Οι κινήσεις του Σταύρου Θεοδωράκη που προβληματίζουν τη Φώφη Γεννηματά
<p>Το πόκερ του επικεφαλής του Ποταμιού και η έκπληξη με την Άννα Διαμαντοπούλου</p>
Του Ανδρέα Ε. Παπαδόπουλου
Ραντεβού τον Σεπτέμβριο δίνουν Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης για τις οριστικές εξελίξεις στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Οι ημερομηνίες-κλειδιά είναι η 14η και η 16η Σεπτεμβρίου, όταν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα ανοίξουν πλήρως τα χαρτιά τους κατά τη -διαδοχική- παρουσία τους στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης. Από τις συναντήσεις που έχουν κάνει το προηγούμενο διάστημα οι αντιπροσωπίες των δύο κομμάτων (Ξεκαλάκης, Πρωτόπαπας από το ΠΑΣΟΚ και Τσιόδρας, Αβραμίδης από το Ποτάμι) δεν έχουν προκύψει ουσιαστικά ζητήματα προς αντιπαράθεση και αυτό που απομένει είναι οι τυπικές λεπτομέρειες για τον τρόπο και τον χρόνο διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας.
Προσώρας, το ΠΑΣΟΚ είναι εκείνο που πιέζει να ολοκληρωθούν άμεσα οι διεργασίες, ενώ το Ποτάμι ακολουθεί μια πιο προσεκτική τακτική. Υψηλόβαθμες πηγές της Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν ότι «εμείς έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε σε ενιαίο φορέα, απλώς θα πρέπει σύντομα και ο Σταύρος να αποφασίσει τι θέλει». Η πραγματικότητα είναι ότι ο κ. Θεοδωράκης έχει πυκνώσει τις επαφές του με πρόσωπα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, εξαρτώντας την τελική του στάση και από τα αποτελέσματα των συναντήσεων αυτών. Εκτιμά ότι η υποψηφιότητά του μπορεί να δημιουργήσει ευρύτερες συσπειρώσεις, έξω από τις «όχθες» του Ποταμιού, το ερώτημα ωστόσο που τίθεται είναι αν θα υπάρξουν βουλευτές ή στελέχη του ΠΑΣΟΚ που θα τον στηρίξουν δημοσίως και με ουσιαστικό τρόπο.
Για παράδειγμα, κομβικό θέμα είναι η στάση που θα κρατήσει ο ευρωβουλευτής και πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος επηρεάζει μεγάλα τμήματα της οργανωμένης βάσης του Κινήματος. Μολονότι το τελευταίο διάστημα έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον κ. Θεοδωράκη, είναι ένα ερώτημα αν μπορεί να ζητήσει από τον σημερινό γραμματέα του κόμματος και πρόσωπο της απολύτου επιρροής του, Στέφανο Ξεκαλάκη, να στηρίξει επισήμως τον κ. Θεοδωράκη.
Βεβαίως, οι γνωρίζοντες ισχυρίζονται ότι κ. Ανδρουλάκης θα εξαρτήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις του από τις επιλογές που θα κάνει ο Κώστας Σημίτης, μιας και ο πρώην πρωθυπουργός αποτελεί σημείο αναφοράς για αυτόν.
Η ΑΝΝΑ. Και εδώ είναι το σημείο όπου οι εξελίξεις στην Κεντροαριστερά και στο προοδευτικό Κέντρο μπορεί να περιπλέξουν τα πράγματα. Δεδομένου ότι ο κ. Σημίτης είναι το εμβληματικό πρόσωπο όλου του χώρου, η επιλογή που θα κάνει μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά τις διεργασίες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, εκτός από τις δεδομένες συμπάθειες που έχει ο κ. Θεοδωράκης, συζητείται πλέον και το όνομα της κυρίας Διαμαντοπούλου. Ενός προσώπου με σαφείς εκσυγχρονιστικές αναφορές, με μεγάλο κύκλο διεθνών επαφών, αλλά και με μια ατζέντα σημαντικών προγραμματικών επεξεργασιών, απόρροια και της δουλειάς που γίνεται στο Δίκτυο για τις Μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Η πρώην υπουργός Παιδείας επαναλαμβάνει μονότονα στους συνομιλητές της την ανάγκη δημιουργίας νέου φορέα και όχι της συνένωσης του ΠΑΣΟΚ με το Ποτάμι. Αποφεύγει, δηλαδή, να μπει στη συζήτηση για το ζήτημα της δικής της υποψηφιότητας, κερδίζοντας έτσι χρόνο, αλλά και ανιχνεύοντας διαθέσεις.
