«Εμφύλιος» στον ΣΥΡΙΖΑ για τα "μάτια" των αντιεξουσιαστών
<p>Όλοι εναντίον όλων σε κυβέρνηση και κόμμα με αφορμή τα επεισόδια με τους γνωστούς - αγνώστους </p>
της Ελένης Καλογεροπούλου - Εφημερίδα Παραπολιτικά
Μαλλιά-κουβάρια έχουν γίνει κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ εξ αιτίας των καταλήψεων κτιρίων από ομάδες αντιεξουσιαστών και των παρεμβάσεων της Αστυνομίας, τη στιγμή που πυρήνες αναρχικών έφτασαν στο σημείο να μπουν σε εκκλησίες προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις συλλήψεις… των «συντρόφων» τους. Το γεγονός αυτό άλλωστε αναζωπύρωσε και την κόντρα της κυβέρνησης με την Εκκλησία, εκεί που όλα έδειχναν ότι το μέτωπο αυτό βρισκόταν σε ύφεση.
Το όλο θέμα με τις καταλήψεις των αντιεξουσιαστών και τις «εκκλησιαστικές διαμαρτυρίες» λειτούργησε στην πραγματικότητα ως χτύπημα στο χαμηλό υπογάστριο του ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που η κυβέρνηση ευελπιστούσε ότι θα περάσει ένα ήρεμο καλοκαίρι. Και αυτό γιατί από τη μία έφερε το κυβερνών κόμμα και πάλι απέναντι στις αριστερές αρχές του που σχετίζονται με ακτιβίστικες συμπεριφορές, ενώ από την άλλη το εξέθεσε απέναντι στην κοινωνία και την Εκκλησία, τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να φέρει κοντά τις δύο πλευρές.
Παράλληλα, προκάλεσε ένα ακόμα ρήγμα στην ενδοκυβερνητική συμμαχία, αφού οι ΑΝΕΛ αναγκάστηκαν να διαφοροποιηθούν στηρίζοντας τις ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας και καταδικάζοντας τους καταληψίες.
Η ιστορία πάντως ανέδειξε την πολυφωνία η οποία υπάρχει στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ για όλα τα θέματα. Η Κουμουνδούρου εναντίον της Κατεχάκη και του αρμόδιου υπουργού Προστασίας του Πολίτη, οι «53» απέναντι στους προεδρικούς και η Νομαρχιακή Επιτροπή Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ να τραβά τον δικό της δρόμο επιτιθέμενη στον ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονο γιατί συμφώνησε με την επέμβαση της Αστυνομίας και με δηλώσεις του στήριξε τον Νίκο Τόσκα. Την ίδια στιγμή, το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται να μη θέλει να πάρει επίσημα θέση στα γεγονότα, καθώς από τη μια βρίσκεται ένα κομμάτι της νεολαίας -δηλαδή εν δυνάμει ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ- και από την άλλη ολόκληρη η κοινωνία.
Η κατάσταση έφτασε μάλιστα σε τέτοιο σημείο που ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απείλησε με παραίτηση, η οποία δεν έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι «53» καταφέρθηκαν εναντίον της ΕΛ.ΑΣ. για την επέμβαση στα υπό κατάληψη κτίρια και την σύλληψη 74 νεαρών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το γραφείο Tύπου του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης καταδίκασε την αστυνομική επιχείρηση λέγοντας ότι «η ποινικοποίηση εγχειρημάτων αλληλεγγύης συνιστά πρακτική που δεν έχει καμιά σχέση με τις αρχές και τις αξίες της αριστεράς».
Η ανακοίνωση αυτή πυροδότησε ακόμα περισσότερο την κατάσταση και η ένταση μέσα στην κυβέρνηση έφτασε στο «κόκκινο», καθώς ο Νίκος Κοτζιάς που ηγείται της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ, στην οποία μετέχει και ο Νίκος Τόσκας, εξέφρασε στο Μέγαρο Μαξίμου τη δυσαρέσκειά του για τη στάση κάποιων στελεχών της κυβέρνησης και του κόμματος τη στιγμή που η Αστυνομία έκανε απλώς τη δουλειά της.
Ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να εκτονώσει την κατάσταση δέχεται εισηγήσεις απ’ όλους τους συνεργάτες του, καθώς αντιλαμβάνεται ότι το θέμα αποτελεί «παγίδα» για την κυβέρνηση. Οι πληροφορίες λένε ότι η επικρατέστερη άποψη είναι αυτή που ακολουθεί τη λογική «μαστίγιο και καρότο». Δηλαδή από τη μια να υπάρξει νομοθέτηση σκληρών μέτρων σε ό,τι αφορά τη βεβήλωση των χώρων λατρείας και από την άλλη να γίνουν αποδεκτά κάποια αιτήματα των ομάδων αυτών, τα οποία έχουν να κάνουν με τη διαδικασία σύλληψης των μελών τους.
Παράλληλα, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης δεν αφήνουν ασχολίαστο ότι ανάμεσα στις ομάδες αυτές βρίσκονται και παρακρατικοί πυρήνες, οι οποίοι στόχο έχουν να δημιουργήσουν αναταραχή στη χώρα εκθέτοντας και αποσταθεροποιώντας την κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσουν και τις επιθέσεις εναντίον των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ -που ξεκίνησαν μετά την αστυνομική επέμβαση στα κτίρια που ήταν υπό κατάληψη- κάνοντας λόγο για μαφιόζικο χτύπημα και χαρακτηρίζοντας τους δράστες προβοκάτορες και τραμπούκους.
Καταδίκασαν Παρασκευόπουλος και Φίλης
Tο θέμα αυτό αναδείχθηκε αρκούντως από την αξιωματική αντιπολίτευση, αφού έτσι κι αλλιώς δεν χρειαζόταν να κάνει πολλά. Τα περισσότερα τα έκανε η ίδια η κυβέρνηση με τη σιωπή της, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ με τις ανακοινώσεις του, ενώ η Εκκλησία μετά από ένα μεγάλο διάστημα ανακωχής έδειξε τη δυσαρέσκειά της για τα τεκταινόμενα.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι δύο κορυφαίοι υπουργοί, ο Νίκος Φίλης και ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, προκειμένου να κατευνάσουν τις αντιδράσεις της Ιεράς Συνόδου αναγκάστηκαν να καταδικάσουν την εισβολή των καταληψιών στην εκκλησία λέγοντας ότι «η θρησκευτική ειρήνη και γαλήνη και η απρόσκοπτη άσκηση λατρείας αποτελούν βασικές, εγγυημένες αξίες στη χώρα μας», προσθέτοντας ότι «η αποδοκιμασία πράξεων που διαταράσσουν αυτή την ειρήνη είναι αυτονόητη».
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, εκπρόσωποι των «53» -και όχι μόνο- όπως η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, ο εκπρόσωπος Τύπου μεταναστευτικής πολιτικής Γιώργος Κυρίτσης αλλά και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Φωτεινή Βάκη εμφανίστηκαν να κατανοούν τις κινήσεις των καταληψιών και να διαχωρίζουν τη θέση τους από τις αστυνομικές επεμβάσεις, ιδεολογικοποιώντας μάλιστα την άποψή τους με το επιχείρημα ότι «όταν λείπει ο δημόσιος χώρος οι άνθρωποι πρέπει να βρουν δημόσιο χώρο».
Πολλοί ισχυρίζονται ότι οι καταλήψεις κτιρίων από τους αντιεξουσιαστές θα κορυφωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα και ότι το θέμα δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι οι ομάδες που κατέλαβαν πριν από λίγο καιρό στη Θεσσαλονίκη το Μανδαλίδειο Μέγαρο, το οποίο ανήκει στο ΑΠΘ, το παλαιό ορφανοτροφείο «Μέγας Αλέξανδρος» και ένα τρίτο κτίριο το οποίο ανήκει σε ιδιώτη, θα κορυφώσουν τις κινήσεις τους προχωρώντας σε παρόμοιες ενέργειες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.