Από την Κέλλυ Φαναριώτη

Φθαρμένες στολές με λιωμένο αντιπυρικό υλικό από την πάροδο του χρόνου αλλά και απαρχαιωμένα οχήματα που μετρούν ακόμη και σαράντα χρόνια- κάτι που είναι ενάντια  στις διεθνείς προδιαγραφές για την ηλικία εκείνων που θα έχουν τη δυνατότητα να επιχειρούν- είναι μόνο κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έλληνες πυροσβέστες και μάλιστα, εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου.

Αν στα παραπάνω προσθέσει κανείς και το γεγονός πως αρκετοί εργαζόμενοι αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για τα μέσα ατομικής προστασίας  τους– φόρμα, άρβυλα, ειδικό κράνος, γάντια, μάσκα- το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 1.500 ευρώ, καταλαβαίνει πως το φύσει επικίνδυνο αυτό επάγγελμα, γίνεται ακόμη δυσκολότερο.

Μάλιστα, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις που κάνουν οι εθελοντές πυροσβέστες, η Πολιτεία επιλέγει να δείχνει το χειρότερό της πρόσωπο. Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως και τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, το ενδιαφέρον περιορίζεται κυριολεκτικά στο ελάχιστο και σίγουρα δεν αρκεί για ν’ αντιμετωπιστούν τα πολλά και σοβαρά προβλήματα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στα parapolitika.gr o κ. Δημήτρης Σταθόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος,  οι στολές των υπαλλήλων έχουν να αλλαχθούν εδώ και  εννιά χρόνια αντί για τρία που προβλέπεται ενώ ένας μεγάλος αριθμός υπαλλήλων περιμένει να βγουν οι παλιότεροι στη σύνταξη  προκειμένου να προμηθευτεί στολές.

«Η έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας είναι το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή την περίοδο. Οι στολές των πυροσβεστών έχουν να αλλαχθούν από το 2007, γεγονός που τις καθιστά σχεδόν άχρηστες μιας κι από τη χρήση έχει λιώσει το αντιπυρικό υλικό κι αυτό με τη σειρά του τις κάνει επικίνδυνες. Πολλά παιδιά παίρνουν εκείνες των συνταξιούχων αλλά και αυτό δεν είναι λύση, παίρνουν δηλαδή χρησιμοποιημένες και χαλασμένες φόρμες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι ειδικές αυτές στολές που είναι κατασκευασμένες ώστε να αντέχουν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όπως για παράδειγμα σε περίπτωση πυρκαγιάς, γίνονται μη συμβατές όσο περνούν τα χρόνια με αποτέλεσμα η δουλειά των υπαλλήλων να γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη. Όπως μας λέει ο κ. Σταθόπουλος, ένας πυροσβέστης που φορά φόρμα ενός έτους, αντέχει να σταθεί 30 μέτρα από τη φωτιά προσπαθώντας να τη σβήσει εν αντιθέσει με κάποιον που είναι ντυμένος με μια στολή εννέα χρόνων. «Εκτός από το γεγονός πως δεν μπορεί να πλησιάζει και πολύ κοντά γιατί θα νιώσει το κάψιμο μιας και η στολή είναι φθαρμένη, υπάρχει και ο κίνδυνος να αρπάξει φωτιά», εξηγεί.

Εθελοντές πυροσβέστες

Ανάλογα προβλήματα καλούνται να αντιμετωπίσουν και οι εθελοντές πυροσβέστες  που έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση από τους Αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος. Πρόκειται περίπου για 2.000 άνδρες που φορούν την ίδια στολή με τους επαγγελματίες και καλύπτουν τα κενά του σώματος ανά την επικράτεια. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος κ. Μάκης Τσιουγκρής εκφράζει την πικρία του για την αναλγησία του κράτους απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο στόλος από το αρχή σχεδόν της ίδρυσής του.

«Είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που ο εθελοντής πυροσβέστης είναι τόσο αδιάφορος στο κράτος. Αν κάποιος μπορεί, βάζει χρήματα από την τσέπη του κι αγοράζει καινούρια στολή, αν δε μπορεί μένει με την ίδια. Για το πρόβλημα αυτό έχουμε ενημερώσει μέχρι και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά κανείς δεν ασχολείται», υπογραμμίζει με παράπονο.

