To άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στους 17αρηδες
<p>Πως ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί να προσεγγίσει τη νέα γενιά ψηφοφόρων </p>
του Δημήτρη Κουνιά - Εφημερίδα Παραπολιτικά
Καθόλου τυχαία δεν ήταν η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη την προηγούμενη εβδομάδα να ζητήσει τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για την Παιδεία. Δεν ήταν μόνο η επεισοδιακή κατάληψη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Αθηνών από αντιεξουσιαστές και η τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας για αλλαγές στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και το πλαίσιο των εργασιακών δικαιωμάτων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, που έδωσαν αφορμή για την κοινοβουλευτική πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας.
Οπως αναφέρουν στελέχη του κεντρικού πυρήνα της Συγγρού, η εξέλιξη αυτή αποτελεί την αφετηρία της στρατηγικής προσέγγισης ενός νέου εκλογικού σώματος που θα προστεθεί στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, η οποία προσέγγιση θα εκδηλωθεί σε αρκετά στάδια. Πρόκειται για 130.000 δεκαεφτάρηδες οι οποίοι μετά την υπερψήφιση του άρθρου 1 του νέου εκλογικού νόμου για την ψήφο στα 17 από 180 βουλευτές, απέκτησαν το δικαίωμα του εκλέγειν ήδη από τις επόμενες κάλπες, όποτε αυτές στηθούν.
Η αλλαγή αυτή στα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα του εκλογικού σώματος από την πρώτη κιόλας στιγμή είχε προκαλέσει προβληματισμό στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, δεδομένου ότι η κεντροδεξιά παράταξη, όπως έδειξαν οι δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις που περιλαμβάνουν και ηλικιακή ανάλυση, δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις νεαρές ηλικίες 18-35, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή.
Ενδεικτικό ήταν το γεγονός ότι το θέμα της ψήφου στα 17 αποτέλεσε πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Ν.Δ. στη Βουλή, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα πως κοροϊδεύει τους 17άρηδες, ενώ αναρωτήθηκε όλο νόημα: Από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός θέλει να δώσει επιπλέον δικαιώματα στους ανήλικους, είναι διατεθειμένος να τους φορτώσει και τις υποχρεώσεις ενός ενήλικου;
Από την στιγμή, όμως, που η πρόθεση της κυβέρνησης έγινε νόμος του κράτους και τελειόφοιτοι μαθητές του Λυκείου θα συμμετάσχουν στις επόμενες εκλογές, αλλά και με δεδομένο ότι στις προηγούμενες εκλογές η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. ήταν μόλις 400.000 ψήφοι, αποφάσισαν στη Συγγρού πως είναι επιτακτική ανάγκη να διαμορφώσουν μια στρατηγική διεκδίκησης της εκλογικής κατηγορίας των 16+.
Το γεγονός, μάλιστα, ότι στην επιστολή που απέστειλε ο κ. Μητσοτάκης στον πρόεδρο της Βουλής ζητώντας τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για την Παιδεία, επικέντρωσε την κριτική του στην κυβερνητική πολιτική που εφαρμόζεται στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση φανέρωσε τις σχετικές προθέσεις. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων ανέφερε πως μια σειρά από αποφάσεις οφείλονται σε κυβερνητική ανικανότητα όπως η υποβάθμιση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα κενά στην έναρξη της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, η εγκατάλειψη του ολοήμερου σχολείου, η περιθωριοποίηση της ξενόγλωσσης παιδείας και η πειραματική αντιμετώπιση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό.
Εκτός από την τακτική των επιθέσεων στην κυβέρνηση για την κατάσταση στα δημόσια σχολεία, αλλά και στα ιδιωτικά, όπως έκανε για το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, το οποίο η Ν.Δ. χαρακτήρισε ως επιχείρηση της κυβέρνησης να θέσει την ιδιωτική εκπαίδευση υπό πλήρη κρατικό έλεγχο, η Συγγρού θα προχωρήσει και σε άλλες κινήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατεύθυνση αυτή επιχειρείται η προώθηση φρέσκων προσώπων στα ψηφοδέλτια του κόμματος, όπως ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, ο Τάσος Χατζηβασιλείου, η Χρύσα Μπαχαρίδου, η Δήμητρα Λυγούρα, ο πρώην αντιδήμαρχος Κηφισιάς Βασίλης Ξυπολιτάς και άλλα πρόσωπα που βρίσκονται ηλικιακά κοντά στη νέα κατηγορία ψηφοφόρων. Σε αρκετά από αυτά θα ανατεθεί και η εκπροσώπηση της Νέας Δημοκρατίας στα Μέσα ενημέρωσης, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο το «φρέσκο» πρόσωπο της κεντροδεξιάς παράταξης. Το επόμενο βήμα της συγκεκριμένης στρατηγικής θα είναι η παρουσίαση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας το φθινόπωρο, στο οποίο θα περιλαμβάνονται ρηξικέλευθες προτάσεις για την εκπαίδευση και μέτρα αναβάθμισης της Παιδείας στη χώρα μας. Στις προτάσεις που θα κατατεθούν στη ΔΕΘ προβλέπεται η επέκταση των ολοήμερων και των πειραματικών σχολείων.
Στον σχεδιασμό εντάσσεται και η αναδιοργάνωση της ΟΝΝΕΔ, που θα κορυφωθεί στις 14 - 16 Οκτωβρίου με την πραγματοποίηση του συνεδρίου επανίδρυσης. Η «γαλάζια» νεολαιίστικη οργάνωση αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο, καθώς θα κληθεί να επιβεβαιώσει την κυριαρχία της στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ σε μια περίοδο που συζητείται έντονα το ενδεχόμενο ελεύθερης πρόσβασης στα ΑΕΙ-ΤΕΙ (κυρίως το «άνοιγμα» των σχολών χαμηλής ζήτησης και όχι των τμημάτων πρώτης «γραμμής»).
Το εν λόγω σενάριο φαίνεται να μελετάται σοβαρά από την κυβέρνηση, με τη Νέα Δημοκρατία να πιστεύει ότι συνδέεται με την ψήφο στα 17 και την προσέγγιση των νεολαίων που επιχειρείται από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Η ΟΝΝΕΔ θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί στο εξής, καθώς φαίνεται να προωθείται από το Μέγαρο Μαξίμου και τον ΣΥΡΙΖΑ ένα έντονο φλερτ των 130.000 μαθητών που θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές», αναφέρουν στελέχη της Ν.Δ. που συμμετέχουν στις σχετικές συζητήσεις, τα οποία επισημαίνουν ότι «ίσως ήρθε η στιγμή να ανασυσταθεί η ΜΑΚΙ (Μαθητική Ανεξάρτητη Κίνηση), που αποτελεί ένα (ανενεργό) διοικητικά αυτόνομο και ανεξάρτητο μαθητικό όργανο της ΟΝΝΕΔ, που είναι συνυφασμένο με την 40ετή δράση και ιστορία της ‘’γαλάζιας’’ Νεολαίας».