Επίθεση Σταθάκη στη ΝΔ: "Η πολιτική σας για το Plan B είναι αδιέξοδη"
<p>Αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ αντιπολίτευσης και κυβέρνησης</p>
Επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, κατηγορώντας την ότι παράγει μια φαντασιακή έκδοση τoυ «PLAN Β», και τόνισε ότι η προσπάθειά της αυτή που ξεκίνησε από το περασμένο καλοκαίρι και απέτυχε, δείχνει το πολιτικό της αδιέξοδο.
Αφορμή για τις παρατηρήσεις του κ. Σταθάκη, αποτέλεσε η συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, της πρότασης νόμου που είχε καταθέσει το ΚΚΕ, και προβλέπει μέτρα ανακούφισης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
«Μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, είναι εμφανές ότι η ΝΔ έχει το σύνδρομο της αναδρομής του παρελθόντος. Παράγει μια φαντασιακή έκδοση τoυ «PLAN Β» από τα περασμένο καλοκαίρι. Απέτυχε όμως, και ένα χρόνο μετά τις εκλογές και το δημοψήφισμα αυτό φαντάζει παρελθοντολογικό», επεσήμανε ο κ. Σταθάκης, απαντώντας στις κατηγορίες του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νότη Μηταράκη, ο οποίος έκανε λόγο για «αναξιόπιστη κυβέρνηση που χρέωσε τη χώρα με 100 δις και την οδηγεί σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο».
«Επικαλείται η ΝΔ μια παράγραφο, μια φράση ενός κείμενου βιβλίου, υποστηρίζει ότι είμαστε το κόμμα της δραχμής ότι θέλουμε έξοδο από τα ευρώ. Σας δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν είμαστε. Και ρωτώ; Μπορεί να υπάρχει «σχέδιο Βήτα», και σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο να μην έχει ιδέα; Σε ποιο φαντασιακό γραφείο εξυφαινόταν εν αγνοία του κάτι, που όλοι να αγνοούν;», σημείωσε ο κ. Σταθάκης και κατέληξε:
«Με αυτά προσπαθείτε να κάνετε πολιτική, να προτείνετε Εξεταστική Επιτροπή. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική. Δεν θέσαμε ποτέ θέμα εξόδου από το ευρώ ως κόμμα. Η προσπάθεια επιστροφής σε μια φαντασιακή έκδοση δείχνει τάση αδιέξοδου της ΝΔ. Τα προβλήματα είναι μπροστά μας, η κριτική είναι θεμιτή αλλά ας επικεντρωθούμε σε αυτά».
Κατά τα άλλα, ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε μη ρεαλιστική την πρόταση νόμου του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες χρειάζονται ισορροπημένα μέτρα, με ισορροπημένες λύσεις. Σημείωσε παράλληλα, ότι η κυβέρνηση κάνει στοχευμένες πολιτικές για την ανακούφιση των χαμηλών και μικρομεσαίων κοινωνικών ομάδων.
«Διαφωνώ πλήρως με τον ορισμό λαϊκή οικογένεια όπως την ορίζει το ΚΚΕ. Δεν μπορεί ένα αριστερό κόμμα να ορίζει ως «λαϊκή οικογένεια», μια που έχει έως 50.000 ευρώ φορολογητέο εισόδημα. Τα κριτήρια πρέπει να είναι πιο σαφή. Και πρέπει οι μισθοσυντήρητες λαϊκές ομάδες να προστατευθούν και να υπάρξει και κρατική αρωγή», τόνισε και κατέληξε:
«Η πολιτική μας για την διαχείριση των κόκκινων δανείων αποτελεί τον υψηλότερο βαθμό προστασίας των χαμηλών εισοδημάτων από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Γίνεται υπό συνθήκες υπέρτατης προστασίας για την πρώτη κατοικία και για τις κοινωνικές ομάδες που το χρειάζονται».
Από την πλευρά του ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης υποστήριξε ότι με τις «ρυθμίσεις που έκανε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξε να διευκολύνει τις τράπεζες, για να αντιμετωπίσουν τις υπαρκτές και τις μελλοντικές επισφάλειες και τους κινδύνους που θα έχουν».
«Η πλειοψηφία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών θα συνεχίσουν να είναι όμηροι των τραπεζών και των όποιων ατέλειωτων εκβιασμών καθώς και των όποιων συνεπειών των νόμων που έχετε ψηφίσει για να τους διασφαλίζουν», ανέφερε κ. Κατσώτης.
Ταυτόχρονα, ο βουλευτής σημείωσε ότι την ίδια πρόταση νόμου είχε καταθέσει και το 2013 και τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση την είχε υπερψηφίσει.
Μεταξύ άλλων η πρόταση νόμου του ΚΚΕ προβλέπει:
- Διαγραφή του συνόλου των κάθε μορφής τόκων από κάθε είδους οφειλή, από κάθε μορφής δάνειο από τα πιστωτικά ιδρύματα.
- Διαγραφή από τις οφειλές των λαϊκών νοικοκυριών, ποσού που αντιστοιχεί στο 50% αυτών, εφόσον το ύψος των δανείων δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για στεγαστικά δάνεια, τις 30.000 ευρώ για καταναλωτικά δάνεια και τις 20.000 ευρώ για τις πιστωτικές κάρτες.
- Αναστολή της πληρωμής για όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση των οφειλών, εφόσον αυτές αφορούν ανέργους.
- Αυτοδίκαιη παύση από την έναρξη ισχύος της πρότασης νόμου, οποιασδήποτε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης ή άλλου αναγκαστικού μέτρου εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων.