Ο Τσίπρας κλίνει πάλι αριστερά...!
<p>Γιατί αλλάζει ξανά το πρωθυπουργικό προφίλ, έναν χρόνο μετά την ιστορική συνθηκολόγηση και το τρίτο Μνημόνιο </p>
Της Ελένης Καλογεροπούλου-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
«Ρεκτιφιέ» στο αριστερό προφίλ του θα επιχειρήσει να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Οι τηλεοπτικές άδειες, η Εξεταστική Επιτροπή για τα θαλασσοδάνεια στα ΜΜΕ, τα χτυπήματα στη φοροδιαφυγή μέσα από τις λίστες «Λαγκάρντ» και «Μπόργιανς» και το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων θα βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας του πρωθυπουργού, αφού έτσι και αλλιώς δεν έχει και πολλά να… δώσει στην Έκθεση. Έναν χρόνο μετά την ιστορική συνθηκολόγηση με τους δανειστές, που είχε ως αποτέλεσμα το τρίτο Μνημόνιο, και δύο χρόνια μετά τις εξαγγελίες για το παράλληλο πρόγραμμα -το οποίο προχωράει με βήμα… σημειωτόν-, ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να επαναφέρει στην κυβέρνησή του το αριστερό προφίλ, το οποίο σχεδόν εξαφανίστηκε στις 12 Ιουλίου 2015, στις Βρυξέλλες.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι αυτός είναι ο κατάλληλος χρόνος για τη… στροφή στο παρελθόν, καθώς τώρα έχουν γίνει σημαντικά βήματα στο κομμάτι της αντιμετώπισης της διαπλοκής, ιδιαίτερα μετά τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και τις δηλώσεις Ψυχάρη περί δανεισμού με… αέρα. Η φράση αυτή, μάλιστα, χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση ως ωμή και προκλητική παραδοχή όσων συνέβαιναν τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα. Πέρα, πάντως, από τον πολιτικά ορθό χρόνο για τη στροφή προς τα αριστερά, το θέμα της επαναφοράς της κυβέρνησης στις αξίες και τις ιδέες του ΣΥΡΙΖΑ απασχολεί ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό, καθώς δεν επιθυμεί να καταγραφεί στην Ιστορία ως «γιαλαντζί» αριστερός. Οπως λένε στενοί συνεργάτες του, μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να αναγκάστηκε να κάνει έναν επώδυνο συμβιβασμό, ωστόσο δεν απεμπόλησε τις αριστερές ιδέες και τις απόψεις του για τη διακυβέρνηση της χώρας.
ΕΠΙΚΛΗΣΗ
Η επαναβάπτιση του πρωθυπουργού θα έρθει μέσα από τη φράση «επώδυνες ρήξεις». Αυτές τις ρήξεις θα επικαλεστεί προκειμένου να πείσει τους πολίτες ότι, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η κυβέρνησή του (τόσο στο εσωτερικό από τη διαπλοκή όσο και στο εξωτερικό, εξαιτίας των μνημονιακών δεσμεύσεων), τελικά κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες όσων τον ψήφισαν, γιατί δεν δίστασε να συγκρουστεί με όσους έπρεπε και όταν έπρεπε. «Δώσαμε μια σκληρή μάχη με θέληση για συγκρούσεις -γιατί χρειάζονται μεγάλες συγκρούσεις-, πολλές φορές μάλιστα και με τα αυτονόητα, με τη γραφειοκρατία, με την ακαμψία, με τον φόβο απέναντι στην ευθύνη, αλλά και με τα οργανωμένα συμφέροντα», θα πει στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη. Ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών και στον πόλεμο που δέχθηκε η κυβέρνησή του από συγκεκριμένα ΜΜΕ (με τη συνδρομή της Ν.Δ.) και θα προβάλει το γεγονός ότι μετά από 27 χρόνια υπάρχουν κανάλια με νόμιμες άδειες, ενώ η Πολιτεία έχει πάρει το αντίτιμο που της αναλογεί από την όλη διαδικασία. «Οπως όλοι οι Ελληνες, έτσι και οι ιδιοκτήτες πλήρωσαν το μερίδιό τους. Μέχρι σήμερα οι φόροι δεν πληρώνονταν, ο δανεισμός ήταν υπερβολικός -1,5 δισεκατομμύριο ευρώ- και δεν υπήρχε διαφάνεια», θα αναφέρει χαρακτηριστικά.
