Την αποκάλυψη της εφημερίδας "Παραπολιτικά" από τις 9 Ιουλίου, για τον "μυστικό δείπνο" στο σπίτι του πρώην υπουργού Βασίλη Κοντογιαννόπουλου, με τη συμμετοχή του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη,των πρώην υπουργών Θεόδωρου Πάγκαλου, Άννας Διαμαντοπούλου, Τάσου Γιαννίτση, Γιώργου Φλωρίδη και Μιχάλη Χρυσοχοίδη και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, επιβεβαιώνουν με σημερινό τους ρεπορτάζ τα ΝΕΑ.

Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ του Γιώργου Κατσίγιαννη από την εφημερίδα Παραπολιτικά

Το μυστικό δείπνο στο σπίτι του Κοντογιαννόπουλου και η προτροπή του Κ. Σημίτη: Στουρνάρας για αρχηγός

του Γιώργου Κατσίγιαννη - Εφημερίδα Παραπολιτικά

Την ώρα που οι ηγεσίες των κομμάτων της Κεντροαριστεράς αναλίσκονται σε παιχνίδια τακτικής επί του σχεδίου ενοποίησης του χώρου, στο παρασκήνιο ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κινεί τα νήματα σε άλλες κατευθύνσεις. Θεωρώντας ότι αυτό που χρειάζεται στην παρούσα συγκυρία -και δεν μπορεί να επιτευχθεί με διαδικασίες τεχνητής συγκόλλησης- είναι ένα άλλο κόμμα, με εκσυγχρονιστική και μεταρρυθμιστική ταυτότητα, που θα έχει τα χαρακτηριστικά της αμφίπλευρης διεύρυνσης και σε ανώτατο επίπεδο θα εκφράζεται από νέα πρόσωπα.

Στη γραμμή του Κ. Σημίτη βρίσκονται και πολλοί πρώην κορυφαίοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, που αποστασιοποιούνταν σταδιακά από τη Χαριλάου Τρικούπη τα τελευταία πέντε χρόνια και σήμερα ανήκουν στον κύκλο των προνομιακών του συνομιλητών, για να σχεδιάσουν από κοινού τις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Μεταξύ αυτών οι Θεόδωρος Πάγκαλος, Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, Αννα Διαμαντοπούλου, Αλέκος Παπαδόπουλος κ.ά. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προ ημερών στην οικία του πρώην υπουργού Β. Κοντογιαννόπουλου πραγματοποιήθηκε μυστικό δείπνο, με μενού τις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς, και έγινε διεξοδική συζήτηση για το πρόσωπο που θα μπορούσε να ηγηθεί του νέου πολιτικού σχηματισμού. Ανάμεσα στους συνδαιτυμόνες ήταν ο Κ. Σημίτης, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, η πρώην υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου και ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, Γ. Στουρνάρας, ο οποίος δέχεται πιέσεις προκειμένου να αναλάβει μια τέτοια ευθύνη και να τεθεί επικεφαλής της κυοφορούμενης πολιτικής πρωτοβουλίας. Λίγα 24ωρα νωρίτερα, του είχε τηλεφωνήσει και ο Κ. Σημίτης και σύμφωνα με τις πληροφορίες του είπε «Πρέπει να βγεις εσύ μπροστά».

Κατά τη διάρκεια του δείπνου στην οικία του κ. Κοντογιαννόπουλου, που είχε τα ίδια κρίσιμα χαρακτηριστικά με το περίφημο δείπνο των τεσσάρων στην οικία της Βάσως Παπανδρέου το 1995, όταν είχε αποφασιστεί η στήριξη στο πρόσωπο του Κ. Σημίτη για να διαδεχθεί τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο Γ. Στουρνάρας έδειξε απρόθυμος να αναλάβει αυτή τη στιγμή πρωταγωνιστικό ρόλο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν τον προβληματίζει η τύχη της Κεντροαριστεράς. Στη συζήτηση που έγινε στη συνέχεια επί των ονομάτων κυριάρχησαν οι περιπτώσεις ακόμη δύο σημαντικών προσωπικοτήτων του δημόσιου βίου: του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, και του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και κατά καιρούς υπηρεσιακού υπουργού, Νίκου Αλιβιζάτου.

