Φιάσκο με ύποπτη τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - Ξέπλυμα μεγαλοφειλετών κατήγγειλε η αντιπολίτευση
<p>Την απέσυρε άρον άρον ο Σκουρλέτης μετά τις αντιδράσεις</p>
Σε ένα ακόμα φιάσκο υποχρεώθηκε η κυβέρνηση καθώς αναγκάστηκε να αποσύρει τροπολογία που προκάλεσε τεράστια ένταση το μεσημέρι της Πέμπτης στη Βουλή η οποία νωρίτερα έγινε δεκτή από την κυβέρνηση και εντάχθηκε σε κατεπείγον νομοσχέδιο λίγη μόνο ώρα πριν από την ψήφιση του και σύμφωνα με την αντιπολίτευση ήταν σκανδαλώδης καθώς "ξεπλένει παραβάσεις τελωνειακού χαρακτήρα".
Η τροπολογία , η οποία κατατέθηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλο Μηταφίδη και Κωνσταντίνο Μορφίδη και δεν έχει έκθεση του Λογιστηρίου προβλέπει διπλασιασμό των δόσεων για την ρύθμιση οφειλών παραβάσεων του τελωνειακού κώδικα και συγκεκριμένα «Βεβαιωμένες οφειλές στα τελωνεία που προέρχονται από δηλώσεις προϊόντων που υπάγονται σε Ε.Φ.Κ., οι οποίες υποβλήθηκαν από 1.6.2015 έως 31.8.2015, δύνανται, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, να ρυθμίζονται από 2 έως και σε 48 δόσεις» με τους βουλευτές που την κατέθεσαν να επικαλούνται προβλήματα που δημιούργησαν τα capital controls.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μηταφίδης υποστήριξε ότι «Η τροπολογία έχει επείγοντα χαρακτήρα για να εισπράξει το Δημόσιο οφειλές που έχουν βεβαιωθεί στις τελωνιακές αρχές. Οι οφειλές προέρχονται από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Δεν μπορούσαν να τις καταβάλλουν οι επιχειρήσεις λόγω τραπεζικής αργίας. Με την ρύθμιση λύνεται αυτό το ζήτημα».
Η αρχική αποδοχή της τροπολογίας προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της αντιπολίτευσης με τον Γιάννη Μανιάτη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να απειλούν ακόμα και με αποχώρηση . "ΝΤΟΡΑ: Είναι πασιφανές ότι είναι τροπολογία Αλεξιάδη. Δεν τόλμησε να την φέρει με κανονική διαδικασία ο Υπουργός. Σε ένα ήδη βεβαρημένο κλίμα όπου ερχόμαστε να ψηφίσουμε καλή τη πίστη ένα νομοσχέδιο που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει επείγον, η ίδια η κυβέρνηση κάνει δεκτή τροπολογία επιτρέποντας να καταβληθεί μόνο το 3% της αρχικής οφειλής. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η ρύθμιση δεν είναι αθώα. Η Βουλή δεν είναι πλυντήριο ανομιών. Δεν είμαστε διατεθειμμένοι να συμβάλλουμε σε τέτοιες πρακτικές. Να μας φέρει τα ονόματα των εταιρειών και να μας εξηγήσει γιατί θα χαθούν θέσεις εργασίας. Λάθρα τέτοια τροπολογία δεν πρέπει να περάσει. Διότι μετά την ευθύνη δεν θα την έχει μόνο η κυβέρνηση" είπε η κα Ντόρα Μπακογιάννη με τον κ. Αλεξιάδη να δικαιολογείται ότι θα βοηθήσει το Δημόσιο να εισπράξει έσοδα και θα διασώει θέσεις εργασίας από εταιρείες που λόγω τραπεζικής αργίας δεν μπόρεσαν να πληρώσουν πρόστιμα.
"Να μας πει ο Αλεξιάδης ποιους καλύπτει αυτή η ύποπτη τροπολογία. Πρόκειται για κάποιους που δεν πλήρωσαν και πάμε να τους καλύψουμε;" είπε ο Γ.Κουτσούκος ενώ ο κ Καρράς της Ένωσης Κεντρώων έθεσε θέμα άρσης των κατασχέσεων υπέρ Δημοσίου αν περνούσε η τροπολογία. " Φέρνετε τροπολογία να καλυφθούν πρόστιμα χωρίς δημοσιονομική εκτίμηση ΓΛΚ. Γιατί λέτε ότι πρέπει να υπάρχει ρύθμιση εντός δέκα ημερών για να γίνει ξέπλυμα;" είπε ο Γ.Αμυράς του Ποταμιού ενώ η Νίκη Κεραμέως της Ν.Δ είπε: "Νομίζαμε ότι τα είχαμε δει όλα. Αλλά βλέπουμε μια κρυπτοϋπουργική τροπολογία επί θεμάτων που πολύ αμφιβάλλω αν έστω κι ένας μπορεί να μας πει ποιους αφορά. Ζητούμε από τον αρμόδιο Υπουργό να την αποσύρει".
