25 "καυτά" ερωτήματα Νικολόπουλου για την αγoραπωλησία του Seven X
<p>«Το πάρτι ήταν μια πραγματικότητα και απομένει στις αρχές να διαπιστώσουν ποιοί ονομαστικά ήταν οι άρπαγες» αναφέρει σε ερώτησή του ο βουλευτής.</p>
Καταπέλτης είναι η νέα ερώτηση που κατέθεσε εκ μέρους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος για την διερεύνηση της εξαγοράς του καναλιού SEVEN-X (ιδιοκτησίας Μπατατούδη), από τον γνωστό επιχειρηματία -ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ- Γιάννη Αλαφούζο.
Στην ερώτηση που απευθύνεται προς τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Επικρατείας και Οικονομικών, αφού γίνεται σύντομη αναφορά της δαιδαλώδους και «περίεργης» μεταβίβασης των μετοχών, μέσα από ένα σύμπλεγμα θεσμικών και άλλων προσώπων, που διευκόλυναν μία πρωτόγνωρη αγοραπωλησία μεταξύ μιας κρατικής τράπεζας και μιας εταιρείας που ακόμα και το ΕΣΡ δεν πήρε τότε τα παραστατικά των 19.710.286 ευρώ, που κατέβαλε ο Γ. Αλαφούζος για την συμμετοχή του στην εταιρεία «ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ», αφού όπως σημειώνει : «ο μέτοχος έχει δηλώσει τα εισοδήματα αυτά και στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης για τα οποία όμως δεν προσκομίστηκαν τα σχετικά παραστατικά»
Τα ερωτήματα του Νίκου Νικολόπουλου είναι αμείλικτα και ξεροκέφαλα και αναγκάζουν τους Υπουργούς κα τους κρατικούς «μανδαρίνους», καθώς και τους δικαστικούς λειτουργούς να ανοίξουν τον φάκελο της εξαγοράς από τον Γ. Αλαφούζο, ο οποίος ούτως ή άλλως για το εν λόγω σκάνδαλο θυμίζουμε ότι είχε δώσει ασαφείς, παραπλανητικές και παρελκυστικές απαντήσεις κατά την εξέτασή του από τα μέλη της αρμόδιας Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής.
Ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος κοινοποίησε την ερώτηση του προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ξ. Δημητρίου, τον οικονομικό εισαγγελέα κ. Π. Αθανασίου, τους οικονομικούς επιθεωρητές, τον Διοικητή της ΤτΕ κ. Γ. Στουρνάρα, το ΚΕΦΟΜΕΠ, το ΣΔΟΕ , το ΕΣΡ κ.α.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κοινοβουλευτικής παρέμβασης του Νίκου Νικολόπουλου και ένα σύνολο 25 αφοπλιστικών ερωτήσεων, που καθίζουν στο «εδώλιο» όλα τα πρόσωπα της διαπλοκής και ζητούν πειστικές απαντήσεις από τα συντεταγμένα όργανα της Πολιτείας.
Εξάλλου σε σχετικές δηλώσεις προς τα ΜΜΕ ο Νίκος Νικολόπουλος μεταξύ άλλων τόνισε:
«Θα παραβιάζαμε και τις ανοιχτές πόρτες της Ζουαζιλάνδης αν περαιτέρω επιχειρηματολογούσαμε - διαπιστώναμε ότι το ΕΣΡ ουσιαστικά ήταν θεματοφύλακας της Διαπλεκόμενης Ανομίας και του Καρτέλ της Ελεγχόμενης Ενημέρωσης -Αποβλάκωσης του Ελληνικού Λαού.
Θα παραβιάζαμε και τα έσχατα όρια ανοχής στην ανοησία του όποιου αναγνώστη αυτής της ερώτησης εάν αναλύαμε τους λόγους για τους οποίους οι πολιτικοί που ασκούσαν την εξουσία τα προηγούμενα χρόνια αγκαλιά, με τους νταβατζήδες, δεν ήθελαν και δεν θέλουν στην πραγματικότητα ανεξάρτητο ΕΣΡ, αλλά προτίμησαν το απόλυτα ελεγχόμενο από αυτούς “όργανο” που υποκριτικά ονόμαζαν επί χρόνια ΕΣΡ».
Και ο Αχαιός πολιτικός κατέληξε:
«Κατανοούμε απόλυτα την δεινή θέση που έχει περιέλθει εξ ιδίων πράξεων ο επιχειρηματίας Γ. Αλαφούζος τον τελευταίο καιρό από τις κατά καθήκον ενέργειες της Δικαιοσύνης(δέσμευση λογαριασμών προς έλεγχο κλπ) αλλά παρατηρούμε ότι φυσικά δεν είναι ο μόνος.
Βέβαια ο κ. Αλαφούζος προσφάτως περιήλθε σε δύσκολη θέση καθώς δεσμεύθηκαν τα περιουσιακά του στοιχεία από τον οικονομικό εισαγγελέα, για υπόθεση φοροδιαφυγής 50 εκ. ευρώ. Χρωστά λοιπόν μια ανταπόδοση.
Μετά μακρύ διάστημα ασυδοσίας και φοροδιαφυγής εκατοντάδες Έλληνες που έκαναν πάρτι σε βάρος και εξόδοις των νομοταγών πολιτών βλέπουν τις ελεγκτικές αρχές να τους ερευνούν. Όσο και αν πιστεύουμε στο αξίωμα “ουδείς ένοχος μέχρι την αμετάκλητη απόφαση της Δικαιοσύνης”, κάτι που αφορά και τον Γ. Αλαφούζο μπορούμε να δεχθούμε ότι το πάρτι ήταν μια πραγματικότητα και απομένει στις αρχές να διαπιστώσουν ποιοί ονομαστικά ήταν οι άρπαγες».
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ προς τον ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ και του ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Κοινοποίηση: Οικονομικούς εισαγγελείς, οικονομικούς επιθεωρητές, Διοικητή ΤτΕ, ΚΕΦΟΜΕΠ, ΣΔΟΕ, ΕΣΡ, Εισαγγελέα κ. Π. Αθανασίου
Θέμα : «Η αγορά του SEVEN-X»
Η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» στις 05/09/2004 έγραφε: «Είναι γνωστό βέβαια ότι το ΕΣΡ μόνο πρότυπο ανεξάρτητης αρχής δεν αποτελεί. Ωστόσο ο κ. Λασκαρίδης δεν δείχνει να ενδιαφέρεται ούτε για την τήρηση των προσχημάτων. Μπορεί η κάθε εταιρεία να καταθέτει στο ΕΣΡ έτσι απλά έγγραφα - μουντζούρες; Γιατί πριν απαντήσει στην ΑΓΡΟΤΙΚΗ δεν απευθύνθηκε στην εταιρεία ζητώντας την επιβεβαίωση της μετοχικής της σύνθεσης; Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη αν έχει μεταβληθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Seven-x;
Ο σημερινός ρόλος του είναι μόνον προσχηματικός και σίγουρα το ΕΣΡ βρίσκεται πολύ μακριά από τη θεσμική του αποστολή. Ωστόσο το αίτημα της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ και η απάντηση του ΕΣΡ δεν αποτελούν αντικείμενα φιλολογικής ανάλυσης, καθώς το θέμα αναφέρεται σε επιχειρηματία, πολλά εκατομμύρια ευρώ και στη διασφάλιση των συμφερόντων μιας κρατικής τράπεζας. Πέραν των ενδεχομένων ακραίας αφέλειας ή αδιαφορίας ή ανικανότητας του ΕΣΡ θα πρέπει να διερευνηθεί και η πιθανότητα μεθόδευση»
Αποσπάσματα από το συνημμένο δημοσίευμα της εφημερίδας, όπου σήμερα ο κ. Γ. Αλαφούζος είναι αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και μέτοχος της Α.Ε.
ΣΚΑΪ : «Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΝΑ ΛΕΓΕΤΑΙ». Διαφημιστικό-προπαγανδιστικό spot που προβάλλεται πάρα πολλές φορές το 24ωρο, στο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό που ο Γιάννης Αλαφούζος είναι Πρόεδρος στο Δ.Σ. και μεγαλομέτοχος.
«Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης δημιουργήθηκε για να θωρακίσει την ενημέρωση, απέναντι στις ορέξεις της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας» αυτά μεταξύ άλλων διατυμπανίζει το σποτ του ΣΚΑΪ που προπαγανδίζει μέρα - νύχτα το αλάθητο του σταθμού στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών.
Μόνο που όταν η αλήθεια δεν συμφέρει τον ιδιοκτήτη του σταθμού, αυτή γίνεται «λάστιχο» και μετατρέπεται σε καραμπινάτο ψέμα. Αρκεί αυτό να εξυπηρετεί τα συμφέροντά του.
Θα παραβιάζαμε και τις ανοιχτές πόρτες της Ζουαζιλάνδης αν περαιτέρω επιχειρηματολογούσαμε - διαπιστώναμε ότι το ΕΣΡ ουσιαστικά ήταν θεματοφύλακας της Διαπλεκόμενης Ανομίας και του Καρτέλ της Ελεγχόμενης Ενημέρωσης -Αποβλάκωσης του Ελληνικού Λαού.
Θα παραβιάζαμε και τα έσχατα όρια ανοχής στην ανοησία του όποιου αναγνώστη αυτής της ερώτησης εάν αναλύαμε τους λόγους για τους οποίους οι πολιτικοί που ασκούσαν την εξουσία τα προηγούμενα χρόνια αγκαλιά δεν ήθελαν και δεν θέλουν στην πραγματικότητα ανεξάρτητο ΕΣΡ, αλλά θέλουν το απόλυτα ελεγχόμενο από αυτούς “όργανο” που υποκριτικά ονόμαζαν επί χρόνια ΕΣΡ.
Κατανοούμε απόλυτα την δεινή θέση που έχει περιέλθει εξ ιδίων πράξεων ο επιχειρηματίας Γ. Αλαφούζος τον τελευταίο καιρό από τις κατά καθήκον ενέργειες της Δικαιοσύνης(δέσμευση λογαριασμών προς έλεγχο κλπ) αλλά παρατηρούμε ότι φυσικά δεν είναι ο μόνος.
Βέβαια ο κ. Αλαφούζος προσφάτως περιήλθε σε δύσκολη θέση καθώς δεσμεύθηκαν τα περιουσιακά του στοιχεία από τον οικονομικό εισαγγελέα, για υπόθεση φοροδιαφυγής 50 εκ. ευρώ. Χρωστά λοιπόν μια ανταπόδοση.
Μετά μακρύ διάστημα ασυδοσίας και φοροδιαφυγής εκατοντάδες Έλληνες που έκαναν πάρτι σε βάρος και εξόδοις των νομοταγών πολιτών βλέπουν τις ελεγκτικές αρχές να τους ερευνούν. Όσο και αν πιστεύουμε στο αξίωμα “ουδείς ένοχος μέχρι την αμετάκλητη απόφαση της Δικαιοσύνης”, κάτι που αφορά και τον Γ. Αλαφούζο μπορούμε να δεχθούμε ότι το πάρτι ήταν μια πραγματικότητα και απομένει στις αρχές να διαπιστώσουν ποιοί ονομαστικά ήταν οι άρπαγες.
Επειδή ακριβώς οι έρευνες φαίνονται να γίνονται τώρα με σοβαρότητα δεν μας εκπλήσσουν οι «κωλοτούμπες». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Φώφη Γεννηματά, ο Στ. Θεοδωράκης και άλλοι που εμπόδιζαν με κάθε τρόπο να συγκροτηθεί το ΕΣΡ, τώρα εμφανίζονται να έχουν πρώτο μέλημα και αγωνία να συγκροτηθεί το ΕΣΡ για να μην έχει αρμοδιότητες ο υπουργός, αφού τις πήρε αναγκαστικά, επειδή εμπόδιζαν την συγκρότηση του ΕΣΡ!