Οι επανειλημμένες επιστολές προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη δεν στάθηκαν όπως φαίνεται αρκετές ώστε να δεχθεί να τους συναντήσει, κάτι που όπως μας λέει ο κ. Τσιουγκρής, συμβαίνει πρώτη φορά. «Είναι ο μόνος υπουργός που δεν μπαίνει καν στον κόπο να μας απαντήσει. Δε ζητάμε μονιμότητα στην Πυροσβεστική, θέλουμε να του πούμε πολύ συγκεκριμένα πράγματα για τις ελλείψεις μας. Είμαστε εθελοντές όλο το χρόνο, αγαπάμε πολύ αυτό που κάνουμε και το κάνουμε εντελώς δωρεάν αλλά αυτή η αδιαφορία μας βάζει σε δεύτερες σκέψεις», συμπληρώνει.

Οχήματα

Εκτός όμως από την κατάλληλη προστατευτική ενδυμασία, σημαντικά είναι τα προβλήματα και στα οχήματα της Πυροσβεστικής, πολλά από τα οποία μετρούν μερικές δεκάδες χρόνια με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να παραμονεύει ανά πάσα ώρα και στιγμή. «Έχουμε αυτοκίνητα, 15, 20, 35 και 40 ετών. Όσο πιο παλιά είναι, τόσο περισσότερα προβλήματα παρουσιάζουν, ειδικά στα λάστιχα. Δε φαντάζεστε τι προσπάθεια γίνεται για να μπορούν αυτά τα οχήματα να βγαίνουν σε υπηρεσία», τονίζει ο πρόεδρος της Π.Ε.Ε.Π.Σ .

Χωρίς Πυροσβεστική αρκετές περιοχές της Ελλάδας

Εκείνο που ίσως οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν είναι πως σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας δεν υπάρχουν πυροσβεστικά σώματα και τον ρόλο αυτό αναλαμβάνουν εθελοντές της υπηρεσίας.  Νησιά όπως η Κέα, η Κάλυμνος αλλά και περιοχές στη Θεσπρωτία και την Κρήτη καλύπτουν τις ανάγκες τους αποκλειστικά με τα ειδικά κλιμάκια των εθελοντών, από ανθρώπους δηλαδή που τρέχουν όταν παραστεί ανάγκη χωρίς να αμείβονται γι’αυτό που κάνουν. Ο κ. Τσιουγκρής έχοντας ζήσει κάποια χρόνια στον Καναδά διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τη στάση του κράτους απέναντι στους συγκεκριμένους ανθρώπους. «Ο θεσμός αυτός είναι πολύ ψηλά εκεί και θεωρείται τιμή για κάποιον να είναι εθελοντής πυροσβέστης διότι αναγνωρίζεται η προσφορά του προς τους συμπολίτες του. Στην Αμερική το 75% των πυροσβεστών, είναι εθελοντές. Δεν είναι όμως κάτι που συμβαίνει μόνο εκεί μιας και στις χώρες της Ευρώπης δίνεται ολοκαίνουριος εξοπλισμός στον καθένα από τη στιγμή που θα ξεκινήσει να υπηρετεί στο Σώμα », αναφέρει.

Εκείνο που ο ίδιος ζητά από την Πολιτεία, είναι να στηρίξει το θεσμό και την προσπάθεια που καταβάλουν με αυτοθυσία και οι  2.000 έλληνες εθελοντές και μάλιστα σε μια τόσο δύσκολη περίοδο όπως η σημερινή. «Χρειαζόμαστε βοήθεια για την ίδρυση κι άλλων εθελοντικών κλιμακίων καθώς σε αρκετές ακόμη περιοχές της χώρας δεν υπάρχει υπηρεσία», λέει. Η Πάτμος, η Λέρος, η Σύμη για παράδειγμα αλλά και περιοχές στον ορεινό όγκο της χώρας δεν διαθέτουν πυροσβεστική υπηρεσία και οι εθελοντές  είναι πρόθυμοι να αναλάβουν την προστασία των κατοίκων όταν αυτό χρειαστεί. «Πρόκειται για περιοχές που δεν εμφανίζουν συχνά περιστατικά αλλά όταν συμβαίνει κάτι, όπως για παράδειγμα μια πυρκαγιά, μαζεύονται όλοι οι κάτοικοι και χρησιμοποιούν μέσα πυρόσβεσης της δεκαετίας του 60 στην προσπάθειά τους να δώσουν λύση. Δε γίνεται να συμβαίνουν αυτά σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, όπως θέλουμε να δηλώνουμε», καταλήγει.