήθεν προστασίας τους. Η ανάπτυξη δεν θα έρθει «από το πουθενά», ούτε θα πέσει «ως μάννα εξ ουρανού». Η ανάπτυξη μπορεί να έρθει μόνον από την ιδιωτική πρωτοβουλία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα και όχι από τα κρατικά εκτροφεία διαφθοράς. Η αγορά να παράγει την ευημερία, ο δημόσιος έλεγχος εμπεδώνει τη δικαιοσύνη και το κοινωνικό κράτος μειώνει τις ανισότητες. Ο κοινωνικός πλούτος πρέπει να αγγίζει όλα τα στρώματα της κοινωνίας μας. Να αποδομήσουμε τη γραφειοκρατία μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και των ανοικτών δεδομένων. Να ζήσουμε την δημιουργική πολυχρωμία της σύγχρονης εποχής, και να αφήσουμε πίσω μας τη μαύρη γραφειοκρατία που καταβροχθίζει το είναι μας μέρα με τη μέρα.

8. Η αναδόμηση της παραγωγής πρέπει να αρχίσει τώρα, άμεσα, χωρίς άλλη καθυστέρηση. Το σημερινό πολιτικό-οικονομικό σύστημα δεν είχε και δεν έχει την ικανότητα να οικοδομήσει τις προϋποθέσεις της ανάπτυξης. Σήμερα η παραγωγή έχει αφεθεί στο έλεος των αμφιλεγόμενων προτάσεων των δανειστών και στο αντιπαραγωγικό κυνήγι εσόδων ενός κράτους που μόνο να τιμωρεί ξέρει. Οποιαδήποτε όραμά μας τυφλώνεται από το ακανθώδη στεφάνι της εξουσίας, την οποιαδήποτε ελπίδα μας την ξεφουσκώνει η στυγνή εγχώρια και δόλια αδιαφορία. Προκειμένου να υπάρξει παραγωγή που θα φέρει νέο πλούτο στη χώρα, απαιτούνται αλλαγές πυρηνικού χαρακτήρα. Μερεμέτια και μπαλώματα δε θα σώσουν το ετοιμόρροπο οικοδόμημα. Το νέο και ελληνικό παραγωγικό μοντέλο θα στηρίζεται στη μικρομεσαία ελληνική επιχειρηματικότητα. Όμως για να ανθήσουμε μέσα στην παγκόσμια οικονομία που κατακλύζει τον πλανήτη, πρέπει να επιβραβεύουμε εκείνες τις επιχειρήσεις που τολμούν να επιβιώσουν στην παγκόσμια αγορά. Εκείνες που θεωρούνται μεγάλες επιχειρήσεις στη χώρα μας φαντάζουν μικρές σε σύγκριση με τις ξένες πολυεθνικές. Στηρίζουμε επιχειρήσεις που κτίζουν ένα παγκόσμιο ελληνικό brand name. Την ίδια στιγμή, δε συμφωνούμε με την εκχώρηση της παραγωγικής ανασυγκρότησης μόνο σε μεγάλους ξένους κεφαλαιουχικούς κολοσσούς, οι οποίοι θα εκμεταλλεύονται τους πόρους μας. Ενδεικτικά, η ενίσχυση του μικρομεσαίου χώρου θέλουμε και θα επιδιώξουμε να περάσει μέσα από μια σταδιακή αλλά μεγάλη αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών. Η σωστά σχεδιασμένη μείωση φόρων θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανάπτυξη. Δε βάζουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία. Ο προϋπολογισμός θα ισοσκελίσει με έναν συνδυασμό ανάπτυξης και περικοπής κρατικών δαπανών, στα πλαίσια μιας ολιστικής και ριζικής αναδιάρθρωσης όλων των λειτουργιών του κράτους. Παράλληλα, είναι απαραίτητο, χωρίς βραδύτητα και σκόπιμες καθυστερήσεις, να προσελκύσουμε εκείνες τις άμεσες ξένες αλλά και ελληνικές ιδιωτικές επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας. Οι επενδύσεις σήμερα σκοντάφτουν στην ανοιχτή εχθρότητα και στον απηνή διωγμό που υφίστανται από την «ιδεολογική ηγεμονία» του λαϊκισμού και της δημαγωγίας. Κανένας περήφανος λαός δεν ζει με φιλανθρωπία. Ζει με όραμα και πρόγραμμα, «με λογισμό και μ’ όνειρο», προτάσσει μια σταθερή, θεσμική και αποτελεσματική νέα τάξη πραγμάτων στη χώρα.

9. Η λειτουργία της Δικαιοσύνης έχει καταλυτική σημασία για τη θεσμική και οικονομική ανόρθωση της χώρας, την εγγύηση του κράτους δικαίου και την προστασία των πολιτών. Μόνον ανεξάρτητοι λειτουργοί μιας πραγματικά και λειτουργικά ανεξάρτητης Δικαιοσύνης – με υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό – μπορούν να εγγυηθούν την ταχύτητα απονομής. Μόνο εκείνοι μπορούν να σπάσουν τον φαύλο κύκλο της διαφθοράς.

10. Πολιτισμός και Παιδεία αποτελούν τη μεγάλη σκηνή πάνω στην οποία μπορεί πραγματικά να λάμψει ξανά η Ελλάδα. Έχουμε ένα παγκόσμιο προνόμιο ανυπολόγιστης αξίας. «Να δίνεις στη ζωή αξία. Αυτή είναι η τέχνη του βίου». Ό,τι ευαγγελιζόταν πάντα, με οικουμενικό τρόπο, η αρχαία αλλά και η νεώτερη ελληνική σκέψη. Τα ίδια κάνουν κι όλοι οι σύγχρονοι Έλληνες που τολμούν, που πετυχαίνουν, που διακρίνονται, που ανοίγουν δρόμους. Εντός κι εκτός Ελλάδος. Βγαίνουμε μπροστά για να καταφέρουμε συλλογικά ως Ελληνισμός όπου γης, να ξαναδείξουμε στον υπόλοιπο κόσμο τη δημιουργική δύναμη του Ελληνικού πνεύματος αλλά και να στηρίξουμε τη δύναμη αυτή πάνω σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα που δίνει τα εφόδια στους νέους Έλληνες να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν σύμφωνα με τις δυνάμεις τους.

11. Η πρόσκληση είναι προσωπική. Είναι πρόσκληση σε κάθε Ελληνίδα, σε κάθε Έλληνα, που πονάει αυτόν τον τόπο και αγωνιά για το μέλλον του και των παιδιών του. Αν δεν αντιδράσουμε τώρα, τότε διακυβεύουμε το μέλλον. Μοιραίο να αγνοήσουμε το επείγον της εποχής. Το παλιό κατεστημένο θα συνεχίζει ένα θέατρο του παραλόγου για να μη χάσει την εξουσία, μια εξουσία που εμπέδωσε στις δεκαετίες της Μεταπολίτευσης. Όλες οι ελίτ της χώρας απέτυχαν στην αποστολή τους. Σας καλούμε να γίνουμε η φωνή της σιωπηλής πλειοψηφίας των Ελλήνων που αγωνίζεται καθημερινά για να κερδίσει το σήμερα και το αύριο. Ο κύκλος αυτός κλείνει με ερείπια. Ο νέος ανοίγει με δημιουργία και επιτυχία.

12. Η πρόσκληση αυτή αφορά και τους επώνυμους πολίτες από το χώρο της πολιτικής, της παραγωγής, της διανόησης, της τέχνης,της επιστήμης και της διοίκησης. Πέραν όσων έχουν ήδη συνδράμει στην προσπάθεια μας αυτή, καλούμε κάθε προσωπικότητα της χώρας αυτής να στηρίξει ενεργά τη δημιουργία της νέας αυτής προσπάθειας. Τους καλούμε να αναλάβουν και αυτοί ευθύνες και καθήκοντα για την ανασυγκρότηση της χώρας, στο πλαίσιο μιας συλλογικής προσπάθειας, τους καλούμε να εμπλουτίσουμε μαζί την κοινωνία με νέες ιδέες. Δεν θέλουμε σωτήρες. Θέλουμε πολίτες. Να ενισχύσουν την προσπάθεια με το κύρος τη γνώση και την εμπειρία τους. Να προστατεύσουν μαζί με όλους εμάς, που πήραμε την πρωτοβουλία δημιουργίας της Δημοκρατικής Ευθύνης, την αυθεντικότητά της από κάθε προσπάθεια νόθευσης, οικειοποίησης ή αμφισβήτησής της. Να μετατρέψουμε τις κακόφωνες διαφωνίες που ταλαιπωρούν ιστορικά την κοινωνία μας, σε μια εύρωστη και πολύχρωμη συμφωνία που θα ενώνει και θα φέρει γαλήνη στο έθνος μας».