Ο επιχειρηματικός όμιλος Αλαφούζου, αφού επί χρόνια παρουσίαζε την οικογένεια Μητσοτάκη, ως «Καμόρα» και την ήλεγχε για τα τεράστια ποσά που η ίδια έδωσε (!!!) με επιταγή ως «εισφορά στο Κόμμα» το οποίο (και) τότε ήλεγχε η οικογένεια Μητσοτάκη, σήμερα εμφανίζεται να αγωνία (ο επιχειρηματικός όμιλος Αλαφούζου) για το ίδιο αυτό Κόμμα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υιό εκείνου που αποκαλούσε αρχηγό της «Καμόρα».
Κατανοητά όλα αφού το γαρ πολύ της πίεσης, λόγω των ελέγχων των διωκτικών αρχών, γεννά πολιτική παραφροσύνη...
Όμως καθώς η σε πολλές αμαρτίες περιπεσούσα Αγροτική Τράπεζα είχε εκφύγει του ρόλου της και έκανε συναλλαγές σε αγοραπωλησίες καναλιών θα πρέπει να ριχτεί πλήρες φως δι’ εγγράφων στην αγοραπωλησία του τηλεοπτικού σταθμού SEVEN - X, του διαβόητου επιχειρηματία Μπατατούδη μέσω της Αγροτικής Τράπεζας από τον όμιλο Αλαφούζου, ο οποίος τότε εμφανιζόταν να ελέγχει και τον τηλεοπτικό σταθμό SMART.
Μετά από τα ανωτέρω και με βάση τα πρακτικά της Εξεταστικής Επιτροπής όπου ενόρκως κατέθεσε ο κ. Γιάννης Αλαφούζος σχετικά με τα δάνεια του ΣΚΑΪ αλλά και την εξαγορά της αδείας ενός κλειστού τηλεοπτικού σταθμού από την κρατική Τράπεζα ΑΓΡΟΤΙΚΗ, γεννώνται τα πιο κάτω ερωτήματα τα οποία καλείστε να απαντήσετε αφού προηγουμένως ζητήσετε πληροφορίες από το ΕΣΡ, το ΚΕΦΟΜΕΠ, το ΣΔΟΕ, τους Οικονομικούς Εισαγγελείς και τους Επιθεωρητές της Τράπεζας της Ελλάδας:
Απαραίτητο λοιπόν να κατατεθούν στη Βουλή όλα απολύτως τα έγγραφα που εμμέσως η αμέσως αφορούν τον σταθμό αυτό, είτε είναι έγγραφα του ΕΣΡ, είτε έγγραφα της Αγροτικής Τράπεζας, είτε έγγραφα των αρμοδίων Υπουργείων Επικοινωνιών, Επικρατείας-Ενημέρωσης ή Δικαιοσύνης.
Παρακαλούμε λοιπόν να ελέγξετε για την ύπαρξη και του τελευταίου εγγράφου και επειδή αφορά δημόσια περιουσία και την διαχείρισή της(συχνότητα) να το καταθέσετε στη Βουλή.
Ενδεικτικά και ιδιαίτερα υποβάλλουμε τα εξής αιτήματα-ερωτήματα:
1. Επειδή το τελευταίο διάστημα κουραστήκαμε να ακούμε για τη δήθεν ανεξαρτησία του ΕΣΡ, μπορείτε κύριοι Υπουργοί να μας εξηγήσετε πως ενέκρινε τότε το ΕΣΡ την απόκτηση από τον κ. Γ. Αλαφούζο του SEVEN X, ακόμη και αν αυτός κατείχε τις μετοχές του τηλεοπτικού σταθμού SMART TV, παρότι σύµφωνα µε την ισχύουσα νομοθεσία δεν είχε προηγηθεί η αποξένωσή του από αυτό πριν την απόκτηση του SEVEN Χ ;
2. Αληθεύει ότι με τη σύµβαση αποξένωσης ο κ. Γ. Αλαφούζος μεταβίβασε το ποσοστό του έναντι 400.000 ευρώ στην υπάλληλο της ναυτιλιακής του εταιρείας κα Ευαγγελία Κουτσαυτάκη ;
3. Αληθεύει μάλιστα ότι µετά την αγοραπωλησία, η ανωτέρω κυρία ανέλαβε καθήκοντα οικονομικής διευθύντριας του Οµίλου ΣΚΑΪ;
4. Έχετε μελετήσει τα πρακτικά της Εξεταστικής Επιτροπής όπου ενόρκως κατέθεσε ο κ. Γ. Αλαφούζος σχετικά με τα δάνεια του ΣΚΑΪ αλλά και την εξαγορά της αδείας ενός κλειστού τηλεοπτικού σταθμού από την κρατική Τράπεζα ΑΓΡΟΤΙΚΗ;
5. Θα τα αποστείλετε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στους Οικονομικούς Εισαγγελείς, ώστε να εξετάσουν νεώτερα στοιχεία που προέκυψαν καθώς και το ενδεχόμενο της ψευδορκίας και ψευδομαρτυρίας;
6. Έχετε ζητήσει μετά από την μελέτη των πρακτικών της εξεταστικής πληροφορίες από το ΕΣΡ, το ΚΕΦΟΜΕΠ, το ΣΔΟΕ, τους Οικονομικούς Εισαγγελείς και τους Επιθεωρητές της Τράπεζας της Ελλάδας:
7. Όταν ο τηλεοπτικός σταθµός SEVEN X, μεταβιβάσθηκε στον κ. Γ. Αλαφούζο είχε επιβληθεί οριστική διακοπή της λειτουργίας του από το ΕΣΡ, λόγω της µη εκπομπής προγράμματος, και σχεδόν όλες οι συχνότητες του σταθµού στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν λειτουργούσαν, είχαν καταληφθεί από άλλους περιφερειακούς σταθµούς;
8. Γνωρίζετε γιατί η άδεια του SEVEN X δεν ανακλήθηκε από το ΕΣΡ, λόγω της οριστικής διακοπής λειτουργίας του σταθμού, και δεν επεστράφη στο δημόσιο, όπως ρητά όριζε ο νόμος;
9. Εάν ήταν κλειστός τότε πως εξέπεμψε και στη βάση ποιας νομοθετικής δυνατότητας;
10. Αληθεύει ότι εξέπεμψε ο σταθμός του κ. Γ. Αλαφούζου µέσω του κρατικού δορυφόρου Hellas Sat;
11. Εάν ΝΑΙ υπάρχει σχετική σύμβαση μεταξύ SEVEN X και HELLAS SAT;
12. Και πάλι εάν ΝΑΙ, τότε ποιος την υπογράφει για λογαριασμό του κρατικού δορυφόρου;
13. Ποιο ήταν το τίμημα που συμφωνήθηκε για να εκπέμψει;
14. Κατεβλήθη, όλον το ποσόν; Εάν ναι αυτό προκύπτει από έγγραφα η υφίσταται ακόμα μέρος της οφειλής;
15. Επειδή έχουν γραφτεί και ακουστεί πολλά για τις δύο εκθέσεις αποτίμησης του SEVEN X, μπορείτε να μας πείτε πόσο το αποτιμούσε η πρώτη, της Grant Thorton που είχε προσληφθεί από την ΑΤΕ, και πόσο η δεύτερη της Deloitte Touche, που ο κ. Γ. Αλαφούζοςκαο ο κ. Δ. Μηλιάκος δεν μας είπαν στην εξεταστική από ποιον εκλήθη και από ποιον εξοφλήθη;
16. Αλήθεια, η Deloite από ποιον είχε προσληφθεί και από ποιον πληρώθηκε;
17. Μπορείτε να μας δώσετε όλα τα γραπτά ντοκουμέντα για αυτή τη διαδικασία ;
18. Πως δηλαδή η κρατική ΑΓΡΟΤΙΚΗ Τράπεζα δέχθηκε να πουλήσει με βάση την χαμηλότερη έκθεση αποτίμησης και όχι με βάση την αποτίμηση της εταιρείας που η ίδια εμπιστεύτηκε;;
19. Πώς μεταβιβάστηκαν από την ΑΤΕ οι ενεχυριασμένες μετοχές του σταθμού, SEVEN-X χωρίς ο αγοραστής να αναλάβει τα χρέη Μπατατούδη στην τράπεζα;
20. Τα ενεχυριασμένα περιουσιακά στοιχεία του σταθμού, εκτός από τις μετοχές πως μεταβιβάστηκαν, ενώ τα χρέη Μπατατούδη ακόμη δεν είχαν ρυθμιστεί ;
21. Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ πράγματι αποφάσισε να διαγράψει τα χρέη Μπατατούδη και να μην τα επωμισθεί ο αγοραστής κ. Γ. Αλαφούζος;
22. Θα ελεγχθούν τα μέλη της διοικήσεως για αυτή την πράξη τους από τους αρμόδιους εισαγγελείς; ;
23. Αυτό έχει προηγούμενο με άλλον πελάτη της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ;
