Αλλαγή στάσης από Τσίπρα για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς
<p>Τι ζήτησε από τους υπουργούς και τους … ειδήμονες </p> <p> </p>
Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου
Ως άπιστος Θωμάς υποδέχτηκε, αρχικά, τις αναρτήσεις του parapolitika.gr και τα δημοσιεύματα της εφημερίδας «Παραπολιτικά» ο πρωθυπουργός για τους 8 τούρκους στρατιωτικούς που δραπέτευσαν το βράδυ του πραξικοπήματος , την 15η προς 16η Ιουλίου, στην Ελλάδα με ελικόπτερο. Κι ενώ ο Ερντογάν έλεγε ότι ο Αλ. Τσίπρας του υποσχέθηκε πως «θα τους στείλει πίσω σε 15-20 μέρες», το ρεπορτάζ επέμενε πως κάτι τέτοιο ήταν αδύνατον καθώς της έκδοσης προηγείται η εξέταση των αιτήσεων ασύλου που πιθανόν να υπέβαλαν. Όπερ και εγένετο.
Οι 8 στρατιωτικοί απηλλάγησαν στο δικαστήριο της Αλεξανδρούπολης το οποίο αναγνώρισε ότι διέτρεχαν κίνδυνο ζωής ενώ στην εξέλιξη των ημερών υπέβαλαν αιτήσεις οι οποίες - σε πρώτο βαθμό – θα συζητηθούν μετά τις 19 Αυγούστου και σε δεύτερο, όταν συσταθούν τα υπηρεσιακά όργανα τα οποία παραμένουν αδιαμόρφωτα. Και τούτο εξαιτίας των αλλαγών που έγιναν στη σύνθεση τους καθώς ο αρχικός νόμος Μουζάλα τον Απρίλιο του 2016, αναθεωρήθηκε ως προς τη σύσταση των δευτεροβάθμιων επιτροπών , με τροπολογία η οποία εισήχθη στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο τον Ιούνιο!
Οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί και η μυστική μονάδα της ΕΥΠ με τον κωδικό "4351"
Κάποια στιγμή, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας , κι ενώ οι αποκαλύψεις των «Π» επιβεβαιώνονταν ο πρωθυπουργός ζήτησε εξηγήσεις από τους στενούς του συνεργάτες και τους αρμόδιους υπουργούς οι οποίοι φυσικά δεν μπορούσαν να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της σκληρής γραμμής που είχε ακολουθήσει, παρότι ήταν οι εισηγητές αυτής. Τότε, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από τους εμπλεκόμενους να μην …εμπλακούν άλλο και να αφήσουν τα πράγματα να εξελιχθούν κατά τα οριζόμενα από τον νόμο και τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το γεγονός ότι είχε το σθένος να αναθεωρήσει την αρχική του κρίση, τον έσωσε από τα πολύ χειρότερα.
Και τούτο διότι χθες η Σουηδία αποφάσισε να μην εκδώσει στην Τουρκία 11 άτομα που θεωρείται ότι συνδέονται με το πραξικόπημα (σς είχαν υποβάλει αίτημα ασύλου στις 18 Ιουλίου) , δημιουργώντας διεθνές προηγούμενο. Στο σκεπτικό της απόφασης της Σουηδικής υπηρεσίας μετανάστευσης αναφέρεται ότι αιτούντες άσυλο με «αξιόπιστες αντιπολιτευτικές δραστηριότητες» περιλαμβάνονται στις λεγόμενες «ομάδες κινδύνου». Αν λοιπόν η Αθήνα επέμενε στην fast track έκδοση των 8 τότε θα βρίσκονταν αντιμέτωπη με την ευρωπαϊκή κοινότητα, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και φυσικά θα σύρονταν στα διεθνή δικαστήρια από όπου θα εξέρχονταν ταπεινωμένη.