ΤΟ «ΤΡΙΓΩΝΟ»
Φυσικά, ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί στο τρίγωνο της διαπλοκής «ΜΜΕ, τράπεζες, πολιτικοί», το οποίο, κατά την άποψή του, έχει δεχτεί καίριο πλήγμα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ακόμα και αυτή τη στιγμή στελέχη της Ν.Δ. προσπαθούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να διατηρήσουν αυτή τη σχέση. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί σε συγκεκριμένες κινήσεις βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπέρ καναλαρχών, ενώ θα επισημάνει το αλαλούμ που υπάρχει στο κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά το θέμα των αδειών. Οσα έχουν ειπωθεί στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια στα ΜΜΕ θα αναδειχθούν με τον πιο σαφή τρόπο από τον πρόεδρο της κυβέρνησης, καθώς οι αναφορές του κ. Ψυχάρη ότι «έπαιρναν τα δάνεια με αέρα» είναι κατά το Μέγαρο Μαξίμου η μεγαλύτερη επιβεβαίωση της διαπλοκής και της τριγωνικής σχέσης που υπήρχε ανάμεσα στα ΜΜΕ, τις τράπεζες και τους πολιτικούς όλα αυτά τα χρόνια.
ΤΟ «ΠΑΡΤΙ»
Περιγράφοντας αυτή τη σχέση, ο Αλ. Τσίπρας θα πει ότι από την πλευρά των ΜΜΕ υπήρξε εκκωφαντική σιωπή τα προηγούμενα χρόνια, όταν στη χώρα γινόταν το μεγάλο «πάρτι» και το μεγάλο φαγοπότι από τη διαπλοκή, με τη συνδρομή κάποιων πολιτικών. «Το παλιό πολιτικό κατεστημένο, οι δυνάμεις που για χρόνια κυβέρνησαν τον τόπο, αφού σπατάλησαν σε Ολυμπιάδες, χρηματιστηριακές φούσκες, εξοπλιστικές μίζες και σκάνδαλα φοροδιαφυγής τα οφέλη της εποχής της ανάπτυξης, άφησαν μια κοινωνική πλειοψηφία απροστάτευτη, στη δίνη μιας πρωτοφανούς κρίσης», θα πει χαρακτηριστικά. Επίσης, ο πρωθυπουργός θα απαντήσει σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση ότι μέσα από τις διαδικασίες που έχει επιλέξει προσδοκά να φτιάξει μια νέα κατάσταση, ένα νέο κατεστημένο, που θα λειτουργεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα πει ότι οι κανόνες και οι νόμοι υπάρχουν και το μοναδικό που κάνει η κυβέρνησή του είναι να τους βάλει σε μια τάξη, προκειμένου να αρχίσουν να εφαρμόζονται: «Εμείς δεν θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα υπέρ μας. Σημασία έχει η αντικειμενική, πλουραλιστική ενημέρωση, με όρους Δημοκρατίας. Με τήρηση των κανόνων σεβασμού των πολιτών, οι οποίοι θέλουν να ενημερωθούν».
Στοίχημα οι αποζημιώσεις
Το μεγάλο στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι οι γερμανικές αποζημιώσεις, τις οποίες ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε κάνει σημαία κατά του γερμανικού αυταρχισμού και της δουλικότητας των ελληνικών κυβερνήσεων. Η αλήθεια είναι ότι αμέσως μετά την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου, το θέμα αυτό μπήκε και πάλι στη ναφθαλίνη, δίνοντας έτσι επιχειρήματα στη Ζωή Κωνσταντοπούλου (φωτ.) να το εκμεταλλευτεί πολιτικά. Οι γερμανικές αποζημιώσεις μπήκαν και πάλι στο τραπέζι, αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση και ενώ παράλληλα η Ελλάδα είχε αναλάβει το μεγάλο θέμα του Προσφυγικού. Μέσα στο καλοκαίρι, μάλιστα, υπήρξαν δηλώσεις δυσαρέσκειας από τη γερμανική πλευρά, η κυβέρνηση ωστόσο αποφάσισε να το τραβήξει, θεωρώντας ότι τη συγκεκριμένη στιγμή, εξ αιτίας της διεθνούς κατάστασης και των εκλογών στη Γερμανία (το ελληνικό στοιχείο είναι πολύ μεγάλο εκεί), το αίτημα αυτό μπορεί να βρει και απήχηση. Ετσι θα αποδυναμώσει άλλωστε και την επιθετική ρητορική της πρώην προέδρου της Βουλής για αυτό το θέμα, που, όπως φαίνεται, έπιανε στους παραδοσιακούς αριστερούς του ΣΥΡΙΖΑ του 4%. Πριν από λίγο καιρό, λοιπόν, ενεργοποιήθηκε η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η οποία στο τέλος του μήνα αναμένεται να πάρει από την Ολομέλεια το «πράσινο φως» για την ενεργοποίηση των διαδικασιών διεκδίκησης των πολεμικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων, καθώς και της αποπληρωμής του κατοχικού δανείου.
