Εκδήλωση – συζήτηση για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και ως εκ τούτου τη θέσπιση σχεδόν της απλής αναλογικής πραγματοποιήθηκε το βράδυ, με πρωτοβουλία της κίνησης Επόμενη Ελλάδα υπό τον Γιάννη Ραγκούση.
 
Ο πρώην υπουργός, στη παρέμβασή του υποστήριξε ότι η Ελλάδα μετά από 35 χρόνια μεταπολίτευσης οδηγήθηκε στην χρεοκοπία με εκλογικά συστήματα ενισχυμένης αναλογικής και μπόνους, κι όχι με απλή αναλογική.
 
Πρόσθεσε ότι "τα εκλογικά μπόνους είναι η μήτρα του κρατισμού στην πολιτική. Η λογική των εκλογικών μπόνους είναι να παρεμβαίνει το κράτος και να δίνει στα κόμματα αυτό που η κοινωνία αρνήθηκε να τους δώσει. Ο κρατισμός των μπόνους οδηγεί τα κόμματα στο ψέμα και στο λαϊκισμό". 
 
Ασκησε αυστηρή στη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη υπογραμμίζοντας πως η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με την "ξαφνική απόφαση της", χωρίς καμία εξήγηση "πέταξε στο καλάθι των αχρήστων κομματικές και υπογεγραμμένες αποφάσεις" και μαζί με τον κ. Θεοδωράκη "χαρίζουν στη Νέα Δημοκρατία δεκάδες βουλευτικές έδρες, χιλιάδες ψηφοφόρους κι εκλογικά ποσοστά, καθώς και στον ΣυΡιζΑ επίσης χιλιάδες ψηφοφόρους κι εκλογικά ποσοστά". 
 
"Την ώρα μάλιστα που εμφανίζονται να πασχίζουν για την επιβίωση του πολιτικού τους χώρου, διατηρούν στη ζωή τα εκλογικά μπόνους τα οποία την ημέρα των εκλογών θα αναγκάσουν άλλους ψηφοφόρους να ψηφίζουν ΝΔ για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ, και άλλους να ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ για να μην έρθει η ΝΔ" σημείωσε ο Γ Ραγκούσης. Από την άλλη ωστόσο, διαφώνησε με τη λογική να θεσπισθεί η απλή αναλογική με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής.
 
Ο γνωστός εκλογολόγος και καθηγητής Ηλίας Νικολακόπουλος, σχολίασε λέγοντας πως τα θέματα "σταυρός ή λίστα" και "κατάτμηση των περιφερειών" που είναι απαραίτητο να τύχουν επεξεργασίας, δεν αντιμετωπίζονται από τη πρόταση της κυβέρνησης.
 
Ανέφερε ότι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού για κάποιο μικρότερο μπόνους δεν είναι βάσιμες, και αποτελούν δικαιολογία για τη καταψήφιση της κυβερνητικής πρότασης. "Η καθιέρωση του μπόνους μετά το 2012 αποτέλεσε στρέβλωση", είπε. Σημείωσε ότι η κυβερνητική πρόταση δεν συνιστά πλήρη εκλογική μεταρρύθμιση αλλά μια σημαντική αρχή, κι αντέκρουσε την επιχειρηματολογία περί ακυβερνησίας, με τη θέσπιση της απλής αναλογικής, λέγοντας ότι δεν προκύπτει από πουθενά, καθώς τα δεδομένα που θα δημιουργούνται θα οδηγούν σε κεντροδεξιές και κεντροαριστερές συνεργασίες.
 
Ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος, ανέφερε ότι οι συνεργασίες είναι επιβεβλημένες, και πως υπάρχει πλειοψηφική άποψη για την κατάργηση του μπόνους αλλά όπως είπε, φαντάζει δύσκολο, και για μια ακόμη φορά τα πράγματα οδηγούνται σε ναυάγιο. "Υπάρχει ζήτημα πολιτικής ευθύνης απ’ όλα τα κόμματα", είπε και πρόσθεσε ότι στη κυβερνητική πρόταση υπάρχει υστεροβουλία.

"Το πρωτεύον είναι να βγει η χώρα από τη κρίση κι όχι η τιμωρία του ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτό χρειάζονται να επιβληθούν συνεργασίες" ανέφερε.

Στη παρέμβαση του ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής γιατί με τα τεράστια προβλήματα της κρίσης κανένα κόμμα δεν μπορεί μόνο του. "Πρέπει να μειωθεί ο διχαστικός κομματικός λόγος και γιατί υπάρχει η ανάγκη να περάσουμε σ’ άλλο πολιτικό επίπεδο".
 
"Η απαίτηση για απλή αναλογική δεν εμποδίζεται από το Σύνταγμα", τόνισε.
 
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την παρέμβαση του πρώην βουλευτή και μέλους της Κ,Ε της ΔΗΜΑΡ, Θωμά Ψύρρα, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής κι αντέκρουσε τα επιχειρήματα περί ακυβερνησίας, λέγοντας ότι και σε μονοκομματικές κυβερνήσεις συνέβησαν φαινόμενα ακυβερνησίας.
 
Ο κ. Ψύρρας σημείωσε ότι όλα τα κόμματα έχουν υστεροβουλία "κομματικού συμφέροντος" όταν προτείνουν αλλαγή του εκλογικού νόμου. Διαφώνησε επίσης με τη ψήφο στα 17 και με την αποφυγή της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών.