Αμανατίδης: Το Φεστιβάλ Ολύμπου σημείο αναφοράς στα καλλιτεχνικά δρώμενα εντός και εκτός Ελλάδας
<p>Τι ανέφερε σε δήλωσή του ο υφυπουργός Εξωτερικών</p>
«Το Φεστιβάλ Ολύμπου, με την υψηλή αισθητική και την ποικιλία που το χαρακτηρίζει όλα αυτά τα χρόνια, αποτελεί όχι μόνο παράδειγμα εξωστρέφειας, αλλά και στο εξής μέρος του σχεδιασμού μας», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, χαρακτηρίζοντας το ως το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό και πολιτιστικό φεστιβάλ της Βόρειας Ελλάδας.
Σε χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την τελετή λήξης του 45ου Φεστιβάλ Ολύμπου, που πραγματοποιήθηκε στο αρχαίο θέατρο Δίου, ο κ. Αμανατίδης συνεχάρη τους διοργανωτές που, όπως σημείωσε, εδώ και χρόνια εργάζονται με όλες τους τις δυνάμεις για την ανάδειξη του πολιτισμού μας, όχι μόνο στον νομό Πιερίας, αλλά σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, έχοντας καταστήσει το Φεστιβάλ Ολύμπου σημείο αναφοράς στα καλλιτεχνικά δρώμενα εντός και εκτός Ελλάδας.
Ειδική μνεία έκανε στο θεσμό της τιμώμενης χώρας, που έχει καθιερωθεί στο φεστιβάλ από το 2010, τονίζοντας πως έχει ενισχύσει τη διεθνή εικόνα της χώρας. Ιδιαίτερα με τη Ρουμανία, επισήμανε, η οποία αποτελεί την τιμώμενη χώρα στη φετινή διοργάνωση, οι εκπαιδευτικοί και πολιτιστικοί δεσμοί της Ελλάδας είναι εξόχως ισχυροί. Από το 2008 λειτουργεί στο Βουκουρέστι το αμιγές ελληνικό σχολείο «Αθηνά», με βάση το Μνημόνιο Συναντίληψης, το οποίο υπογράφηκε μεταξύ της πρεσβείας της Ελλάδος στο Βουκουρέστι και του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων, ανέφερε και προσέθεσε πως στο σχολείο λειτουργούν νηπιαγωγείο, τριθέσιο δημοτικό σχολείο και από το 2014, με την απόσπαση τριών καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης, λειτουργούν και οι τρεις τάξεις του Γυμνασίου.
Επιπλέον, ο υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως στις πόλεις Tulcea, Braila, Galati λειτουργούν δύο ενταγμένα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας, ενώ στις πόλεις Izvoarele, Bucuresti και Ploiesti λειτουργούν πέντε μη ενταγμένα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας. Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας πραγματοποιείται επίσης στο Πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου, όπου λειτουργεί έδρα Νεοελληνικών Σπουδών και μεταπτυχιακό πρόγραμμα και στο Πανεπιστήμιο Ιασίου, όπου λειτουργεί Λεκτοράτο Νεοελληνικής Γλώσσας, ενώ η υλοποίηση του προγράμματος «ΙΑΣΩΝ» του Α.Π.Θ. συνέβαλε στην αναβάθμιση του ενδιαφέροντος για σπουδές Ελληνικών σε Πανεπιστήμια της Ρουμανίας και βέβαια παραμένουμε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε άλλη μελλοντική συνεργασία, συμπλήρωσε.
Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στα δύο νέα Πρωτόκολλα Συνεργασίας, τα οποία υπογράφηκαν τον περασμένο Ιούλιο, μεταξύ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Petroleum – Gas University of Ploiesti, όπως επίσης και στο γεγονός ότι εξετάζεται το θέμα της ίδρυσης Ρουμανικού Ινστιτούτου Αρχαιολογίας στην Ελλάδα. Τέλος, τόνισε πως «έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε σε επίπεδο UNESCO, σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και καταπολεμήσεως της αρχαιοκαπηλίας».
Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, ο κ. Αμανατίδης υπογράμμισε πως στο «υπουργείο Εξωτερικών στοχεύουμε στην αξιοποίηση όλων των πόρων της μορφωτικής και πολιτιστικής διπλωματίας, γι' αυτό και από τις πρώτες ημέρες της θητείας μας έχουμε ιδρύσει Ειδική Γραμματεία Μορφωτικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας». «Στόχος μας δεν είναι άλλος από την συστηματική υποστήριξη διμερών δράσεων και την ενθάρρυνση νέων πρωτοβουλιών, με αποτελέσμα τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και των ελληνικών αξιών», υπογράμμισε.