Απολογισμός, μέτρα κατά της ανεργίας και επιδόματα
Στον απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης και σε μερικά «θα» θα στηριχτεί ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη ΔΕΘ, αφού η κυβέρνηση έχει ξεμείνει από ιδέες και χρήματα. Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας θα πει ότι το παράλληλο πρόγραμμα θα συνεχιστεί και φέτος, προσφέροντας δωρεάν ρεύμα σε 90.000 νοικοκυριά, ενώ με το ίδιο πρόγραμμα δίνει δωρεάν νερό σε 58.000 νοικοκυριά. Θα αναφέρει, επίσης, ότι θα υπάρξει καθολική προστασία των πολιτών που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας μέσα από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το οποίο θα ξεκινήσει να δίνεται το 2017. Ακόμα θα πει ότι θα δημιουργηθούν 250 Κέντρα Κοινότητας σε όλη τη χώρα, ώστε να μπορούν να απευθύνονται σε αυτά οι πολίτες για πληροφόρηση και στήριξη. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στην επέκταση του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα», το οποίο θα προσφέρει ζεστό φαγητό σε 30.000 μαθητές σε 270 δημοτικά σχολεία. Στα εργασιακά θα αναφερθεί στην καθιέρωση της εθνικής σύνταξης και στο δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση ακόμα και για όσους μπήκαν αργά στην αγορά εργασίας, καθώς και στην επανεκκίνηση της καταβολής των εφάπαξ, επισημαίνοντας ότι μέχρι και τον Ιούνιο του 2017 θα δοθούν 1,6 δισ. ευρώ σε δικαιούχους εφάπαξ και νέων συντάξεων. Ακόμα, θα δώσει έμφαση στα προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας και θα αναφερθεί στα κοινωφελή προγράμματα των δήμων, τα οποία επανασχεδιάστηκαν και πλέον η διάρκειά τους είναι οκτώ μήνες, αντί για πέντε, με αποτέλεσμα στο τέλος του χρόνου εργασίας τους οι απασχολούμενοι να δικαιούνται και επίδομα ανεργίας. Επίσης, ο πρωθυπουργός θα κάνει λόγο για την επιτάχυνση της καταβολής των επιδομάτων αφερεγγυότητας σε εργαζομένους που δούλευαν σε επιχειρήσεις που κήρυξαν πτώχευση, ενώ θα υπενθυμίσει ότι δόθηκε έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ύψους 1.000 ευρώ κατ’ άτομο, σε απολυμένους πολλών εταιρειών. Σε ό,τι αφορά τώρα τους συνταξιούχους που υπέστησαν μείωση από το «κούρεμα» του ΕΚΑΣ, ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφέρει ότι υπάρχει πλήρης απαλλαγή από τη φαρμακευτική δαπάνη και την παρακράτηση του 6% για την εισφορά υγείας για όσους δικαιούχους ΕΚΑΣ έχουν απώλεια από 30 ευρώ και άνω. Ακόμα, θα πει ότι θα γίνει ένταξη των δικαιούχων ΕΚΑΣ που έχουν απώλεια 115 ευρώ και άνω στο πρόγραμμα της προπληρωμένης μηνιαίας κάρτας αλληλεγγύης, που θα αντιστοιχεί σε αγορές περίπου στο ύψος του 1/3 της απολεσθείσας παροχής. Τέλος, θα διατηρηθεί το ΕΚΑΣ στους χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%, όπως επίσης θα παραμείνει κατ’ εξαίρεση το ΕΚΑΣ σε έναν από τους δύο συζύγους (αυτόν με το χαμηλότερο εισόδημα), σε περιπτώσεις όπου χάνεται και για τους δύο.