24. Επίσης όπως προκύπτει από τα συνημμένα αντίγραφα του εισηγητικού σημειώματος του ΕΣΡ με αριθμό πρωτοκόλλου 205-ΕΣ/2.2.2007 «Για την έγκριση πώλησης» στην σελίδα όπου γίνονται παρατηρήσεις για την «κάλυψη του τιμήματος της συμμετοχή στην εταιρεία των μετόχων» γράφει και υπογράφει η εισηγήτρια του ΕΣΡ κ. Ιωάννα Πατάπη αυτολεξεί:
«Κάλυψη του τιμήματος της συμμετοχής στην εταιρία των μετόχων:
1.Ο Ιωάννης Αλαφούζος κατέβαλε αρχικά για τη συμμετοχή του στην εταιρία ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ 215.000,00 Ευρώ αγοράζοντας 2.150 μετοχές ονομαστικής αξίας 100 Ευρώ η καθεμία. Εν συνεχεία, συμμετείχε στην αύξηση της 18ης Σεπτεμβρίου 2006 καταβάλλοντος επιπλέον 535.00 Ευρώ, αγοράζοντας 5.350 μετοχές ονομαστικής αξίας 100 Ευρώ. Από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των ετών 2002-2006 που προσκομίστηκαν, υπολογίσαμε ότι ο μέτοχος συγκέντρωσε 19.710.286,45 Ευρώ ποσό που προέρχεται από αγορά συναλλάγματος. Εκπρόσωπος της εταιρίας μας ενημέρωσε ότι το συνάλλαγμα προκύπτει από μερίσματα από κέρδη πλοίων καθώς και από πωλήσεις αυτών, τα οποία ανήκουν σε εξωχώριες εταιρίες στις οποίες ο I. Αλαφούζος είναι μέτοχος.
Ο μέτοχος έχει δηλώσει τα εισοδήματα αυτά και στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, για τα οποία όμως δεν προσκομίστηκαν τα σχετικά παραστατικά. Για το ίδιο διάστημα ο μέτοχος είχε δαπάνες ύψους 16.559.153,61 Ευρώ (συμπεριλαμβάνεται η αρχική συμμετοχή των 215.000,00 Ευρώ στην εταιρία), μέρος των οποίων αφορούσαν συμμετοχές σε άλλες επιχειρήσεις ενώ 2.200.000,00 Ευρώ που αφορά χρέος του Γ. Μπατατούδη προς την Αγροτική Τράπεζα, κατέβαλε ο ίδιος προκειμένου το πιστωτικό ίδρυμα ως ενεχυρούχος δανείστρια να επιτρέψει την σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της πωλήτριας εταιρίας για να εγκριθεί η μεταβίβαση.
2.Η Θεοδώρα Πάκα κατέβαλε για τη συμμετοχή της στην εταιρία 215.000,00 Ευρώ, αγοράζοντας 2.150 μετοχές ονομαστικής αξίας 100 Ευρώ, ενώ δε συμμετείχε στην αύξηση της 18πς Σεπτεμβρίου 2006. Η μέτοχος προσκόμισε δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για τα έτη 1998-2006 από τις οποίες προκύπτει ότι για το διάστημα αυτό συγκέντρωσε 630.003,04 Ευρώ κυρίως από μισθωτές υπηρεσίες. Η βεβαίωση αποδοχών του έτους 2005 βεβαιώνει ότι η μέτοχος εργάστηκε για το έτος αυτό στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ενώ για μικρό χρονικό διάστημα το 2005 και για τους πρώτους τρεις μήνες του 2006, με αντίστοιχες βεβαιώσεις, προκύπτει ότι η μέτοχος είναι υπάλληλος της εταιρίας που διαχειρίζεται το ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ. Για το ίδιο διάστημα, οι δαπάνες της Θ. Πάκα ανήλθαν σε 718.265,30 Ευρώ, μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά τεκμαρτή δαπάνη για τη συντήρηση IX αυτοκινήτου.