Μετά από όλα αυτά ο Υπουργός Περιβάλλοντος Π.Σκουρλέτης, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει και το νομοσχέδιο ζήτησε το λόγο και ενώ λίγα λεπτά πριν είχε κάνει αποδεκτή την τροπολογία ανακοίνωσε ότι την αποσύρει: "Επειδή δεν πρέπει να σκιάζονται τροπολογίες που έρχονται με καλή προαίρεση πρέπει να αποσυρθεί και με την έναρξη της διαδικασίας μετά τις διακοπές να την επαναφέρει ο Υπουργός με περισσότερα στοιχεία για να μην υπάρχει σκιά" είπε.
Αναλυτικά η τροπολογία:
Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος «Νέο καθεστώς στήριξης των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης - Διατάξεις για το νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό των κλάδων προμήθειας και διανομής στην αγορά του φυσικού αερίου και άλλες διατάξεις.»
Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Με τις προτεινόμενες διατάξεις επιχειρείται η είσπραξη οφειλών που έχουν βεβαιωθεί στις τελωνειακές αρχές από 1.6.2015 μέχρι 31.8.2015, προερχόμενες από Δηλώσεις προϊόντων που υπάγονται σε Ε.Φ.Κ., οι οποίες δεν καταβλήθηκαν λόγω της τραπεζικής αργίας (ΠΝΠ της 28.6.2015 ΦΕΚ 65/28.6.15) και του περιορισμού στην κίνηση των κεφαλαίων καθώς και της πραγματικής οικονομικής αδυναμίας των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Β. ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ
ΑΡΘΡΟ…..
Βεβαιωμένες οφειλές στα τελωνεία που προέρχονται από δηλώσεις προϊόντων που υπάγονται σε Ε.Φ.Κ., οι οποίες υποβλήθηκαν από 1.6.2015 έως 31.8.2015, δύνανται, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, να ρυθμίζονται από 2 έως και σε 48 δόσεις, κατ’ εξαίρεση των οριζομένων στην παράγραφο 1 της Υποπαραγράφου Α2 της Παραγράφου Α του άρθρου πρώτου του Ν. 4152/2013 (Α΄ 107), με την προϋπόθεση η υποβολή της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση και η καταβολή της πρώτης δόσης να πραγματοποιηθεί μέσα σε δέκα (10) ημέρες από τη δημοσίευση του παρόντος. Για τις περιπτώσεις αυτές, μετά την υπαγωγή των οφειλών στη ρύθμιση, οι ήδη επιβληθείσες κατασχέσεις εις χείρας τρίτων αίρονται, μετά από αίτηση του οφειλέτη, αφού εξοφληθεί το τρία τοις εκατό (3%) της αρχικής βασικής ρυθμιζόμενης οφειλής. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι όροι και οι προϋποθέσεις των διατάξεων της πάγιας ρύθμισης του ν. 4152/2013 (Α΄ 107).
Αθήνα 4 Αυγούστου 2016
Οι προτείνοντες Βουλευτές
Μηταφίδης Τριαντάφυλλος
Μορφίδης Κωνσταντίνος
Υπενθυμίζεται ότι ο ισχύον νόμος αναφέρει : 1. Οφειλές βεβαιωμένες στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες και στα Τελωνεία του κράτους, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν.δ. 356/1974, Κ.Ε.Δ.Ε.), δύνανται, κατόπιν αίτησης των οφειλετών και εφόσον συντρέχει πραγματική οικονομική αδυναμία και δυνατότητα τήρησης προγράμματος δόσεων, να ρυθμίζονται άπαξ και να καταβάλλονται:
Σε δύο (2) έως δώδεκα (12) ισόποσες μηνιαίες δόσεις και κατ' εξαίρεση έως είκοσι τέσσερις (24) ισόποσες μηνιαίες δόσεις,
Σε δύο (2) έως δώδεκα (12) ισόποσες μηνιαίες δόσεις και κατ' εξαίρεση έως είκοσι τέσσερις (24) ισόποσες μηνιαίες δόσεις,