Στην περίπτωση που η πρώην υπουργός αποφασίσει να θέσει υποψηφιότητα, είναι βέβαιο ότι θα ανακατέψει αρκετά την τράπουλα, καθώς απευθύνεται σε συναφή ακροατήρια με τον κ. Θεοδωράκη. Δεν είναι τυχαίο ότι ένα από τα πρόσωπα που ήθελε εξαρχής στο Ποτάμι ο κ. Θεοδωράκης είναι η Αννα Διαμαντοπούλου, επιπλέον -βασίμως- υπολογίζει και στη δική της στήριξη στην επικείμενη κούρσα απέναντι στην κυρία Γεννηματά. Αρα, λοιπόν, ρόλο-κλειδί θα παίξει η κυρία Διαμαντοπούλου.
Δεύτερο πρόσωπο στο οποίο ποντάρει ο κ. Θεοδωράκης είναι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος, ως γνωστόν, είναι σε απόσταση από την κυρία Γεννηματά. Ο κ. Βενιζέλος δεν έχει ανοίξει σε κανέναν τα χαρτιά του και τηρεί στάση αναμονής, συνεκτιμώντας τη στάση του και σε σχέση με τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις. Το μόνο βέβαιο, πάντως, είναι ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν θα στηρίξει την κυρία Γεννηματά, αντιθέτως πρόσωπα του στενού του περιβάλλοντος, όπως ο πρώην πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ, Χρήστος Δερβένης, κοιτούν προς την πλευρά του κ. Θεοδωράκη. Φυσικά, το σύνολο του στελεχικού δυναμικού του Ποταμιού, προεξάρχοντος των Δημήτρη Τσιόδρα, Γρηγόρη Ψαριανού, Γιάννη Μεϊμάρογλου, Λίνας Παπαδάκη, Παντελή Αβραμίδη, Γιώργου Μαυρωτά και Μίλτου Κύρκου, θα δώσει τη μάχη της υποστήριξης του κ. Θεοδωράκη. Ο τελευταίος επενδύει και στην υποστήριξη του έμπειρου βουλευτή, με μακρά διαδρομή στην ανανεωτική Αριστερά, Σπύρου Λυκούδη.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά της, ποντάρει στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Βασίλης Γκεγκέρογλου, ο Θόδωρος Παπαθεοδώρου, ο Δημήτρης Κρεμαστινός και ο Γιάννης Κουτσούκος, ενώ δεν θα ήθελε να βρει απέναντί της τον Γιάννη Μανιάτη, το όνομα του οποίου έχει συζητηθεί ως μια πιθανή υποψηφιότητα. «Ηρακλείς» της κυρίας Γεννηματά είναι, φυσικά, ο Κώστας Λαλιώτης και ο Χρήστος Πρωτόπαπας, αλλά και η ομάδα των παλιών Γεννηματικών (Κ. Γείτονας, Μ. Παπαϊωάννου, Θ. Τσούρας κ.ά.), όπως επίσης ένα μεγάλο δίκτυο κομματικών στελεχών (Μ. Οθωνας, Τόνια Αντωνίου, Λ. Παλάντζας κ.ά.), της Νεολαίας και συνδικαλιστών. Ενδιαφέρον έχει, επίσης, η στάση που θα κρατήσουν ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, τρεις βουλευτές με μεγάλη επιρροή και κύρος στην κομματική βάση. Να σημειωθεί ότι στη Χαριλάου Τρικούπη δεν θεωρούν ανταγωνιστική την υποψηφιότητα του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ., Θανάση Θεοχαρόπουλου, εκτιμώντας ότι βοηθά στην «αποσυμπίεση» των αντιπαραθέσεων και ότι στο τέλος της ημέρας, και αν προκύψει δεύτερος γύρος, θα βρεθεί στο πλευρό της προέδρου του ΠΑΣΟΚ. o παπανδρεου. Χαμηλούς τόνους σε σχέση με τον Γιώργο Παπανδρέου, πάντως, τηρούν τόσο στη Χαριλάου Τρικούπη όσο και στη Σεβαστουπόλεως. Ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ είχε δεσμευτεί ότι θα στείλει τις δικές του προτάσεις, κάτι που δεν έχει κάνει έως τώρα, δείχνοντας έως έναν βαθμό αποστασιοποιημένος από τις διεργασίες του ενδιάμεσου χώρου και με μια διάθεση να διατηρήσει την αυτονομία του κόμματός του.
Εν κατακλείδι, και με βάση τα προαναφερθέντα είναι πολύ πιθανό η κούρσα της διαδοχής του νέου φορέα να εξελιχθεί με παλαιούς ΠΑΣΟΚικούς όρους, με την κυρία Γεννηματά να είναι αυτή που θα εκφράζει το αυθεντικό ή, κατά άλλους, το βαθύ ΠΑΣΟΚ και τον κ. Θεοδωράκη και ενδεχομένως την κυρία Διαμαντοπούλου τον εκσυγχρονιστικό-μεταρρυθμιστικό χώρο.