3.Ο Γεώργιος Παπάλης κατέβαλε για τη συμμετοχή του στην εταιρία 215.000,00 Ευρώ, αγοράζοντας 2.150 μετοχές ονομαστικής αξίας 100 Ευρώ, ενώ δε συμμετείχε στην αύξηση της 18ης Σεπτεμβρίου 2006. Προσκομίστηκαν οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για τα έτη 1999-2006 από τις οποίες προκύπτει ότι ο μέτοχος συγκέντρωσε 505.542,40 Ευρώ, κυρίως από συντάξεις (συνταξιούχος πλοίαρχος) και εισόδημα από ακίνητα. Έχει επίσης υποβληθεί υπεύθυνη δήλωση του μετόχου για τη συμμετοχή του σε ναυτιλιακή εταιρία από την οποία για το διαχειριστικό έτος 2006 έλαβε μέρισμα 130.000,00 Ευρώ. Έχει προσκομιστεί βεβαίωση της εταιρίας η οποία υπογράφεται από τον Διευθυντή της Ιωάννη Σπανολιό. Οι δαπάνες του μετόχου για το ίδιο διάστημα ανήλθαν στα 407.750,35 Ευρώ.
4.Ο Francis Dunne κατέβαλε για τη συμμετοχή του στην εταιρία ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ 215.000,00 Ευρώ αγοράζοντας 2.150 μετοχές ονομαστικής αξίας 100 Ευρώ η καθεμία. Εν συνεχεία, συμμετείχε στην αύξηση της 18ης Σεπτεμβρίου 2006 καταβάλλοντος επιπλέον 535.00 Ευρώ, αγοράζοντας 5.350 μετοχές ονομαστικής αξίας 100 Ευρώ.
Προσκομίστηκαν έγγραφα τα οποία απεικονίζουν τα εισοδήματά του κατά τα έτη 1999-2005 και τα οποία ανέρχονται στα 3.013.237,30 Ευρώ. Λόγω των διαφορών της Βρετανικής Φορολογικής Νομοθεσίας με την Ελληνική Φορολογική Νομοθεσία δεν ήταν εφικτό να υπολογίσουμε τις δαπάνες του μετόχου για το ίδιο διάστημα»
25. Το ΕΣΡ τότε πως απάντησε στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» και στον ενδιαφερόμενο αγοραστή κ. Γ. Αλαφούζο; Να κατατεθεί η αλληλογραφία;
26. Μήπως τα μέλη του ΕΣΡ έκαναν αγωγές εις βάρος τους για τις βαρύτατες κατηγορίες, όπως κάνει σήμερα ο ίδιος;
Κατόπιν όλων αυτών των κρισίμων παρατηρήσεων καλείστε να ζητήσετε από τους αρμόδιους να ελέγξουν και να απαντήσετε στην Βουλή των Ελλήνων :
- Μέχρι σήμερα προσκομίστηκαν τα σχετικά παραστατικά, των 19.710.286,45 ευρώ ποσό που προέρχεται από την αγορά συναλλάγματος, από κέρδη, μερίσματα και πωλήσεις πλοίων που ανήκουν σε εξωχώριες εταιρείες;
- Θα ζητήσετε να μάθετε στην έρευνα που τώρα διενεργείται εάν ο οικονομικός εισαγγελέας έχει δώσει εντολή στο ΚΕΦΟΜΕΠ και στο ΣΔΟΕ να ελέγξει όσα το ΕΣΡ ανωτέρω αναφέρει και για τους τέσσερις μετόχους;
Ο ερωτών Βουλευτής
Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος