«Η απλή αναλογική είναι το μόνο εκλογικό σύστημα που καθρεφτίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη λαϊκή θέληση και αντιπροσώπευση» και που «ανταποκρίνεται πραγματικά στην παρούσα πολιτική κατάσταση», τονίζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Η εποχή".
 
Σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν έχει κανένα απολύτως πολιτικό πρόβλημα, αυτό που πίστευε πάντοτε, αυτό και πράττει» και ότι, αντίθετα, «πρόβλημα έχουν όσοι μόλις πριν από λίγο καιρό παρουσίαζαν προτάσεις σχεδόν πανομοιότυπες με το σημερινό νομοσχέδιο, και τώρα δεν τις ψηφίζουν προφασιζόμενοι διάφορες σαθρές δικαιολογίες». Υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ «φαίνεται ότι επέλεξε για άλλη μια φορά να γίνει παρακολούθημα της ΝΔ». Χαρακτηρίζει αναμενόμενη την καταψήφιση εκ μέρους της ΝΔ και υπογραμμίζει πως «το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι χαρίζουν, εκ των πραγμάτων, 50 έδρες στο πρώτο κόμμα», διότι «πιστεύουν ότι στις επόμενες εκλογές θα βγει πρώτη η ΝΔ», για να προσθέσει ότι «εκείνοι που επιζητούν να σκάψουν τον λάκκο των άλλων, μπορεί να πέσουν οι ίδιοι μέσα. Και θα πέσουν».
 
Σχετικά με την έναρξη της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, η κ. Σβίγκου επισημαίνει ότι θα πρόκειται για συζήτηση που θα διαρκέσει πολύ και δεν θα είναι ερήμην της κοινωνίας. Αναφέρει ότι κατά τη γνώμη της η συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να είναι προσανατολισμένη σε ζητήματα που έχει θέσει η Αριστερά εδώ και χρόνια, όπως η κατάργηση του άρθρου περί ευθύνης υπουργών, η σχέση κράτους και εκκλησίας, η θεσμοθέτηση λαϊκών δημοψηφισμάτων για κρίσιμης σημασίας ζητήματα, η κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα των κοινωνικών αγαθών. «Δεν πρέπει να εμμένουμε τόσο στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, όσο στις αρμοδιότητες που θα έχει», προσθέτει, τονίζοντας ότι «το κρίσιμο στοιχείο, αυτό που προσιδιάζει στην παράδοσή της ανανεωτικής Αριστεράς, είναι η εμβάθυνση της δημοκρατίας, κάτι που περνά μέσα από την ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου του Κοινοβουλίου και από την ενίσχυση του λαϊκού παράγοντα στον τρόπο λήψης των αποφάσεων, κι όχι ένα πολιτειακό σύστημα, όπου ο μονοπρόσωπος θεσμός του ΠτΔ θα συγκεντρώνει υπέρμετρες εξουσίες». «Για όλα αυτά, ο διάλογος, τόσο στην κοινωνία, όσο και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, στα αρμόδια όργανα και στο επικείμενο συνέδριο, τώρα εγκαινιάζεται», αναφέρει.
 
Για τις εξελίξεις στην Τουρκία, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «σε αυτό το ρευστό και αβέβαιο σκηνικό, όπου κανείς δεν γνωρίζει εκ των προτέρων πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εμμείνει στην τήρηση και την προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων στην Τουρκία». «Η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση», τονίζει, «διότι, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι εκτός από τους διεθνείς συσχετισμούς, πέρα και πάνω από αυτούς, υπάρχουν και οι άνθρωποι, μια ολόκληρη κοινωνία η οποία δοκιμάζεται».
 
Ως προς τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, επισημαίνει ότι η απόφαση για την έκδοση στην Τουρκία βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής δικαιοσύνης, η οποία θα κρίνει με βάση τις διεθνείς συμβάσεις και το εσωτερικό δίκαιο. «Θα πρέπει, λοιπόν, να τηρηθούν όσα επιτάσσουν το Διεθνές Δίκαιο και οι συγκεκριμένες διεθνείς Συμβάσεις», αναφέρει και προσθέτει ότι «το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη και η απαγόρευση των βασανιστηρίων είναι θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, και θα πρέπει να τηρούνται από όλους και σε κάθε περίπτωση». «Το αν και κατά πόσον αυτά είναι σεβαστά από την Τουρκία, αυτήν την εποχή, δεν μπορεί παρά να συνεκτιμηθεί από την ελληνική δικαιοσύνη», αναφέρει.
 
Η κ. Σβίγκου τονίζει ότι «ανάπτυξη, καθημερινότητα των πολιτών και αριστερές τομές είναι ζητήματα που αλληλοδιαπλέκονται» και σημειώνει ότι «μια ανάπτυξη που διευρύνει την παραγωγική βάση, δημιουργεί μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας, με αξιοπρεπείς μισθούς, που αποτρέπει την μετανάστευση των νέων ανθρώπων, δεν μπορεί παρά να έχει αριστερό πρόσημο». Ως προς το έργο που έχει επιτελέσει η κυβέρνηση στον τομέα της καθημερινότητας, παραπέμπει μεταξύ άλλων στην πρόσβαση για όλους τους πολίτες στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στα όσα έχουν γίνει και θα γίνουν στο πεδίο της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στις μεγάλες τομές στον χώρο της παιδείας, οι οποίες θα υλοποιηθούν σύντομα, στα όσα έχουν γίνει στον χώρο των δικαιωμάτων: «Οι μεγάλες αλλαγές στο σωφρονιστικό σύστημα, η ιθαγένεια για τα παιδιά των μεταναστών, το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, τι άλλο είναι παρά αριστερές τομές;», επισημαίνει.
 
Στο ερώτημα για το ποια είναι τα επίδικα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και το πώς θα επανενεργοποιηθεί το κόμμα και θα ανακτήσει σχέσεις με το κίνημα, η κ. Σβίγκου αναφέρει ότι τα βασικά επίδικα είναι: στρατηγική για την Ευρώπη και την αλλαγή των συσχετισμών, αριστερό πρόγραμμα μέσα στις ασφυκτικές συνθήκες της επιτροπείας, σχέση κόμματος-κυβέρνησης. «Δεν θα συμφωνούσα ότι το κόμμα είναι απενεργοποιημένο, θα έλεγα όμως ότι έχασε τον ρόλο του, έγινε σε πολλές περιπτώσεις παρακολούθημα της κυβέρνησης, υπήρξε όμως και αδύναμο να εκπονήσει μια δική του στρατηγική στους μαζικούς χώρους. Επίσης δεν καταφέραμε συλλογικά να υλοποιήσουμε αυτό που προκρίνουμε σε κάθε συνέδριο ως διακύβευμα, το περίφημο "κόμμα των μελών"», προσθέτει.
 
Τέλος, όσον αφορά στα κινήματα, αναφέρει ότι ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενεργό κομμάτι τους, στο προσφυγικό, στην αλληλεγγύη, στα κινήματα πόλης, και πως «αυτό που πρέπει να συζητήσουμε, όμως, όχι μόνο μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά συνολικά μέσα στην Αριστερά, είναι η υποχώρηση των κινημάτων». «Μια κυβέρνηση της Αριστεράς αναπνέει μέσα από τα κινήματα και τα έχει ανάγκη», σημειώνει.