Ασφαλώς δεν ήταν η πρώτη φορά που στον περίγυρο του πρώην πρωθυπουργού έγινε συζήτηση επί των συγκεκριμένων προσώπων, καθώς τα ονόματά τους ενεπλάκησαν στις παρασκηνιακές διεργασίες έπειτα από την άρνηση του Κ. Σημίτη να αναλάβει κεντρικό ρόλο, έστω και για μια μεταβατική περίοδο. «Εγώ είμαι παππούς τώρα», φέρεται να ήταν η απάντηση που τους είχε δώσει, διευκρινίζοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει ο πρωταγωνιστικός ρόλος, αλλά ο χώρος της Κεντροαριστεράς, που την περίοδο της πρωθυπουργίας του κυριάρχησε στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Μάλιστα, αρνήθηκε και την πρόταση που του έγινε να αναλάβει επικεφαλής ενός νέου σχήματος με μια ομάδα φρέσκων προσώπων από τα υφιστάμενα κόμματα της Κεντροαριστεράς, δηλαδή ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΔΗΜ.ΑΡ., και κινήσεις πολιτών, ώστε με τον τρόπο αυτό να υποχρεωθούν σε οπισθοχώρηση οι ηγέτες των συγκεκριμένων κομμάτων.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός αρνήθηκε να κινηθεί μονομερώς ρισκάροντας να αποδεχθεί τον ηγετικό ρόλο σε ένα τέτοιο εγχείρημα, επειδή δεν είχε την απόλυτη διαβεβαίωση ότι τόσο η Φώφη Γεννηματά όσο και ο Σταύρος Θεοδωράκης θα έκαναν πίσω. Δηλαδή, περίμενε να συμφωνήσουν από κοινού στο πρόσωπό του και εν συνεχεία να συνομολογήσουν ότι προχωρούν στη «διάλυση» των κομμάτων τους και συμμετέχουν με όλες τους τις δυνάμεις στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα. 

Ονειρεύεται να γίνει Παπαδήμος

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που εμφανίζονται να απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του Κώστα Σημίτη, ο Γιώργος Καμίνης εμφανίστηκε εξαρχής διστακτικός, αντιλαμβανόμενος προφανώς ότι κρύβει πολλές παγίδες ο συγκεκριμένος χώρος, καθώς το «αρχηγιλίκι» το έχουν και αυτοί που δεν γνωρίζουν μέχρι πού φτάνει ο ίσκιος τους. Στην περίπτωση του Γιάννη Στουρνάρα, που παρέστη στο δείπνο στην οικία του Βασίλη Κοντογιαννόπουλου, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά.

Ο νυν κεντρικός τραπεζίτης, αν και διαψεύδει ότι τον ενδιαφέρει η εμπλοκή στις πολιτικές εξελίξεις από ηγετική θέση, δεν θα ήθελε να διακινδυνεύσει την έκθεσή του στα κοινά σε μια περιορισμένης κλίμακας κοινωνική βάση, όπως είναι σήμερα ο κατακερματισμένος χώρος της Κεντροαριστεράς. Αντίθετα, θα τον γοήτευε περισσότερο να έχει την τύχη του Λουκά Παπαδήμου, σε ένα σχήμα με οικουμενική και υπερκομματική διάσταση. Δεν είναι τυχαίο ότι τον τελευταίο ενάμιση μήνα έχει επιλέξει να παρέμβει μέσα από την εφημερίδα «Αυγή» δύο φορές.

Μάλιστα, τη μία για να διαψεύσει ότι σκοπεύει να ανταποκριθεί θετικά στο να είναι υποψήφιος αρχηγός σε ένα νέο κεντροαριστερό κόμμα. Ωστόσο, όσοι συνομιλούν μαζί του αντιλαμβάνονται πως δεν κρύβει τις πολιτικές του φιλοδοξίες και γι’ αυτό ζυγίζει προσεκτικά όλες τις συμφέρουσες εκδοχές που μπορεί να τον αναδείξουν σε σημείο αναφοράς των εξελίξεων, είτε σε κυβερνητικό επίπεδο είτε σε κομματικό. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι τον τελευταίο καιρό έχει αναπτύξει ένα ισχυρό δίκτυο με κορυφαίους παράγοντες από τον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, καθώς επίσης με στελέχη εταιρειών δημοσκοπήσεων.

Προ ημερών στο γραφείο του έφτασε δημοσκόπηση που μετρούσε τη δημοφιλία του. Τα στοιχεία δεν ήταν τόσο ικανοποιητικά, αλλά, όπως εξήγησε ο ίδιος, «άλλο πράγμα είναι η απάντηση σε ένα θεωρητικό ερώτημα και άλλη η δυναμική που μπορεί να δημιουργηθεί στην πραγματικότητα».

Επάνω στο σενάριο του Κ. Σημίτη επιχειρεί να χτίσει το πολιτικό του προφίλ και να επωφεληθεί της συγκυρίας και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος την Πέμπτη ανακοίνωσε την ίδρυση νέας πολιτικής κίνησης. Μαζί του είναι και ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στον Γ. Στουρνάρα και τον Χ. Θεοχάρη έχει αναπτυχθεί ένας υπόγειος ανταγωνισμός, γιατί ο μεν πρώτος βιάζεται λιγότερο από τον δεύτερο και κανείς δεν ξέρει ποιος θα βγει στο τέλος κερδισμένος. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα θα το διαπιστώσουμε λίαν συντόμως.

Διαβάστε επίσης: Βασίλης Κοντογιαννόπουλος: "Τι προτείναμε στον Στουρνάρα για τη δημιουργία νέου κόμματος"